Devátý ročník gastronomické ankety Zlatý kuchař zná své vítěze. Držitelem titulu Zlatý kuchař za rok 2024 se stal Tomáš Černý, šéfkuchař a spolumajitel pražské restaurace Dejvická 34. Časopis Gastro & Hotel profi revue vyhlásil oceněné také v dalších šesti kategoriích včetně populární Volby veřejnosti, v níž zvítězil Petr Hron z restaurace Sequoia v Ratměřicích.

Historická velkokavárna Café Louvre na pražské Národní třídě byla ve čtvrtek 24. dubna dějištěm slavnostního vyhlášení výsledků respektované gastronomické ankety Zlatý kuchař, jejímž cílem je propagovat českou gastronomii a oceňovat prvotřídní šéfkuchaře a šéfkuchařky. Od hodnotitelů časopisu Gastro & Hotel z řad odborníků, znalců a milovníků zdejší kulinární scény získal nejvyšší bodové hodnocení a titul Zlatý kuchař za rok 2024 fenomenální šéfkuchař Tomáš Černý z pražské restaurace Dejvická 34. Druhou pozici obsadil excelentní Jan Punčochář z restaurantu U Matěje v Praze, který je již stálicí v nejlepší trojce Zlatého kuchaře, a třetí příčku získal loňský vítěz ankety, fantastický Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdu.

Tři nejlepší šéfkuchaře roku 2024 vyhlásil prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. „To, že se tato anketa vyhlašuje již devět let a že se v ní objevuje mnoho jmen šéfkuchařů, kteří už nejsou jen z Prahy, je velice důležité. Je na tom vidět, jak se gastronomie v České republice neustále zlepšuje, což je přínos pro nás pro všechny,“ konstatoval během vyhlašování vítězů. „Mám z tohoto ocenění fantastický pocit. Práce, kterou u nás v Dejvické 34 odvádíme, je strašně náročná, proto si toho velmi vážím. Letos završuji třicet let praxe v kuse bez vyhoření a toto je velká odměna pro mne i pro celý tým,“ komentoval svůj úspěch vítěz Zlatého kuchaře za rok 2024 Tomáš Černý.
Objevem roku byl vyhlášen mimořádný kuchařský fenomén z plzeňské restaurace Štipec Vojtěch Gaier, titul Zlatého zahraničního kuchaře převzal úžasný Mikaël Rassineux z restaurace Nebespán v Kašperských Horách a Zlatým cukrářem byl jmenován brilantní šéfcukrář z pražské cukrárny Myšák Lukáš Pohl. Hvězdou street foodu se stal vynikající Filip Urban z pražského Gemüse Corner Kebab a do Síně slávy Zlatého kuchaře byl uveden Mistr kuchař a nositel nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince Václav Šmerda. V oblíbené Volbě veřejnosti, která proběhla online na webu www.zlatykuchar.cz, zvítězil v mnoha směrech výjimečný Petr Hron ze stylové restaurace Sequoia v Ratměřicích. Krátké medailonky všech oceněných najdete níže v tiskové zprávě.

Všichni ocenění šéfkuchaři získali stylové trofeje vyrobené kovářem a nožířem Jiřím Hrálou a dárky od partnerů Zlatého kuchaře, které jim předali zástupci partnerů a redakce Gastro & Hotel, vítězství mohli oslavit exkluzivním šampaňským od společnosti PMP Exclusive. „Stejně jako každý rok byla oceňována především řemeslná zručnost, kreativita, originalita a invence v hledání nových cest pro rozvoj kuchařského umění i české gastronomie,“ vysvětlila manažerka ankety Stáňa Krejčová. „Fakt, že loňský vítěz Zlatého kuchaře Jan Knedla letos získal i titul Šéfkuchař roku gastro průvodce Gault & Millau, potvrzuje, že Zlatý kuchař oceňuje jedinečné talenty, které posouvají gastronomii vpřed a svými schopnostmi i vlastnostmi inspirují celou zdejší kulinární scénu. Mnoho osobností oceněných v předchozích ročnících ankety dnes patří mezi nejznámější jména české gastronomie.“

Gastronomická anketa Zlatý Kuchař by se nemohla konat bez partnerů, kterými jsou CzechTourism, Czech Specials, Bohemilk, Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, PMP Exclusive, Wine Story, LG Electronics CZ, Pivovar Ferdinand a reklamní agentura NET Production. A bez generálního partnera, společnosti Fagor Professional. „Jsme úzce svázáni s českou gastronomií a je pro nás potěšením, že můžeme tímto způsobem podpořit tuzemskou kulinární scénu a podílet se na oceňování špičkových šéfkuchařů, kteří si za své umění a velmi náročnou práci zaslouží obrovský respekt a uznání,“ sdělil Lukáš Seják. „V každém ročníku Zlatého kuchaře je znát, že úroveň české gastronomie míří vzhůru a neustále se objevují nová jména talentovaných, kreativních a schopných šéfkuchařů, kteří mohou směle konkurovat i světové špičce.“
Generální partner Zlatého kuchaře: Fagor Professional Česká republika
Partneři Zlatého kuchaře: CzechTourism, Czech Specials, Bohemilk, a.s., Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., PMP Exclusive s.r.o., Wine Story, LG Electronics CZ, s.r.o., Pivovar Ferdinand. O produkci a komunikaci se opět postarala reklamní agentura NET Production, s.r.o.
