Nezisková organizace Moje plíce, z.s., pod vedením zakladatelky, předsedkyně spolku a onkologické pacientky Ilony Mančíkové, uspořádala 1. 8. 2024 akci „Nadechni se“, u příležitosti Mezinárodního dne rakoviny plic. Hlavním cílem bylo podpořit pacienty s rakovinou plic, zvýšit povědomí o této nemoci a představit projekty spolku Moje plíce. Tato pacientská organizace pořádá vzdělávací aktivity pro své členy a informační kampaně pro veřejnost zaměřené na prevenci rakoviny plic.

Spolek plánuje další podobné akce s názvem „Nadechni se“. Cílem je poukázat na benefity pohybu, cvičení jógy a dechových cvičení nejen pro onkologické pacienty, ale i širokou veřejnost. V uspěchané době je nutné se umět zastavit a naslouchat svému tělu – právě potíže s dechem jsou častým příznakem rakoviny plic. Dechová cvičení jsou také důležitou přípravou pro pacienty, které čeká operace plic, a jsou nezbytnou součástí rekonvalesce po operaci i léčbě.

Rakovina plic je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších zhoubných nádorových onemocnění. Ročně jím onemocní přibližně 6000 osob a 85 % z nich dříve nebo později tomuto onemocnění podlehne. Kouření je hlavní příčinou plicních nádorů, proto v ČR běží Program časného záchytu karcinomu plic zaměřený na dlouholeté silné kuřáky. 20 % diagnostikovaných pacientů jsou nekuřáci, bohužel roste počet onemocnění u žen nekuřaček do 60 let, čehož jsou důkazem zakladatelky spolku Moje plíce Ilona Mančíková (46) a Lucie Hampejsová (53). Celoživotním nekuřákem je i Robin Hošek (30).

Onkojóga pod širým nebem ve Stromovce:
Slunečné ráno plné sdílení

Ve slunečné ráno 1. srpna 2024, na Mezinárodní den rakoviny plic, se v pražské Stromovce uskutečnilo cvičení jógy a dechového cvičení na podporu pacientů s rakovinou plic. Akce, která upozornila na prevenci a rizika této nemoci, se zúčastnilo více než 25 osob z řad pacientů, novinářů a ambasadorů organizace Moje plíce. Na místě akci podpořili herec, scénárista a hudebník Ondřej Bauer a designérka a zakladatelka značky Whoop.de.doo Anna Marešová. Na sociálních sítích svoji podporu vyjádřila i zpěvačka a herečka Anička Slováčková.

Setkání zahájila Ilona Mančíková představením spolku a významu akce. Jemným ranním protažením s prvky vinyasa jógy provedla Veronika Carmanová, zakladatelka spolku Karma srdcem, která skrze jógu pomáhá onkologickým pacientům a pořádá lekce onko jógy. Následné dechové cvičení s meditací podtrhlo klidnou a harmonickou atmosféru. Cvičení přineslo všem zúčastněným nejen fyzické, ale i duševní uvolnění.

Během neformální snídaně došlo i na sdílení osobních příběhů pacientů, jejich cesty přes diagnózu k léčbě. Ilona Mančíková představila také budoucí plány a aktivity spolku. Mezi ně patří například kampaň „Šlápni do toho“ ve spolupráci s bikesharingovou platformou Rekola, která motivuje veřejnost i samotné pacienty k pravidelnému pohybu, především k jízdě na kole.

Akci podpořili tito partneři: Rekola, Karma srdcem, Cafe Letka, Les&flowers, Sonnentor, Elite Medical.