Jste vegetariáni, nebo chcete organismus nechat odpočinout od masa? Máte rádi rýži a luštěniny? Pojďte si společně s námi připravit netradiční a velmi chutné recepty, ve kterém hrají hlavní roli.

Kořeněná basmati rýže s halloumi

Basmati rýže s halloumi, to prostě zní jako skvělá kombinace! Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na 4 porce. Věříme, že si pochutnáte.

Ingredience

  • 300 g rýže basmati Menu Gold
  • 250 g květáku
  • 100 g červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 200 g sýru halloumi
  • Kari
  • Kurkuma
  • Řepkový olej
  • Chilli papričky

Postup

  1. Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
  2. Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme.
  3. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme spařený květák. Ochutíme kari a kurkumou. Přidáme uvařenou rýži a prohřejeme.
  4. Halloumi nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a z obou stran krátce opečeme na rozpálené pánvi. Kořeněnou rýži s halloumi servírujeme ozdobenou nakrájenými chilli papričkami.
Čočkový mix se žampiony

4 porce

Ingredience

250 g čočky beluga Menu Gold

100 g quinoy červené Menu Gold

100 g rýže basmati natural Menu Gold

1 lžíce řepkového oleje

1 cibule

1 žlutá paprika

400 g hnědých žampionů

1 středně velká mrkev

zeleninový vývar

100 g hrášku

2 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce provensálského koření

1 lžička ghee

sůl

Postup

Rýži, quinou a čočku beluga propláchneme a uvaříme podle návodu na obalech do měkka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony a očištěnou a nastrouhanou mrkev. Zalijeme trochou vývaru a cca 10 minut povaříme. Poté přimícháme uvařenou čočku beluga, hrášek a protlak, osolíme, okořeníme a povaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme ghee pro zjemnění chuti. Čočkový mix servírujeme s rýží a quinoou jako hlavní jídlo.

Náš tip:

pro lehčí stravitelnost můžeme vyměnit žampiony za hlívu ústřičnou