Je všestranný, má příjemnou chuť a je bohatý na vlákninu. O čem je řeč? O bulguru! Tato nenápadná, a přesto ohromně výživná potravina se těší čím dál tím větší oblibě. Co je ale tato obilovina zač a proč bychom měli bulgur zařazovat do svých jídelníčků častěji?
Co je bulgur?
Představte si bulgur jako zrna pšenice, která byla předvařena a nalámána. Tento procesmu dodává charakteristickou texturu a lehce ořechovou chuť. Bulgur se považuje za jednu ze základních potravin ve Středomoří, na Blízkém východě a v oblastech severní Afriky. Nicméně díky své všestrannosti a výživové hodnotě se sním můžete setkat i ve zbytku světa.
Výživové bohatství
Bulgur je zdroj nepostradatelných živin, které tělo potřebuje k optimálnímu fungování. Obsahuje zdravé sacharidy, které poskytují energii bez rychlého skoku hladiny cukru v krvi. Dále je bohatý na vlákninu, která podporuje zdraví trávicího traktu a pomáhá udržovat pocit sytosti. Bulgur je také významným zdrojem bílkovin, důležitého stavebního bloku svalů a tkání. Ale to není zdaleka vše. Nalezneme v něm také zdroj důležitých vitaminů a minerálů, jako je vitamin A, hořčík, železo a fosfor.
Naslano i nasladko
Bulgur se může připravovat různými způsoby, což z něj dělá skvělou volbu pro experimentování v kuchyni.Lze jej využít jako základ na sladké obilné kaše, saláty, dezerty, polévky nebo jako přílohu k masu. Jeho lehká chuť se snadno přizpůsobí různému koření a bylinkám, což vám umožní zkoušet různé varianty.
Přítel fitness nadšenců
Pro ty, kteří dbají na své zdraví a formu, je bulgur vítaným spojencem. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin pomáhá udržovat stabilní hladinu energie během celého dne a podporuje regeneraci svalů po tréninku. Navíc je to skvělý způsob, jak zvýšit příjem zdravých sacharidů a snížit příjem prázdných kalorií. Kvůli těmto vlastnostem bychom měli bulgur pravidelně zařazovat do svých jídelníčků. „Pravidelná konzumace bulguru je klíčem k pestrému, vyváženému a dlouhodobě udržitelnému stravovacímu režimu,“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Doporučuje zahrnout bulgur do své stravy alespoň v týdenním cyklu, abyste si mohli užívat všech jeho přínosů pro zdraví.
Medový bulgur s ovocem
Na 4 porce
Ingredience:
40 g bulguru Menu Gold
120 g ovocného koktejlu
60 g smetany ke šlehání
60 g zakysané smetany
60 g medu nebo javorového sirupu
Špetka soli
Postup:
Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.