Nejrůznější varianty plněných knedlíků se vyskytují na celém území Čech, Moravy i Slezska. Kam je ale z hlediska kuchyně zařadit? Spíše do té zámecké, nebo do té venkovské? Záleží jak které. Ty s náplní z hub či zeleniny bychom ale dnes mohli směle považovat za pokrmy odpovídající standardům moderní zdravé kuchyně.

„Plněné knedlíky, zvláště ty bramborové jsou úžasné v tom, že vám v kuchyni umožní neplýtvat a vařit udržitelně. Svůj jídelníček také obohatíte o potřebnou vlákninu. Navíc správně připravená náplň ze zeleniny či hub přímo překypuje chutí. Já sám jsem si oblíbil novinku, po které fanoušci našich knedlíků dlouho volali – hříbky v bramborovém knedlíku, které si také vysloužili ocenění Česká chuťovka. Pokud byste chtěli pracovat s hříbky, je potřeba opatřit si ty mražené. Vynikající je i náplň ze žampionů či klasika s červeným zelím. Ale rozhodně se při přípravě nebojte s náplněmi experimentovat. Jediné, nač si musíte dát pozor je, abyste vždy zredukovali dostatečně obsah vody. Knedlíky by se jinak mohly rozmáčet nebo potrhat,“ vysvětluje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Plněné bramborové knedlíky se žampiony nebo se zelím  

Suroviny:

Na těsto:

  • 500 g brambor
  • 60 g másla
  • 60 g jemné dětské krupičky
  • 60 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • škrobová moučka podle potřeby na doladění konzistence těsta

Na žampionovou náplň:

  • 400 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • Pár snítek čerstvého tymiánu
  • Sůl

Na zelnou náplň:

  • 300 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • Sůl
  • Ocet a cukr na dochucení

Postup:

  1. Na žampionovou náplň očistěte houby a nakrájejte je na tenké plátky. Cibuli pokrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte žampiony, krátce orestujte, osolte a opékejte tak dlouho, až se vypaří voda. Odstavte ze sporáku, vmíchejte rozmačkané stroužky česneku, tymián a petrželku. Podle chuti přidejte ještě trošku soli a nechte vychladnout.
  2. Kysané zelí do druhého typu náplně přeceďte a pokrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky opečte na sádle, přidejte zelí a duste doměkka. Osolte a chuť ještě dotáhněte podle potřeby cukrem a octem.
  3. Brambory uvařte ve slupce a hned oloupejte. Ještě zatepla je protlačte přes lis na brambory. Na horké brambory dejte máslo, promíchejte a nechte rozpustit. Přidejte krupici, mouku, žloutek a sůl. Propracujte na těsto a podle potřeby přidejte malé množství škrobové moučky na vylepšení konzistence.
  4. Z těsta odlamujte kousky přiměřené velikosti. Vytvarujte z nich nejdřív kuličku a potom je splácněte na prohnutou mističku. Do středu dejte lžíci náplně a pevně uzavřete okraje. Uhlaďte mezi dlaněmi dokulata. Knedlíčky by měly být menší, o průměru asi 4 cm. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.

Tip šéfkuchaře:

„Pokud byste chtěli náplně obměnit, zkuste kombinaci pórku, špenátu, kapusty či kadeřávku a sušených rajčat. A kdo by měl chuť, může je doplnit třeba ještě trochou kozího nebo ovčího sýra,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na recepty, které se vám budou v postním období hodit, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou můžete až do 20. 12. 2024 pořídit s jedinečnou vánoční slevou 44 %. Stačí při nákupu na webu kuchařky v košíku zadat slevový kód *Vanoce24. V rámci jedné objednávky takto můžete zakoupit až tři výtisky.