Jste vegetariáni, nebo chcete organismus nechat odpočinout od masa? Máte rádi rýži a luštěniny? Pojďte si společně s námi připravit netradiční a velmi chutné recepty, ve kterém hrají hlavní roli.
Kořeněná basmati rýže s halloumi
Basmati rýže s halloumi, to prostě zní jako skvělá kombinace! Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na 4 porce. Věříme, že si pochutnáte.
Ingredience
- 300 g rýže basmati Menu Gold
- 250 g květáku
- 100 g červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 20 g zázvoru
- 200 g sýru halloumi
- Kari
- Kurkuma
- Řepkový olej
- Chilli papričky
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
- Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme.
- Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme spařený květák. Ochutíme kari a kurkumou. Přidáme uvařenou rýži a prohřejeme.
- Halloumi nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a z obou stran krátce opečeme na rozpálené pánvi. Kořeněnou rýži s halloumi servírujeme ozdobenou nakrájenými chilli papričkami.
Čočkový mix se žampiony
4 porce
Ingredience
250 g čočky beluga Menu Gold
100 g quinoy červené Menu Gold
100 g rýže basmati natural Menu Gold
1 lžíce řepkového oleje
1 cibule
1 žlutá paprika
400 g hnědých žampionů
1 středně velká mrkev
zeleninový vývar
100 g hrášku
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce provensálského koření
1 lžička ghee
sůl
Postup
Rýži, quinou a čočku beluga propláchneme a uvaříme podle návodu na obalech do měkka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony a očištěnou a nastrouhanou mrkev. Zalijeme trochou vývaru a cca 10 minut povaříme. Poté přimícháme uvařenou čočku beluga, hrášek a protlak, osolíme, okořeníme a povaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme ghee pro zjemnění chuti. Čočkový mix servírujeme s rýží a quinoou jako hlavní jídlo.
Náš tip:
pro lehčí stravitelnost můžeme vyměnit žampiony za hlívu ústřičnou