Veletrh IFA slaví stoleté výročí a Samsung na něm představuje nejnovější inovace a možnosti, jaké celému světu nabízí umělá inteligence

Mezi nově představené produkty patří dva notebooky Galaxy Book, limitovaná série modelu Music Frame vytvořená ve spolupráci s tvůrci filmového hitu Wicked nebo evropská verze pračky se sušičkou Bespoke AI Laundry Combo

Společnost Samsung Electronics dnes na veletrhu IFA oslavila stoleté výročí této prestižní akce a představila další kroky při naplňování své vize AI For All, tedy Umělá inteligence pro každého. Na tiskové konferenci firma zdůraznila, že hodlá umělou inteligenci se všemi jejími výhodami i nadále nabízet stále většímu množství zájemců po celém světě.

Tisková konference byla rozdělená do několika částí, dvě z nich nesly název „AI Meets the World“ a „AI Meets You“ (Umělá inteligence poznává svět, Umělá inteligence poznává vás). Pracovníci nejrůznějších oddělení a divizí Samsungu v nich hovořili o zásadní roli, kterou umělá inteligence hraje při zlepšování kvality života uživatelů.

„Od naší loňské prezentace na veletrhu IFA nabyly diskuse o umělé inteligenci a její úloze v lidských životech výrazně na intenzitě,“ prohlásil Benjamin Braun, ředitel marketingu v Samsung Europe. „Jsme rádi, že je umělá inteligence díky Samsungu přístupnější a také srozumitelnější – ukazujeme, jak nová technologie život nekomplikuje, ale naopak zjednodušuje. Umělá inteligence má podle nás fungovat jako spousta pomocných rukou najednou, má uspokojovat potřeby vaše a celého světa. Naše produkty s umělou inteligencí umožňují lidem, aby se soustředili na záležitosti, které jsou pro ně důležité, od ochrany planety po každodenní práci.“

Umělá inteligence pro každého

V rámci své vize AI for All nabízí Samsung celou řadu produktů s umělou inteligencí – mobilní zařízení, domácí spotřebiče, systémy domácí zábavy apod. V závěru letošního roku by podle představitelů firmy měli lidé po celém světě používat na 200 milionů přístrojů Galaxy s umělou inteligencí. Je jasné, že se nové funkce a vlastnosti musí přizpůsobovat životnímu stylu uživatelů, ale zároveň musí prospívat i životnímu prostředí.

Srdcem toho všeho je stále rozsáhlejší ekosystém SmartThings, který dnes spojuje více než 500 milionů zařízení a lze díky němu snadno na dálku ovládat všechny produkty Samsung s umělou inteligencí – zapínat či vypínat topení, ovládat libovolné domácí přístroje z domova i z jakéhokoli jiného místa, pouštět si filmy či seriály v televizi apod.

Ještě nikdy nebylo pro lidi po celém světě tak snadné využívat sílu umělé inteligence k ovládání okolního světa. Produkty značky Samsung lidem tuhle moc dávají – pomáhají uživatelům ve vylepšování jejich každodenního života, ať usilují o udržitelnější životní styl, věnují se kreativním činnostem nebo prostě jen komunikují se svými nejbližšími.

Zároveň ale jen 15 % lidí uvedlo, že plně chápe, jak lze umělou inteligenci v každodenním životě využít. 66 % z nás přitom hledá způsob, jak ušetřit víc času. Právě tady se skrývá příležitost pro umělou inteligenci od Samsungu – ten čas může lidem šetřit ona. To je základem vize AI is for All. 1

Po veletrhu IFA se uživatelům představí nová aktualizace uživatelského rozhraní One UI 6.1.1. Ta nabídne nové inteligentní funkce telefonů Galaxy Z Fold6 a Z Flip6, například Live Translate nebo Circle To Search, i uživatelům modelů Galaxy S24, Z Fold5 a Flip5.

Současně s aktualizovaným rozhraním One UI 6.1.1 se představí i zbrusu nové aplikace, které uživatelům nabídnou více tvůrčích i komunikačních možností. Patří mezi ně třeba aplikace Sketch to Image, která vytvoří z jednoduché kresbičky sofistikovaný obraz, nebo Portrait Studio s možností vytváření avatarů na míru pro využití v online aplikacích a na sociálních sítích.

Umělá inteligence poznává i vás

Podle Samsungu spočívá síla umělé inteligence mimo jiné v tom, že obohacuje každodenní život a umožňuje uživatelům, aby si vychutnávali personalizovanou zábavu. Na veletrhu IFA 2024 představil Samsung projektory Premiere 7 a 9 či notebooky Galaxy Book5 Pro 360 a Galaxy Book4 Edge 15“, vše s možností úpravy na míru.

Projektory The Premiere 9 a The Premiere 7 přinášejí do domácí zábavy vyspělou laserovou technologii, což znamená špičkové rozlišení 4K při úhlopříčce až 130 palců (3,3 m) a také vynikající zvuk. I ony jsou samozřejmě vybaveny umělou inteligencí, která se stará mimo jiné o interpolaci obrazu z méně kvalitních zdrojů do rozlišení 4K. Je tu i inteligentní funkce Vision Booster upravující jas a kontrast, což je zárukou maximální kvality obrazu v nejrůznějších světelných podmínkách. Díky nejmodernější technologii zkrátka tyhle projektory promění běžný obývací pokoj ve špičkové kino.

