Letní víkend nebo dovolená na jižní Moravě? Tak to by bez návštěvy vinařských obcí snad ani nešlo. Vinice všude okolo, jeden sklep vedle druhého, lisy, sudy… Víno je tu od nepaměti součást života a byla by škoda neochutnat. A co je na tom nejlepší? Díky službám otevřených sklepů je tu pro pocestné vždycky aspoň jeden otevřený.

Co jsou služby otevřených sklepů?

Zapomeňte na obavy, aby nebylo všude zavřeno. Díky službě otevřených sklepů je každý den v obci alespoň jeden sklep otevřený. Bez rezervace můžete přijít, posedět a užít si místní víno nebo si prohlédnout vinařství. Vinaři se střídají podle harmonogramu, a to hlavně od května do září, ale výjimkou nejsou ani obce, kde takto fungují už brzy na jaře i později na podzim. Stačí se podívat na web obce, vinařského spolku nebo na Vína z Moravy, vína z Čech a zjistit, který sklep a od kdy do kdy má právě otevřeno.

Kam tedy vyrazit?

Například na Mikulovsku je návštěva Dolních Dunajovic nebo Březí u Mikulova skoro povinnost. V červenci a srpnu zde probíhá tradiční Léto otevřených sklepů, kdy má postupně otevřeno všech 15 vinařství místního spolku Dunajovské kopce. Ochutnat můžete třeba jejich fantastické vlašáky.

Každý den od června do září pod rozverným názvem Na Vrbicu pro opicu nachystali otevřené sklepy vinaři obce Vrbice nedaleko Hustopečí. Pití vína tady ve skutečnosti není o honbě za opicí, ale o setkávání vinařů s návštěvníky, kteří si jej umí užít. Vinařů i kolemjdoucích je tu ale požehnaně, a tak mají otevřeno vždy sklepy aspoň dva.

Na Slovácku zase můžete vyrazit K Šidlenám za vinařem. Šidleny se říká místním sklepům v obci Milotice u Kyjova. V sezoně od pátku do neděle je tu k posezení vždy otevřen aspoň jeden sklep místního vinaře.

Nedaleko Znojma zase drží Vinařskou pohotovost v Šatově. I letos bude vždy minimálně jeden z místních vinařů mít otevřeno, a to denně od května až do října. A když už budete v Šatově, nezapomeňte navštívit unikátní malovaný sklep.

Na Moravě je více než 300 vinařských obcí a služby otevřených sklepů najdete v různých podobách ve většině z nich. Přehled a další tipy kam za moravským vínem pak hledejte v kalendáři akcí na webu Vína z Moravy, vína z Čech.