ZLATÝ KUCHAŘ 2024

Přehled vítězů jednotlivých kategorií:
Zlatý kuchař
1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha
2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha
3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
Zlatý zahraniční kuchař: Mikaël Rassineux, Nebespán, Kašperské Hory
Objev roku: Vojtěch Gaier, Štipec, Plzeň
Zlatý cukrář: Lukáš Pohl, Myšák, Praha
Hvězda street foodu: Filip Urban, Gemüse Corner Kebab, Praha
Volba veřejnosti: Petr Hron, Sequoia, Ratměřice

Síň slávy: Václav Šmerda
První desítka nejlépe hodnocených šéfkuchařů:
1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha(94 bodů)
2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha(89 bodů)
3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd(85 bodů)
4. Oldřich Sahajdák, La Degustation Bohême Bourgeoise, Praha(71 bodů)
5. Petr Kunc, Salabka, Praha(67 bodů)
6. Martin Štangl, Štangl, Praha(61 bodů)
7. Martin Makovička, Vallmo, Praha(53 bodů)
8. Michal Göth, Miura, Čeladná(48 bodů)
9. Martin Svatek, Mace restaurant, Tábor(48 bodů)
10. Radek Kašpárek, 420, Praha (38 bodů)
Kompletní seznam všech šéfkuchařů, kteří od hodnotitelů ankety získali body, najdete na stránkách www.zlatykuchar.cz.
Pár slov o anketě
Anketu o nejlepšího českého šéfkuchaře / šéfkuchařku odstartovala redakce Gastro & Hotel profi revue v roce 2014, kdy byl poprvé vyhlášen Zlatý kuchař za rok 2013, jímž se stal Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Vzorem byla anketa německého časopisu Der Feinschmecker. Členové poroty složené z osobností, které mají rozsáhlý přehled o dění české gastronomii, každý rok sestavují své žebříčky deseti nejzajímavějších šéfkuchařů. Jde výhradně o české kuchaře a kuchařky, kteří v uplynulém roce pracovali v restauraci na území České republiky. Oceňována je nejenom řemeslná zručnost, ale především kreativita, originalita a invence. Anketa začínala s jednou kategorií ‒ Zlatý kuchař, postupem času přibyly kategorie další: Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář, Hvězda street foodu a zvláštní kategorie Volba veřejnosti. Po tříleté přestávce v letech 2019 až 2021, kdy se anketa nekonala kvůli pandemii koronaviru, letos proběhl již 9. ročník.
