Duo českých závodnic Holická-Engová od jejich prvního dokončeného Dakaru nelení a veškeré síly upíná na účast na dalším ročníku DAKAR Classic. Dámy nenechají odpočinout ani mechanika Tomáše Nerudu a už vymýšlejí potřebné úpravy, aby další Dakar byl, nejen v „kachní“ konkurenci, boj o vítězství.

Vloni jsme měli jako tým jasný úkol, dojet do cíle. Jeli jsme s originálním autem, s minimem úprav jako jezdily posádky 2CV před námi na historických tratích rallye Paříž-Dakar v Africe. Cíl jsme splnili a jako první Citroën 2CV jsme dojeli Dakar,“ říká závodnice Barbora Holická.

Pop-artová kachna, pokreslená umělcem Josefem Ratajem, z české dílny konstruktéra Tomáše Nerudy vloni pobláznila celý svět. Jako 15. Citroën 2CV v pořadí se děvčata vydala na tratě slavného dálkového závodu Dakar rallye v kategorii Classic, urazila přes 7 500 km Saudsko-Arabskou stepí a pouští, až zdárně 19. ledna 2024 jako první posádka v tomto ikonickém voze spatřila cílovou rampu. Dokončila rallye na krásném 63. místě.

V lednu jsme nabrali hromadu zkušeností. Kachny stavím přes 30 let, ale offroadový speciál jsem ještě nestavěl. Znám ta auta ze světových srazů, kde se schází i tato offroadová komunita, která jezdí brázdit písky do afrických pouští, ale konkrétní zkušenosti s tím nemám. Dlouho jsme vymýšleli a přemýšleli, jaké úpravy jsou možné, které se používají na rejdech v Afrických pískách, a které by nás posunuly dál. Přemýšlíme nad váhou vozu, převodovkou a hlavně výkonem motoru. Radíme se se specialistou v Belgii, a dokonce jsme si už i v Belgii postavili motor, který při stejné váze dosáhne dvojitého výkonu. A stále je to vzduchem chlazený jednoduchý dvouválec boxer,“ vysvětluje mechanik Tomáš Neruda.

Rozhodně to v dalším ročníku Dakar rallye nebude mít tým jednoduché. Letos ukázali velkou odvahu a ctižádost, za což byla děvčata i odměněna od organizátorů rallye speciální edicí medailí ZA ODVAHU – „DARE“.

Také se již proslýchá, že příští rok na Dakar Classic nebude DUCKAR jediná kachna. Několik týmů už své plechové opeřence dokonce strojí a chce také pokořit Dakar Classic rallye. A to je pro česká děvčata a Tomáše velký výzva a rozhodně budou chtít vyhrát. A to nejen mezi kachnami. „Stroj na výhru rozhodně mít budou,“ říká mechanik Tomáš Neruda.

A ani letos nebude chybět spolupráce s umělcem Josefefem Ratajem, který tvoří nový design pro ročník 2025. Na jeho odhalení se můžete již brzo těšit.

K TOMU, ABY DĚVČATA S TOMÁŠEM MOHLI POSTAVIT NA START DAKAR CLASSIC 2025 KACHNU, SE STÁDEM DIVOKÝCH KONÍ POD KAPOTOU, POTŘEBUJÍ VAŠÍ POMOC !

« Vývoj auta, které obstojí v konkurenci nejen dalších kachen, je časově a hlavně finančně náročný a proto se obracíme na naše fanoušky a podporovatele, kteří nás vloni sledovali a kteří se u našich zážitků bavili, aby nám nyní pomohli se stavbou auta, které je zase bude v lednu bavit. A my je za jejich příspěvky odměníme našimi dárečky nebo třeba i svezením v kachně.. Přispět na kachnu a vybrat si odměnu můžete na portálu DONIO.cz » říká závodnice Bára Holická

Více informací najdete na webu www.duckar.cz a přispět můžete na DONIO.cz.