Je 6. října před půlnocí a válečný zpravodaj David Borek leží v hotelové posteli v Kyjevě. Usíná a hlavou mu víří zcela všední myšlenky… O den později se však probouzí do brutálního rána. Teroristé Hamásu napadli Izrael a rozpoutali nejhorší masakr v dějinách státu. Už nic nebude jako dřív. Následuje rychlý přesun z jedné války do druhé a 12 měsíců novinářské práce jako zpravodaj ČT v Izraeli. Syrová reportážní publikace Krvavý rok 5784 (nastole, 399 Kč), obsahující desítky dosud nepublikovaných fotek z terénu i ze zákulisí, provede čtenáře událostmi, které se odehrály během roku po útoku.

Slavnostní křest, představení knihy a debata se konala v úterý 15. října od 17 hodin v Činoherní kavárně, mezi hosty nechyběli Karol Sidón a Ladislav Špaček.

„Když jsem loni na jaře po vydání knihy Moje roky v Izraeli, dumal nad námětem příští knížky, říkal jsem si, že by to mohlo být něco cestovatelského, turistického. No, útok ze 7. října 2023 tyto plány změnil a Krvavý rok 5784 skutečně na tu předchozí v mnohém navazuje. V té první jsem rozebíral mentalitu Izraelců i Palestinců, jejich politickou kulturu a kořeny konfliktu. Tyto ingredience teď vyústily ve válku, jakou region dlouho nepoznal. A když si čtenář přečte obě knížky, daleko víc pochopí, co se děje, proč se to děje a co se nejspíš bude dít dál,“ říká David Borek.

Krvavý rok 5784

Knížka patří mezi první knižní svědectví o válce, která vypukla vloni 7. října. Oproti reportážím, článkům nebo příspěvkům na sociálních sítích, které se zaměřovaly vždy na aktuální situaci, umožňuje jednotlivé události propojit a zdůraznit, co je podstatné, a i naznačit, co se bude dít dál.

Krvavý rok 5784 obsahuje příběhy těch, kteří ho přežili, i těch, kteří nikoliv. Je o rukojmích, odvlečených do Gazy, o posledních esemeskách zemřelých, odvetných útocích, úzkosti, dočasném sjednocení izraelské společnosti a nových hádkách, hrdinech i zbabělcích, rozhovorech s levičáky i pravičáky, pobožnými i nevěřícími. Zabývá se jak frontou na jihu (Hamás), tak i na severu (Hizballáh), i bojem o veřejné mínění na Západě.

David Borek dodává: „I složité věci se musí vysvětlit srozumitelně, názorně, s lehkostí. Knížku ocení všichni, kdo mají rádi upřímnost, vtip a důvtip, a které naopak nudí kýč, šablonovitost a korektní unylost. Ne, tahle knížka nepohladí po duši, neukáže že všichni lidé bratry jsou, není to hluboce humanistické poselství. Ale pobaví, poučí, osvětlí.“

O autorovi

David Borek je televizní reportér a moderátor. V roce 2018 se stal stálým zpravodajem České televize v Izraeli a na Blízkém východě, předtím moderoval pořady Události, komentáře a Interview ČT24. O Izrael a Blízký východ se od mládí aktivně zajímá, což vyústilo ve vydání knihy Moje roky v Izraeli.

Vydáno: 2024 , Nastole

Počet stran: 240
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem