Festival Letní Letná zve na velkolepé zahájení, umělce a umělkyně z celkem devíti zemí, české premiéry i nabitý doprovodný open-air program.

Od roku 2004 se na pražskou Letnou sjíždí cirkusové a divadelní hvězdy z celého světa, stejně jako diváci napříč Českem i ze zahraničí. Přesně před dvaceti lety vznikl v parku nad Prahou festival, který výrazně přispěl k popularizaci nového cirkusu u nás. Třetí dekáda Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná startuje už 14. srpna a pokračuje až do 1. září. Letošní ročník zahájí francouzští miláčci publika Akoreacro se svou energickou show Arrêt d’Urgence a rozběhnou tím takřka tři týdny plné akrobacie, divadelního umění, hudby i zábavy pro publikum jakéhokoliv věku i zájmů. Zahájení festivalu je pod širým nebem a zdarma.

„Do jednadvacátého ročníku vstupujeme společně se souborem, který si naši diváci velmi oblíbili. Francouzští Akoreacro přivezou působivou show, kterou chceme návštěvníky naladit na nadcházející festivalové dny. Letos v našem programu dominují Francouzi, ale bude možnost vidět i formu asijského nového cirkusu díky umělkyním z Taiwanu. Čekají nás dvě české novocirkusové premiéry, jedna filmová i dvě oslavy narozenin v českém stanu. A také jsme rádi, že v naší produkci mohlo vzniknout open-air představení “She is not me” performance, ve kterém se spojilo osm českých profesionálek z oblasti nového cirkusu. Pod vedením francouzského souboru Cirque Aïtal a v rámci několikatýdenní umělecké rezidence tak vzniklo originální dílo, které nabídne pohled do ženského světa a ženské individuality,” přibližuje highlighty programu ředitel festivalu Jiří Turek.

Slavnostní zahájení se uskuteční 14. srpna od 20.45h pod širým nebem kousek od “Stalina” a středem pozornosti se stane hořící klavír, letící superhrdina či akrobacie na návěsu kamionu. Netradiční koncert v rychlém tempu s precizní akrobacií, velkou dávkou humoru a trochou sebevražedných sklonů bude k vidění pro všechny, kteří chtějí zážitky i akci.

A zážitky či akce nebudou chybět ani v nadcházejících 18 dnech festivalu. Do centra festivalového dění se letos sjedou umělci z celkem devíti zemí (Francie, Taiwan, Švýcarsko, Německo, Velká Británie, Ukrajina, Litva, Norsko a Chorvatsko), uskuteční se celkem 253 představeníz toho 156 pro děti a návštěvníci se mohou také těšit na dvacítku akcí pod širým nebem, které budou přístupné zdarma. Letná ožije nejen novým cirkusem a divadlem, ale také hudbou, workshopy a atmosférou, která láká každý rok čím dál tím víc návštěvníků.

Zahraniční program vezmou do svých rukou především francouzští umělci a umělkyně. Rozmanitost inscenací nabízí pro každého to, co je mu blízké. Od adrenalinové a velkolepé show PIC v podání Cirque Inextremiste a Surnatural Orchestra, přes snovou pohybovou inscenaci Entre Chiens et Louves souboru Cirque Le Roux, která propojuje akrobacii, tanec i divadlo a v níž devět artistů a artistek popírá zákony gravitace až po komornější, ale stejně silné příběhy a zážitky královských tuláků Les Rois Vagabonds putujících světem od Barcelony po Kyjev, od Dillí po Alžír, od Quita po Buenos Aires až po Prahu. Objevem může být i nový cirkus s asijským rukopisem, šest taiwanských artistek ze souboru Eye Catching Circus otevře téma, jaké to je být ženou v jejich zemi. Nabourávají a zpochybňují tradiční pojetí ženství a snaží se udržet rovnováhu v moderní společnosti v inscenaci #Since1994.

