Jména vítězů letošního ročníku soutěže Hračka roku jsou odtajněna. Během slavnostního večera, který se konal 10. 10. 2024 v Paspově sále na pražském Smíchově, byly vyhlášeny výsledky v pořadí již 17. ročníku soutěže, která oceňuje nejzajímavější a nejkvalitnější hračky pro děti. Odborná porota vybrala společně s veřejností vítěze v celkem šesti různých kategoriích, z nichž vzešel také absolutní vítěz letošního roku. Po loňské premiéře navíc porota i letos udělila zvláštní ocenění Český originál, tedy trofej pro hračky navržené a vyrobené v ČR.

Večerem, který pootevřel dveře do kouzelného světa dětí a jejich her, provázela moderátorka Lejla Abbasová a o skvělý kulturní zážitek se postarala Jitka Boho či vítězové a finalisté soutěže Zlatý oříšek pro mimořádně talentované děti v různých oborech.

„Těší nás obrovský zájem výrobců a distributorů hraček, ale také odborníků, kteří se s nadšením ujali role porotců,“ uvedla Linda Jandová, manažerka projektu, s tím, že v porotě letos znovu usedla podnikatelka Eva Čejková, zakladatelka a výkonná ředitelka startupu Testuj.to a iniciátorka komunity Ženy s.r.o., herečka Markéta Děrgelová, vášnivá sportovkyně a fanynka pohybového divadla, výtvarnice Bára Hubená, vedoucí oboru Design herních předmětů na pražské Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové, editorka serveru eMimino Josefina Masopustová a influencerka Romana Böhmová, autorka food blogu Na skok v kuchyni. Jediným mužem v porotě byl dětský psycholog a psychoterapeut Martin Galbavý.

„Porotci hodnotili hračky podle šesti hlavních kritérií – zábava a vzdělávací či herní hodnota, bezpečnost, originalita a technická inovace, design (vzhled a obal) a kvalita použitých materiálů, což zahrnuje i trvanlivost hraček,“ upřesnila dále Linda Jandová.

S láskou pro děti

Dalším významným rozměrem soutěže je dobročinnost, a tak stejně jako v uplynulých letech byly i letos hračky zaslané do testování věnovány Nadačnímu fondu Radost dětem. Ten od svého založení v roce 2011 pomohl již více než šesti tisícům malých pacientů s onkologickými, hematologickými a jinými dlouhodobými onemocněními, stejně jako dětem z dětských domovů po celé České republice. Hračky, které v průběhu večera symbolicky převzala Kateřina Wich, předsedkyně správní rady nadačního fondu, poputují za dětmi do nemocnic a dětských domovů.

V závěru večera byl předán také finanční dar na podporu Center dětské traumatologie a jejich malých pacientů po těžkých úrazech. Šek v hodnotě 50 000 Kč převzal z rukou Markéty Dyllong, Managing Partner KNOWLIMITS Group, a.s., prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., emeritní přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči a člen správní rady NF Kolečko.

Více na www.hracka-roku.cz