V české populaci výrazně klesl počet sportovců. Meziročně klesl o třetinu a vrátil se na úroveň covidového roku 2021. Přes třetinu Čechů necvičí dokonce ani jednou za měsíc a polovina se sportu nevěnuje více než hodinu týdně. Jako hlavní bariéry uvádí nedostatek času, vůle a také financí. Oproti roku 2019 finanční náročnost jako hlavní překážku uvedlo o polovinu více Čechů. Ukázal to průzkum MultiSport Index.

    Vysoké ceny jako bariéra na cestě ke sportu

Za sportovce se nyní považuje méně než polovina Čechů, meziročně jejich podíl ve společnosti poklesl o třetinu. Po výrazném nárůstu obliby sportu v roce 2022 se tak hodnoty vrátily na úroveň z roku 2021, kdy v Česku a ve světě vládla pandemie COVID-19. Vyplývá to z průzkumu MultiSport Index, který již od roku 2019 realizuje společnost MultiSport Benefit ve spolupráci s agenturou NMS Market Research. Mezi nejčastější bariéry, které Čechům brání v tom vést zdravý životní styl, patří nedostatek času, vůle a finanční náročnost s tím spojená. Oproti roku 2019 právě finanční náročnost vadí dvojnásobku Čechů.

„Nedostatek času a vůle jsou dvě spojené nádoby, velkou roli v tom hraje také motivace i vliv našeho okolí. To, že stále více Čechů od sportu upouští kvůli vysokým nákladům, je ale alarmující problém, na který se musíme v rámci přístupu ke sportu zaměřit,“ vysvětluje Miroslav Rech, CEO společnosti MultiSport Benefit, která provozuje oblíbenou MultiSport kartu. Žádné bariéry na cestě ke zdravému životnímu stylu nepociťuje méně než desetina respondentů. Téměř dvě třetiny českých nesportovců uvedly, že nesportuje ani jejich rodina.

    Více než třetina Čechů nesportuje ani jednou měsíčně

V porovnání s minulým měřením klesla také frekvence sportování. Zatímco v roce 2022 sportovalo v průměru alespoň jednou měsíčně 87 % Čechů, v uplynulém roce si čas na sport jednou za měsíc našlo pouze 6 z 10. Sportovci si udrželi frekvenci na podobné úrovni, polovina z nich se sportu věnuje alespoň třikrát týdně. Negativní trend je však patrný zejména u těch, kteří se nepovažují za sportovce. U nich frekvence výrazně poklesla a značná část se přesunula do kategorie těch, kteří nesportují vůbec.

Současně tři čtvrtiny Čechů stráví pohybem alespoň hodinu za týden. Přes čtvrtinu aktivních Čechů sportu věnuje dokonce 6 a více hodin týdně. Podobná část mezi čtyřmi a pěti hodinami. „Sportu se však přestávají věnovat ti, kteří se nepovažují za sportovce – dvě třetiny ani ne jednou za měsíc, polovina ani hodinu týdně. Právě tato část populace si zaslouží největší pozornost a motivaci. O to víc, že není v žádném případě okrajová, bavíme se tady o polovině všech Čechů,“ doplňuje Stanislav Radocha, NMS Market Research.

    Nejoblíbenější sporty

U Čechů, kteří si na sport najdou alespoň hodinu měsíčně, opět jednoznačně vede turistika. Na procházky a výšlapy do hor se vydává polovina z nich. Své postavení meziročně potvrdila také cyklistika, i když její popularita oproti předešlému roku mírně klesla. Na kolo vyráží přes čtvrtinu Čechů. 44 % cyklistů na kolo sedne minimálně dvakrát týdně.

Oblíbené je také plavání a běh. Téměř čtvrtina aktivních Čechů si v rámci své sportovní aktivity chodí zaplavat a pětina zaběhat. Výsledky MultiSport Indexu stejně jako v rámci předešlého ročníku dokazují, že uživatelé MultiSport karet výrazně častěji provozují indoor aktivity. Přes polovinu z nich chodí do posilovny, téměř polovina plave a častěji zavítají také na hodiny jógy nebo další skupinové lekce.

Polovina Čechů preferuje sportovat o samotě. Ať už proto, že si možná nejsou jistí technikou cvičení, mají pochybnosti o své rychlosti při běhu, nebo si chtějí pročistit hlavu. Z třetiny, která “parťáky” při sportu vyhledává, sportují tři pětiny s přáteli a pětina se svým partnerem.

     Sport jako způsob, jak se cítit lépe

A proč vlastně Češi sportují? Největší motivací je pro většinu z nich zkrátka touha cítit se dobře. A to jak po fyzické, tak psychické stránce. Meziročně ale ubylo sportovců, kteří pohyb do svého života zařazují pro radost nebo jako způsob snížení stresu. Motivace se navíc liší napříč pohlavím. Zatímco ženy se častěji hýbou proto, aby vypadaly lépe, muži sport berou jako zábavu.