Medailonky oceněných šéfkuchařů
Tomáš Černý – Zlatý kuchař 2024
Osm let byl šéfkuchařem italské restaurace La Finestra v Praze, předtím působil čtyři roky ve známé restauraci Allegro hotelu Four Seasons a v hotelu Ambassador. Díky šéfkuchařům Four Seasons Vito Mollicovi a Andrea Accordimu, kteří zajistili pro Allegro michelinskou hvězdu, získal Tomáš Černý nenahraditelnou zkušenost a znalost surovin i technik vaření. V rámci své třicetileté gastronomické praxe se věnuje italské kuchyni. Zkušenosti sbíral i na zahraničních stážích, například v restauraci Il Piastrino v italském Pennabilli. Pro jeho profesní rozvoj byla cenná i blízká spolupráce a přátelství s úspěšnými šéfkuchaři a držiteli michelinských hvězd, jako jsou Vito Mollica, Stefano Ciotti, Lucco Pompili, Moreno Cedroni nebo Riccardo Agostini, či stáž v rakouské Landhaus Bacher – v restauraci, kterou vede Thomas Dorfer oceněný dvěma michelinskými hvězdami. V současnosti Tomáš Černý vede restauraci Dejvická 34 – je jejím spolumajitelem a šéfkuchařem v jedné osobě. Poskytuje také individuální poradenství v oblasti gastronomie a je lektorem známých škol vaření v Praze a ve Zlíně. Na základě hodnocení francouzského gastro průvodce Gault & Milau letos získal 3 čepice.
Jan Punčochář – 2. místo Zlatý kuchař 2024
Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador, rozsáhlé profesní zkušenosti sbíral také ve vyhlášených pražských restauracích Rybí trh, Zlatá Praha a Zátiší Group. Má za sebou i zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Ikarus v Hangaru 7 v Salzburgu či prvotřídní švýcarská restaurace Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde zakotvil na 10 let, od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Během jeho působení oba podniky získaly řadu ocenění včetně michelinské hvězdy. Je trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. Aktuálně působí v restaurantu U Matěje na pražské Hanspaulce a v malé, útulné restauraci Stůl, která je součástí restaurantu U Matěje. Gastro průvodce Gault & Millau Matějovi letos udělil 3 čepice.
Jan Knedla – 3. místo Zlatý kuchař 2024
Většinu své dosavadní kuchařské kariéry strávil v zahraničí. Vařil ve špičkových restauracích v Itálii, Velké Británii, Rusku či Hongkongu. Po návratu do Česka se stal nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí v Praze. Všechny restaurace, v nichž v zahraničí pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami. Ve své restauraci Papilio ve Vysokém Újezdě nabízí jedinečná degustační menu složená z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské suroviny. Předloni zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Objev roku, loni suverénně obsadil první příčku a stal se Zlatým kuchařem 2023. Průvodce Gault & Milau jeho restaurant Papilio letos jako jediný podnik v ČR ocenil 4 čepicemi a Janu Knedlovi udělil titul Šéfkuchař roku.
Mikaël Rassineux – Zlatý zahraniční kuchař 2024
Absolvoval intenzivní stáž u michelinského šéfkuchaře Fabrice Guillona, poté pracoval u slavných šéfkuchařů, jako jsou Georges Blanc (3* Michelin) a Philippe Gauvreau (2* Michelin). Později sedm let provozoval vlastní restauraci na předměstí francouzského Lyonu. Má velmi osobitý styl vaření, rád pracuje s ovocem a zeleninou, s jemnými chutěmi a texturami. Má úžasnou schopnost chuťově harmonického vyladění pokrmů, v nichž žádná chuť nepřevyšuje jinou, a všechny jsou v rovnováze. Jeho kuchyně je specifickou francouzsko-šumavskou fúzí, v níž se uplatňují regionální ingredience s důrazem na horské prostředí, ve kterém se restaurace nachází. Pro zpracování regionálních surovin využívá kuchařské techniky a receptury francouzské kuchyně. Od Gault & Millau získal Nebespán 2 čepice.
Vojtěch Gaier – Objev roku 2024
Ztělesňuje kombinaci talentu i pracovitosti a je žijícím důkazem, že se vyplatí jít vlastní cestou. Jeho putování do restaurace Štipec vedlo mnoha oklikami. Vždycky chtěl být kuchařem. Otec mu zakázal odejít z gymplu na učňák, tak přešel na hotelovou školu. Od patnácti let pomáhal ve vesnici v Horní Bělé v hostinci U Šípků, kde si zamiloval kuchařské řemeslo. Poté chvíli působil jako číšník, pracoval s vínem a později začal s krabičkovými dietami. Dnes je uznávaným šéfkuchařem plzeňského Štipce, jedné z nejzajímavějších restaurací mimo metropoli. S provozovatelem Václavem Schejbalem totiž proměnili někdejší pizzerii v originální podnik, kde v peci na ohni připravují vše od předkrmů až po dezerty. Gault & Milau podniku letos udělil 2 čepice.
