Letošní Den překročení kapacity Země připadá na 1. srpna. Označuje datum, kdy poptávka lidstva po přírodních zdrojích překročí množství, které je Země schopna obnovit za jeden rok. To znamená, že celých pět měsíců žijeme na dluh a stále více vyčerpáváme naše přírodní zdroje. Pro #MoveTheDate je nezbytné snížit naši ekologickou stopu a přijmout řešení, která šetří přírodní zdroje. 

Společnost GROHE, jedna z předních světových značek kompletních koupelnových řešení a kuchyňských baterií, se opírá o téměř 90 let zkušeností a nabízí řešení, která zákazníkům umožňují vychutnat si sprchování a zároveň šetřit vodu a peníze.

Potřeba přehodnotit využívání zdrojů, jako je voda, se dostala do našeho každodenního života kvůli postupující klimatické, vodní a energetické krizi. Odpovědné zacházení s vodou se stalo nutností.  Téměř dvě třetiny (64 %) lidí dotázaných v nedávném průzkumu věří, že individuální snížení spotřeby vody má pozitivní vliv na životní prostředí[1]. Vzhledem k tomu, že koupelna tvoří více než dvě třetiny denní spotřeby vody[2], lidé začínají přehodnocovat své sprchovací návyky. V mezinárodním měřítku 65 % respondentů uvedlo, že již změnilo nebo plánuje změnit své návyky, které povedou ke kratšímu nebo méně častému sprchování1.

Světový den překročení kapacit Země
  1. Úsporná technologie GROHE EcoJoy pro ruční a hlavové sprchy i baterie pomáhá snižovat spotřebu vody. Tato řešení jsou dostupná u mnoha modelů ve všech stylových a cenových segmentech, například u sprchových systémů GROHE Tempesta nebo GROHE Euphoria. Omezovač průtoku snižuje průtok vody až o 50 %, aniž by se snížil výkon nebo pohodlí. Například sprcha GROHE Tempesta 110 vybavená technologií EcoJoy může čtyřčlenné domácnosti ušetřit až 68 EUR na ročních účtech za vodu a až 282 EUR na ročních účtech za energii ve srovnání s běžnou ruční sprchou[3].
  2. Součástí mnoha termostatických baterií GROHE je tlačítková pojistka GROHE EcoButton, která umožňuje plný průtok vody pouze po stisknutí. Tímto způsobem můžete ušetřit až 50 % vody, aniž byste se o to museli vědomě snažit.
  3. Srdcem termostatů je technologie GROHE TurboStat, která udržuje konstantní teplotu vody po celou dobu sprchování a kompenzuje teplotní špičky, aby nedošlo k opaření.

Tato řešení jsou jen jednou ze součástí závazku společnosti GROHE pečovat o každou kapku vody. Vzhledem k tomu, že neuvěřitelných 47 % lidí tvrdí, že nemá dostatek informací o tom, jak snížit svou spotřebu vody1, je zřejmé, že GROHE musí pokračovat ve zvyšování povědomí o ohleduplném využívání tohoto vzácného zdroje.

Den překročení kapacity Země nám všem připomíná, abychom žili ohleduplněji k životnímu prostředí. Zároveň povzbuzuje značky, aby pracovaly na řešeních, která mohou mít skutečný dopad na jeho zlepšení. Pod záštitou společnosti LIXIL bude společnost GROHE pokračovat v péči o vodu jako o jeden z nejcennějších zdrojů, který máme.

● Letošní Den překročení kapacity Země (Earth Overshoot Day) připadá na 1. srpna 2024

● Produktová řešení GROHE pomáhají zákazníkům snížit spotřebu vody a energie bez námahy a ztráty pohodlí

[1] Průzkum GROHE / YouGov ohledně nedostatku vody, 2023

[2] Německý svaz energetického a vodohospodářského průmyslu, Statistiky o vodě, 2021

[3] Základ pro ukázkový výpočet: Čtyřčlenná domácnost, kde každá osoba používá sprchu 7 minut denně. Náklady vycházejí z následujícího odhadu: Cena elektrické energie 0,3 €/kWh, cena vody (bez odpadní vody) 0,002 €/litr. Předpokládané průtoky (měřený průtok při tlaku 3 bary):

Staré produkty: 12 l/min pro sprchu

Nové produkty: 8,3 l/min pro sprchu. Nové výrobky vybavené technologií EcoJoy šetřící vodu.

Společnost GROHE nezaručuje přesnost a správnost výsledků, protože výpočet závisí na mnoha nepředvídatelných faktorech, a proto není závazný. Závisí zejména na cenách vody a elektrické energie, chování spotřebitelů a technickém vybavení na místě.