Několik měsíců zkušebního provozu, investice přes 50 milionů Kč. Po několika měsících zkušebního provozu začala v březnu naplno sloužit největší loňská investice svijanského pivovaru – zbrusu nová linka na plnění sudů KEG s moderními robotickými systémy. Její jednotlivé komponenty – plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy – postupně od podzimu instalovali a uváděli do provozu odborníci chotěbořského výrobce manipulačních zařízení NT technics s.r.o.
Zatímco kapacity jednotlivých úseků přímo ve výrobě piva pivovar rozšiřuje tak, že je vždy jen postupně zvyšuje při zachování původní technologie, v tomto případě nebylo cílem zvýšení kapacity stáčecího zařízení, nýbrž o přechod na kvalitativně vyšší úroveň. „Nová linka, na niž pivovar vynaložil celkem kolem 50 milionů Kč, má tedy zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, je však podstatně modernější a nesrovnatelně spolehlivější,“ uvedl svijanský sládek Petr Menšík. „Podstatné je pro nás i to, že narozdíl od staré linky dokáže automaticky plnit a manipulovat i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl produkce pivovaru.“
Novou linku pro Svijany vyrobil a několik posledních měsíců instaloval a ladil český výrobce manipulačních zařízení NT technics s.r.o. z Chotěboře. „I v tomto případě jsme se jako česká firma záměrně rozhodli pro osvědčeného českého dodavatele,“ zdůraznil Petr Menšík.

„Jsme rádi, že jsme linku uvedli do plného provozu před zahájením letní sezony a budeme tak schopni pružně reagovat na různé typy velikosti sudů, které naši zákazníci poptávají. Je to další díl do skládanky, aby se naše skvělé nepasterované pivo dostalo k zákazníkům v co nejvyšší kvalitě a v požadovaném druhu obalu,“ řekl František Kněbort, vedoucí stáčíren Pivovaru Svijany.
Nová linka na plnění sudů byla významnou součástí investičního plánu pivovaru. Další dílčí investice loni směřovaly do zlepšení funkčnosti čističky odpadních vod a do strojovny chlazení. „Letos pivovar čeká další velice náročný projekt – modernizace a rozšíření varny, které jsme odkládali již prakticky od covidu. Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů Kč,“ doplnil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pivovar Svijany
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 728 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany
www.instagram.com/pivovarsvijany/