Notebook Galaxy Book5 Pro 360 vznikl ve spolupráci s Intelem – ten do vývoje vložil své dlouholeté zkušenosti z výroby počítačů, Samsung přidal špičkové mobilní technologie. Výsledkem je vynikající výpočetní výkon. Notebook s procesorem Intel® Core Ultra a umělou inteligencí Galaxy AI nabízí bohaté možnosti personalizace, skvělé vlastnosti a bezproblémovou konektivitu. Baterie vydrží celý den, což umožňuje efektivnější práci, výtečná grafická karta a kvalitní displej se postarají o jedinečné zážitky při zábavě v rámci rozsáhlého ekosystému Galaxy.

Srdcem tenoučkého notebooku Galaxy Book4 Edge 15“, vytvořeného ve spolupráci s firmami Qualcomm a Microsoft, je mimořádně výkonný procesor Snapdragon® X Plus, k dalším velkým přednostem patří baterie s dlouhou výdrží. Ve výbavě nechybí ani vyspělá neuronová technologie NPU, díky níž si notebook rozumí s umělou inteligencí na nejvyšší současné úrovni a dokáže kombinovat  funkce Microsoft Copilot+ s Galaxy AI. Navzdory rozměrnému displeji s 15 palci je přístroj snadno přenosný a podporuje kreativní nápady uživatelů.

Kromě toho Samsung představil i novou verzi bezdrátového reproduktoru The Music Frame, vyvinutého v partnerské spolupráci s tvůrci filmového hitu Wicked ze společnosti Universal Picture. Standardní verze The Music Frame je na trhu již několik měsíců a uživatelé si chválí zejména špičkovou kvalitu zvuku v jakémkoli prostoru. Díky vestavěným subwooferům a inteligentní technologii Dolby Atmos se zvuk z reproduktoru chytře přizpůsobí uspořádání v místnosti, takže uslyšíte doslova každou notu a každé slovo. Limitovaná série Wicked Music Frame se bude prodávat se dvěma obrázky ze zmíněného filmu a s jedním exkluzivním obrazem oblíbených postav Glindy a Elphaby, součástí balení budou i autogramy některých postav a potvrzení o jejich pravosti.

Umělá inteligence poznává svět

Samsung pevně věří, že umělá inteligence stojí na straně sil dobra a bude hrát velkou roli v péči o planetu i o lidstvo jako celek.

Firma nadále kráčí ke svému cíli – k ekologické neutralitě (Net Zero) do roku 2050. 93 % všech operací divize DX již využívá obnovitelných zdrojů energie.

U svých produktů klade Samsung velký důraz na energetickou účinnost. Pomáhá v tom i umělá inteligence, například v ledničkách, pračkách a dalších domácích spotřebičích, případně v rámci celého ekosystému SmartThings.

Lednice Samsung Bespoke jsou vybaveny invertorovými kompresory nové generace s umělou inteligencí, které reagují na sebemenší změnu vnitřní teploty – například po otevření a zavření dvířek. Systém podle aktuální teploty automaticky upraví otáčky motoru a dosáhne optimálního chlazení při minimální spotřebě.

Přímo na tiskové konferenci na veletrhu IFA také zástupci firmy oznámili, že se v Evropě začíná prodávat pračka se sušičkou Bespoke AI Laundry Combo. Šikovný kombinovaný spotřebič střídá prací a sušicí cykly a je natolik úsporný, že v pracím režimu překonává o celých 20 %2 požadavky na energetickou třídu A. Za těmito vynikajícími hodnotami stojí především vyspělá technologie sušení pomocí tepelného čerpadla – sušení je rychlé, šetrné a probíhá při nízké teplotě.

Klíčovým faktorem při dosahování vysoké energetické účinnosti je pro Samsung stále ekosystém SmartThings – k cíli kráčí cestou mnoha malých změn. Například režim AI Energy v modulu SmartThings Energy dokáže ušetřit až 70 % energie3. Uživatelé funkce SmartThings Away Mode se zase nemusejí rozpomínat, zda nenechali při odchodu z domova rozsvícené světlo nebo zapnutou televizi – senzory v nejrůznějších spotřebičích automaticky poznají, že je domácnost prázdná, a vše povypínají.

Energii šetří i spotřebiče Bespoke AI, pomáhá jim v tom funkce Optimal Scheduling and Charging. Ta dokáže naplánovat například praní nebo dobíjení různých přístrojů na dobu mimo energetickou špičku, což snižuje náklady na energie i uhlíkovou stopu.

Další informace o produktech, které v této zprávě zmiňujeme, najdete v našem globálním Newsroomu zde. Fotografie z prezentace Samsungu na veletrhu IFA 2024 jsou k dispozici tady.

Expozici Samsungu na veletrhu IFA lze navštívit ve dnech 6. – 10. září v City Cube na berlínském výstavišti.

[1] Průzkum proběhl ve dnech 11.- 19. července 2024 s cílem zjistit nálady veřejnosti vůči umělé inteligenci v Evropě. Průzkumu se zúčastnilo 11 000 dospělých osob z deseti zemí: Velké Británie, Německa, Francie, Itálie, Španělska, Švédska, Finska, Norska, Dánska a Polska. Každá země přispěla 1000 respondenty, s výjimkou Velké Británie, která měla 2000 respondentů.

[2] Na základě interních testů Samsungu. Spotřeba energie pracího cyklu u tohoto modelu pro 18 kg je 46 kWh / 100 cyklů, což znamená o 20 % vyšší energetickou účinnost ve vztahu k minimální prahové hodnotě energetické třídy A (57 kWh / 100 cyklů u modelů pro 18 kg). 20 % úspora se testovala s programem Eco 40-60.

[3] Úspora odhadovaná na základě interních testů Samsungu. Skutečná úspora se od odhadů může lišit. https://blog.smartthings.com/smartthings-energy/how-to-reduce-your-carbon-footprint-with-smartthings-energy/