Na dovolenou k Jaderskému moři cestují každý rok téměř milion českých turistů. Nejoblíbenější lokalitou Chorvatska zůstává Istrie, kterou volí díky své blízké poloze hlavně cestovatelé, kteří jezdí autem. Stále populárnější jsou také letecké pobyty, přímé lety zjednodušily cestu na Makarskou riviéru i do Dalmácie. Ceny ubytování i v místních podnicích zůstávají srovnatelné s loňskou sezonou, měnily se pouze v jednotkách procent v závislosti na provozovateli a lokalitě. Trendem jsou kratší pobyty, dovolená i mimo prázdninové měsíce nebo plavby. Odborníci před létem doporučují mimo jiné pečlivé plánování dopravní trasy, dodržování dopravních předpisů, registraci do systému DROZD a uzavření cestovního pojištění.

„Vloni Chorvatsko navštívilo téměř 850 tisíc turistů z České republiky a tímto převýšili co do počtu příjezdů o 6 procent výsledky roku 2019 – posledního roku před vypuknutím pandemie. Čísla za necelých prvních pět měsíců tohoto roku potvrzují, že Chorvatsko zůstává i nadále pro Čechy oblíbenou destinací. Doposud jich přicestovalo jen od začátku roku (pozn. údaje do 18. května 2024) více jak 36 tisíc, což je o 11 procent turistů více než ve stejném období minulého roku,“ prezentoval aktuální statistiky Miodrag Mlačić, ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko.

„Těší nás, že čeští turisté začínají objevovat Chorvatsko i mimo letní měsíce, a vedle pobytů u moře v hlavní sezoně roste i návštěvnost v měsících před a po prázdninách, tj. na jaře a na podzim, kdy u Jadranu panují příjemné teploty, ideální pro objevování malebných městeček, kulturních památek a krásné přírody na pobřeží, ale také ve vnitrozemí. Dovoluji si popřát všem hostům z České republiky příjemné léto a pokud se letos rozhodnou pro ‚české moře’, tak také krásnou a ničím nerušenou dovolenou v Chorvatsku,“ doplnil Mlačić.

„Chorvatsko si nadále udržuje svou popularitu jako turistická destinace nejen mezi individuálními cestovateli, ale také z pohledu cestovních kanceláří. Ty nabízejí nejen kompletní zájezdy, ale také jednotlivé služby a zážitky, jako je například plavba na lodích kolem malebného chorvatského pobřeží. Stále častěji Češi pro své cesty do Chorvatska volí nejen vlastní automobil, ale také přímé letecké spoje, které zajišťují rychlé a pohodlné spojení s touto krásnou destinací,“ shrnul za trh Jan Papež, místopředseda ACK ČR.

Obecně je ale napříč Chorvatskem dlouhodobě nejoblíbenější Istrie, ať už vlastní dopravou nebo zájezdovým autobusem. Na Istrii jsou nejpopulárnější konkrétně letoviska Poreč, Rabac či Rovinj. Turisté vybírají také pobyty na Makarské nebo Dalmatské riviéře, ale též v okolí Zadaru. Z letovisek u leteckých zájezdů jsou například populární hotely v Primoštenu, Drveniku nebo také na ostrově Hvar v Dalmácii.

Ceny zájezdů do Chorvatska jsou s loňským rokem srovnatelné, měnily se maximálně v jednotkách procent u vybraných hotelů. Obecně nedošlo k plošnému zdražení zájezdů v žádné z destinací ani loni, ani pro letošní letní sezonu. Ceny v Chorvatsku jsou po přechodu na euro stabilní. Konečnou útratu za zájezd určují zejména samotné preference klientů, jaké ubytování, stravování a lokalitu zvolí, na místě pak jakou restauraci nebo kavárnu preferují či jaké služby a výlety chtějí využít. Vždy však existují různé alternativy a nákupní možnosti.

„Aktuálně pozorujeme trend Čechů i Slováků jezdit do Chorvatska na kratší pobyty, například na prodloužené víkendy. Také se prodlužuje dovolenková sezona, kdy klienti jezdí do Chorvatska, nyní už v případě této destinace obsazujeme běžně termíny od začátku května do konce října. Počasí je v tomto období velmi příznivé a ceny hotelů mnohem nižší než v hlavní sezoně. Mění se také preference klientů, stále populárnější jsou ubytování vyšší kategorie. Zároveň část našich klientů postupně přechází z autobusové i vlastní dopravy k letadlu, které cestu zrychlilo a nabídlo pohodlnou alternativu nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro ty, kteří neřídí a chtějí být v destinaci už za hodinu či hodinu a půl letu,“ okomentovala trendy Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Čedoku.

Mezi nesporné výhody přímých spojení do Chorvatska, které aktuálně létají z Prahy do Splitu, Dubrovníku nebo Zadaru, je krátký let, vhodný i pro malé děti nebo osoby, které nechtějí trávit dopravou spoustu času. Z letiště do hotelů pak mají turisté zajištěné transfery nebo si hned půjčují na místě auto. Pro turisty, kteří jedou i letos na dovolenou do Chorvatska, platí také řada doporučení. U těch, kteří zvolili jízdu automobilem je to zejména dodržování dopravních předpisů a pečlivé plánování cesty. Díky vstupu země do Schengenského prostoru a eurozóny se také zjednodušil přejezd hranic i platba přímo v destinaci. „Důrazně připomínáme, aby klienti také uváděli správné kontakty cestovní kanceláři a nejezdili do zahraničí bez uzavřeného cestovního pojištění,“ přidala Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Čedoku.

„Ministerstvo zahraničních věcí silně doporučuje se před každou cestou do zahraničí řádně zaregistrovat v systému DROZD a prostudovat si informace k příslušné zemi v Rozcestníku na webu MZV. Prostřednictvím systému DROZD pak ministerstvo v případě krizové situace rozesílá upozornění, varování a další důležité informace, které pomáhají českým občanům při rozhodování, jak se v mnohdy život ohrožujícím okamžiku zachovat,“ doplnil obecné doporučení pro všechny destinace Pavel Pešek, ředitel konzulárního odboru MZV.

Chorvatsko se v posledních letech stalo oblíbenou destinací nejen pro tradiční hosty z Česka a okolních zemí, ale razantně stoupl počet návštěvníků ze západní a severní Evropy a také ze zámoří, včetně USA.

www.cedok.cz

Další zajímavé informace najdete také na sociální síti X @CKCEDOK