Lukáš Pohl – Zlatý cukrář 2024
Pochází z Červeného Kostelce, se sladkým řemeslem začal díky své babičce. Vystudoval hotelovou školu v Hronově. Jen týden po maturitě v roce 2000 nastoupil jako cukrář do restaurace Flambee na pražském Starém Městě. O čtyři roky později využil příležitosti a nastoupil na pozici šéfcukráře v nově otevřeném Café Savoy. Po třech letech následovala pozice šéfcukráře v oceňované restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Následně vyrazil do světa, konkrétně do New Yorku, kde vedl restauraci Bohemian Spirit v Českém domě. Tam se prý přiučil spíše pokoře než novým cukrářským postupům. Po sedmi letech se vrátil zpět do Česka a stal se šéfcukrářem slavné cukrárny Myšák. Je známý tím, že nikdy nepřestává vylepšovat své recepty a pro dezerty si vždy vybírá jen ty nejlepší suroviny.
Filip Urban – Hvězda street foodu 2024
Když před lety začínal studium architektury, asi by ho nenapadlo, že si otevře stánek s kebabem, před kterým budou stát fronty nadšenců. V roce 2017 začal uvažovat o vlastním gastro businessu, chtěl ho postavit na koftě, tureckém street foodu, který by ale pro Čechy byl možná příliš exotický, a tak z myšlenky sešlo. Později ho napadlo udělat prvotřídní kebab, který nebude z polotovarů. Na začátku testoval výrobu doma, později v Podolí jen kousek od Žlutých lázní otevřel street foodový podnik Gemüse Corner Kebab. Byznys rozjížděli ve dvou a spolupracují spolu dodnes. Filip Urban je nadšencem do gastra a jeho kamarád a společník Antonín Walter má na starosti vše ostatní. Dnes už legendární stánek otevřeli v létě 2019. Ze začátku ho navštěvovali spíš jen kamarádi, po měsíci prodávali už sto jídel denně a zhruba po čtvrt roce museli prodlužovat otevírací dobu a nabrat další personál do provozu. O tom, že se opravdu daří, svědčí fakt, že 1. května otevírají už třetí pobočku Gemüse Corner Kebab v Praze-Holešovicích.
Petr Hron – Volba veřejnosti 2024
Šéfkuchař Restaurantu Sequoia v Zámku Ratměřice má za sebou více než dvacet let zkušeností v gastronomii, během let pracoval s vynikajícími kuchaři, jako jsou Pavol Pavlík, Ladislav Douša a další přední osobnosti tuzemské gastronomie. Dlouhá a pestrá kariéra ho formovala v odborníka, jehož vášeň pro gastronomii je nepopiratelná. Být kuchařem si přál už jako malý kluk. Hlavní mistrová na střední škole ho v roce 2004 při zkouškách v kuchyni prosila, aby nikdy nedělal kuchaře, protože bude dělat ostudu jejich škole, ale touha vařit byla silnější než slova učitelů a léta úsilí a dřiny ho dovedla k postu uznávaného šéfkuchaře. Petr Hron vnímá gastronomii jako umění, které nejen uspokojuje chuťové pohárky, ale zároveň vypráví příběhy o místě, kde se daný pokrm připravuje. Proto se vždy zaměřuje na kvalitní a čerstvé suroviny, které reflektují charakter a tradice regionu.
Václav Šmerda – Síň slávy
Narodil se 11. května 1952 v rodině kuchařů a cukrářů. V kuchyni se pohyboval od dětství a už jako malý měl sen stát se kuchařem. Vařil pro tři české prezidenty, ale i pro španělského krále, dánského prince a mnohé další významné světové osobnosti. Je nestorem české kuchyně i držitelem mnoha prestižních ocenění, prošel soutěžemi po celém světě. Už bezmála čtyři desetiletí se Václav Šmerda honosí titulem Mistr kuchař a je i nositelem nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince. Nezahálí ani nyní, své kuchařské umění, rozsáhlé znalosti a bohaté zkušenosti předává studentům odborné školy v Poličce. Za poslední tři desetiletí se podle něj gastronomie zásadně proměnila, ale jedno zůstává: Jídlo musí mít smysl.
Přenos ze čtvrtečního vyhlášení výsledků můžete shlédnout zde:
https://www.facebook.com/gastroahotel/videos/3660184830938535