Moderátorka a satirička Zuzana Bubílková spojila své síly s projektem Dobro.Čtení, za kterým stojí Petra Dobrovská z KNIHY DOBROVSKÝ a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR). Knihy, křížovky a hry, které známá moderátorka přivezla do Domova pro seniory G-Centrum Tábor, udělaly radost klientům tohoto zařízení.

„Mám knihy ráda, děda mi hodně četl a díky tomu jsem už uměla v pěti letech číst. Pravdou je, že rodiče, kterým je dnes už hodně přes devadesát let, poslouchají spíše audioknihy. Ale tady jedna paní klientka mi říkala, že má ráda historii, a že se těší na historické romány, které díky Dobro.Čtení přibyly do knihovny v G-Centru,“ uvedla Zuzana Bubílková, která sama je spoluautorkou dvanácti knih a autorkou šesti knih. Jako autorka autogramů rozdala bezpočet a podepisovala se nejen do svých knih. „Lidé se nechávají podepisovat kamkoli. Jeden chtěl, abych se mu podepsala na intimní místa a už se začal rozepínat. Musel si vybrat, buď tam bude Zuzana, nebo Bubílková, oboje by se tam nevešlo. On se urazil, že prý je takový chlapák, že se tam vejdou obě jména,“ smála se Zuzana Bubílková.

Skvělý nápad přivézt knihy starším spoluobčanům se zrodil v hlavě podnikatelky Petry Dobrovské z KNIHY DOBROVSKÝ, která po odchodu své babičky přemýšlela, jak pomoci starším lidem. Otázkou bylo, jak začít, aby to celé mělo smysl. „Na internetu jsem natrefila na logo APSS ČR, napsala jsem email panu prezidentovi Horeckému a paní ředitelce Švehlové. Velice brzy mi odepsali a po několika návštěvách byl projekt Dobro.Čtení na světě. Asociace oslovila zatím tři domovy seniorů, o jaké knihy by měli zájem, nabídla jsem i případně koupi knihovny. Osobně jsem v naší firmě vybrala detektivky, křížovky, romány, společenské hry a děvčata ve skladu knihy zabalily do krabic,“uvedla Petra Dobrovská.

DOBRO.ČTENÍ,

Více k projektu Dobro. Čtení uvedla i výkonná ředitelka APSS ČR a táborská rodačka Ing. Mgr. Alice Švehlová. „V tuto chvíli jsme udělali pilot celého projektu, kdy jsme oslovili tři zařízení, jedno z nich tady v Táboře. Prvotní reakce ze stran domovů byla blesková, zájem o knihy je, protože ne každý klient si může dovolit nebo půjčit nové knihy. A celou akci chceme ve velkém spustit na výročním kongresu poskytovatelů sociálních služeb, který máme v říjnu v Táboře. Poté už budeme ve spolupráci s ostatními zařízeními a Petrou Dobrovskou vybírat další zájemce,“ uvedla Alice Švehlová a dodala, že mezi knihy do knihoven zařadili také své odborné publikace určené pracovníkům sociálním služeb, aby je využili ke svému sebevzdělávání.

Také vedení města Tábor má zájem na tom, aby klienti G-Centra měli kulturní vyžití. 1. místostarostka města Tábora, Ing. Lenka Horejsková, každou kulturní akci vítá. „Tady v domově se dělá hodně kulturních akcí. Teď přijela Zuzana Bubílková a Dobro.Čtení, na konci září nás čeká Seniorský ples, bylo tu setkání seniorů, v říjnu se v Táboře koná krajské kolo soutěže Babička roku. Senioři jsou za každou akci velmi vděční, zpestří jim to život a nám se to vrací radostí a pozitivní energií se strany seniorů. A to se mi na tom líbí nejvíc.“

Na uvedení projektu Dobro.Čtení do praxe se v G-Centru pečlivě připravili. Slavnostně ozdobené stoly, drobné pohoštění, sklenky s červeným a bílým vínem a všude přítomná péče personálu z toho udělaly výjimečné odpoledne. Ředitelka domova. Mgr. Jana Svačinová si s každým přiťukla na zdraví.

„Naše knihovna není bohatá a většinou obsahuje knihy z dob mládí našich klientů. A nyní přišly nové tituly, detektivky, romány a klienti jsou nadšení. Však si knihy hned prohlédli. Věkový průměr klientů je 88 let, někdo si přečte knihu sám nebo čteme obyvatelům my nebo chodí číst dobrovolníci. Naši senioři mají také rádi, když si mohou zatancovat, zazpívat a mají rádi canisterapii či akce spojená s jídlem,“ uvedla Jana Svačinová.

Společenské setkání v G-Centru Tábor moderoval David Novotný, klienti zažily se Zuzanou Bubílkovou a projektem Dobro.Čtení hezké odpoledne a knihy jim přinesly trvalé potěšení. Jsem spokojená, splnilo to moje očekávání,“ zakončila Petra Dobrovská.

Foto: Herminapress