V českém stanu se bude slavit i premiérovat. Své desáté narozeniny oslaví Losers Cirque Company, kteří většinu svých premiér uvedli právě v rámci programu Letní Letné, včetně té úplně první The Loser(s). O pět let starší je Cirk La Putyka principála Rosti Nováka ml., kteří patří k Letní Letné stejně jako samotný nový cirkus. Na programu jsou i dvě české premiéry, které nabídnou kontrastní pohled do mužského a ženského světa. Performer a režisér Jan Jirák uvede inscenaci ONtestosterON, příběh spojený s mnoha společenskými stereotypy mužského světa, akrobatka Ivana Kolcunová zase sólo s názvem PřistiŽENA, které je její osobní výpovědí, záznamem odvahy i transformace. V českém stanu se ale objeví také německá performerka Vivien Fridrich, jejíž kořeny sahají do významného českého sklářského rodu. Performance Kristall Bohéme svádí dohromady novocirkusové umění a české sklářství. Návštěvníci rozhodně neminou ani oblíbený soubor Holektiv, který je zapojený hned do několika projektů. To je nicméně ale jen zlomek toho, co lze na české scéně vidět.

Část programu si mohou diváci užít i zdarma pod širým nebem. V premiéře a v produkci Letní Letné bude uveden 29. a 30. srpna výstup několikatýdenní umělecké rezidence pod vedením Victora Cathaly & Kati Pikkarainen z francouzského Cirque Aïtal. Osm žen, osm českých artistek, 8x jinak. Ona není já! Inscenace s příznačným názvem “She is not me” performance s nadsázkou a humorem poukazuje na každodenní rituály a trable, se kterými se potýká snad každá žena. Další premiéra bude filmová. Loňské zahájení dvacátého ročníku má svou filmovou stopu v podobě celovečerního dokumentu. Ten nese název Cirkus v srdci a poprvé jej diváci uvidí 21. srpna. Den předtím pak mohou zavzpomínat na legendární Provazochodkyni nad Prahou Tatianu-Mosio Bongongu, kterou v roce 2019 s napětím sledovaly tisíce lidí.

Letní Letnou si užíjí nejen dospělí, ale i děti. Divadelní a doprovodný program je pro ně připravený po celý den po celou dobu festivalu. Z představení si ti nejmladší budou moct vybrat například Cirko Hopley a jeho rodinnou cirkusovou kuchařskou show pod názvem Teacrobat, nevšední a oceňovanou inscenaci v karavanu od Moetivi Karavan/Expedice k domovu nebo Poutníky po hvězdách od FysioART. Rodiče budou moci opět využít večerní hlídání ve festivalovém hlídacím koutku.

Vstupenky na kompletní program 21. ročníku Letní Letné jsou k zakoupení na webu letniletna.cz.

O LETNÍ LETNÉ

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Jedná se tak o jedinou přehlídku svého druhu a rozsahu v České republice a okolních zemích. Návštěvníky čeká kromě večerních představení i bohatý divadelní program pro děti a také doprovodný program, který je pro ně připraven z velké části zdarma a probíhá celý den. Od workshopů, přes výtvarné či cirkusové dílny, až po koncerty a open-air akce. Pro děti jsou připraveny i příměstské tábory. A pro rodiče pak hlídání během představení. Ve festivalovém areálu, který se od svého založení nachází v Letenských sadech, v místě s výhledem na celou Prahu, je několik odpočinkových zón, stánků s občerstvením i barů. Návštěvníci v něm tak mohou pohodlně strávit celý den. Prostor je samozřejmě přizpůsoben i pro hendikepované.

21. ročník Letní Letné | 15. 8. – 1. 9. 2024

Facebook: https://www.facebook.com/letni.letna/

Instagram: https://www.instagram.com/letni.letna/

Vstupenky: https://letniletna.cz/cs/vstupenky/

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná pořádá Společnost GASPARD za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury České republiky a Městské části Praha 7.

Čestný člen ČAF – Česká asociace festivalů sdružuje významné festivaly živého umění napříč uměleckými disciplínami.

Festival se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy, primátora hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc. a náměstka primátora hlavního města Prahy, radního pro kulturu JUDr. Jiřího Pospíšila.

Festival Letní Letná bude realizován za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury a Prahy 7. Zahraniční podpora:  Francouzský institut, Tchajpeiská hospodářská a kulturní kancelář a Taiwanské ministerstvo kultury, Švýcarské velvyslanectví v ČR