Soutěž Adapterra Awards pořádaná Nadací Partnerství a Integra Consulting přináší inspirativní příklady adaptací na změnu klimatu. Tento rok se přihlásilo 77 realizovaných projektů a nyní vám představujeme 20 z nich, které poslala odborná porota do finále. Seznamte se s nimi, vyberte ten, který vás nejvíce osloví, a udělte mu tak společně s organizátory Cenu sympatie. Hlasujte na www.adapterraawards.cz.


Anotace finálových projektů


Soutěž již šestým rokem organizuje největší česká environmentální nezisková organizace Nadace Partnerství ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting. Soutěž je určena pro realizované projekty, přihlásit je mohou obce, kraje, ale i jednotlivci. Vybírají přitom ze tří hlavních kategorií: Krajina, Sídla a Budovy.  V letošním roce je navíc nově zavedena speciální kategorie pro průmyslové projekty.

Mezi finalisty v nové kategorii průmyslu se probojovaly projekty: Udržitelná výkrmna prasat, Rozšíření Sonnentoru o ekologickou budovu Solis, Administrativní budova FORTEMIX Paskov a Administrativní budova Kloboucká lesní, jejichž stavby reprezentují celistvě udržitelný přístup k podnikání. Dalšími finálovými projekty jsou obnovy mokřadů a rašelinišť, revitalizovaný lom, udržitelné budovy pro bydlení, zahradu s přírodním jezírkem hospodařící efektivně s dešťovou vodou i nové veřejné parky s přesahem do protipovodňových opatření nebo zkvalitnění veřejného života.

Vítěz Ceny sympatie, kterého určí lidé ve veřejném hlasování, získá 50 tisíc Kč od partnera soutěže společnosti Deloitte na rozvoj dalších adaptačních opatření. „Jsem rád, že Deloitte může být již druhým rokem partnerem Adapterra Awards, která vyznamenává projekty s pozitivním dopadem na životní prostředí. Ocenění je důležité nejen z pohledu podpory jednotlivých projektů, propagace celkového přístupu k udržitelnosti, ale také proto, že může sloužit jako inspirace pro další možné následovatele. Při snaze o budování společnosti odolné vůči změně klimatu není takových skvělých počinů nikdy dost,“ popisuje Antonín Weber, porotce soutěže a expert na problematiku energetické udržitelnosti z poradenské a technologické společnosti Deloitte.

Organizátoři soutěže navštívili všechny finálové projekty. Díky partnerství se společností Kia, která již druhým rokem zapůjčila plně elektrický vůz Kia Niro EV, se mohli přesouvat mezi lokalitami po celé České republice. „Elektromobil nám umožnil efektivně navštívit všechny finálové projekty, ale hlavně si v praxi vyzkoušet, jak technologie funguje pro běžného uživatele. Elektromobilitu v Nadaci Partnerství podporujeme a chceme přinášet skutečná fakta a vysvětlovat mýty s tím spojené, stejně jako to děláme u adaptačních opatření na klimatickou změnu pomocí finalistů Adapterra Awards,” vysvětluje spolupráci s Kia Czech Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže Adapterra Awards. „Například řada lidí se obává nižšího dojezdu a složitosti dobíjení. S Kia Niro EV jsme dosáhli při ekonomické jízdě na dojezd 457 km, což je jen o 3 km méně než oficiálně uváděný parametr. Při jízdách po dálnici nám dojezd klesl k 300 km. Dobíjení také nebyl problém. Síť nabíjecích stanic je v Česku již poměrně široká,“ upřesňuje.

Automobilka Kia se jako lídr v oblasti udržitelné mobility zaměřuje nejen na nabídku elektrifikovaných modelů, ale i na udržitelnost celého výrobního cyklu a podporu projektů na ochranu životního prostředí. Zatímco na globální úrovni spolupracuje s organizací Ocean Cleanup, v České republice je to právě podpora projektů Adapterra Awards. „Považujeme za nesmírně důležité hledat řešení extrémních klimatických jevů, jako je dlouhodobé sucho, vlny veder či přívalové deště a povodně. To je důvod, proč jsme se po úspěšném prvním roce spolupráce s Adapterra Awards rozhodli navázat dlouhodobější partnerství a oceňovat inspirativní projekty soutěže i nadále,“ uvedl Arnošt Barna, generální ředitel Kia Czech. „I v tomto roce proto udělíme cenou za Soulad člověka s přírodou projekt, který nejvíce odráží hodnoty a cíle společnosti Kia. Přestože loňský vítěz, projekt hospodaření s vodou v pražském Toulcově dvoře, nastavil laťku vysoko, po seznámení s letošními finalisty věřím, že ji ještě překonáme,“ dodává.

Hlasování o Cenu sympatie je nyní otevřeno na stránkách www.adapterraawards.cz  a potrvá do 15. října 2024. Vítěze Nadace Partnerství vyhlásí na slavnostním ceremoniálu 6. listopadu 2024 v Praze. 

Další finanční a věcné odměny udělí ve spolupráci s partnery Nestlé Česko, IVT Tepelná čerpadla, SolSol a Heidelberg Materials.

Navštivte stránky a hlasujte pro své favority!

Stručný harmonogram soutěže:



● 1. 8. 2024 –15. 10. 2024 –  Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie na webu   www.adapterraawards.cz
● 6. 11. 2024 – Konference a slavnostní vyhlášení vítězů v Praze 

Hlavní kategorie ceny pro vítěze:
Krajina – 100 tisíc Kč od společnosti Nestlé Česko
Sídla – 50 tisíc Kč od společnosti Heidelberg Materials
Budovy – věcná cena v hodnotě 50-100 tisíc Kč od společnosti SolSol 
Cena sympatie – 50 tisíc Kč od společnosti Deloitte

Speciální ocenění:
Průmysl
Odpovědná energetika (projekt s nejkvalitnějším technickým řešením energetického hospodářství) – věcná cena v hodnotě 50-100 tisíc Kč od společnosti IVT Tepelná čerpadla.