Jedinečná architektura, obnovený historický orloj, působivé poutní místo, koupaliště s azurovou vodou a dechberoucí vyhlídky do okolí, kde se setkávají hned tři chráněné krajinné oblasti. To jsou jen některá z lákadel, která čekají návštěvníky České Kamenice. Prakticky vše tu máte při ruce – a přitom je stále co objevovat. I kdybyste v tomto malebném městě kousek od Děčína strávili několik týdnů, nebudete se nudit. Pokud sem míříte jen na kratší dovolenou nebo prodloužený víkend, máme pro vás tipy, co tu zažít a vidět.

Spoustu krás České Kamenice si můžete projít v rámci vyhlídkového okruhu, který se nazývá Brand. Začíná přímo na náměstí Míru a povede vás po žluté značce doplněné stylovými dřevěnými šipkami. Než se na něj napojíte, zajděte si ještě malinký kousek k impozantnímu kostelu svatého Jakuba Staršího. Na varhany tu kdysi hrával sám Antonín Dvořák. Kostel je ve skvělém stavu a udělá na vás velký dojem.

Orloj, kaple a mlýnské miniatury
Hned v centru města, konkrétně v Nerudově ulici č. p. 241, si povšimněte naprosté novinky a také skutečného unikátu. Je jím letos obnovený orloj, kterému dominuje dvanáct světců za doprovodu smrťáka a rytíře Rolanda. O posledním zmiňovaném se traduje, že již více než sto let dohlíží v České Kamenici na městská práva. Postavy vynikají svým zpracováním, jsou totiž vyrobené z kovu a skla. Pochází z nedaleké Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Vidět je můžete každou hodinu, vždy v celou, a to denně od 8 do 21 hodin.

Od orloje už to máte jen kousek k poutní kapli Narození Panny Marie. Jedná se o architektonický barokní skvost a současně o vlídné místo k rozjímání. V rámci komentované prohlídky nahlédnete do bohatě zdobeného interiéru centrální stavby s oltářem, na kterém se vyjímá socha Panny Marie Kamenické, i do ambitu se čtyřmi nárožními kapličkami. O letních prázdninách je tu otevřeno denně od 10 do 17 hodin. V září sem můžete zavítat pouze v sobotu a neděli.

Kolem koupaliště, kde se můžete občerstvit v úžasném lesním bistru a kde zároveň vzniká nový kemp, který bude připraven na vaši návštěvu již příští rok, pak projdete k parku miniatur Mlýnky. Jde o zmenšené modely domů rozmístěné v okolí potůčku, který roztáčí pohyblivé části několika staveb. Patří k nim mlýn, pila nebo větrný mlýn. Park miniatur je volně přístupný po celý rok. Cestou z koupaliště k Mlýnkům se můžete svézt dřevěným přívozem, který brázdí místní rybník a spolehlivě uveze děti i dospělé.

Pokud si vystačíte s procházkou ve spodní části lesoparku, která začíná v centru města a končí právě u Mlýnků, dopřejete si příjemnou cestu – a to i pro malé turisty. Budete mít za sebou spoustu zážitků a v nohách pouhý jeden kilometr. Tato trasa je vhodná i pro procházku s kočárkem.

Vzhůru k výškám
Chcete-li se vydat dál a potěšit se výhledy na kouzelnou okolní krajinu, čeká vás pár výstupů – věřte však, že stojí za to. První z úchvatných vyhlídek se nachází na vrchu pískovcového útvaru Ponorka. Druhá na čedičové Jehle. Obě vyhlídky jsou zrekonstruované, mají nové schody i zábradlí.

Mezi nimi si kousíček zajděte a navštivte Bratrské oltáře. Toto poutní místo bylo částečně obnoveno a do skalních výklenků byly vsazeny kopie původních obrázků křížové cesty. Umístěno je zde také několik replik původních soch. Z Jehly se po modré turistické značce pohodlně dostanete zpět do centra města. Pokud absolvujete okruh celý, ujdete necelých pět kilometrů.

Nádherný výhled na Českou Kamenici se vám naskytne také z čedičového z vrchu, který se nazývá Zámecký. Na jeho vrcholku stojí zřícenina hradu s dostavěnou dřevěnou vyhlídkovou věží. Právě tento vrch je dobře vidět, ať už do města přijíždíte z jakéhokoliv směru. Byla by tedy škoda se na něj během vašeho pobytu v České Kamenici nevydat.

Extra tipy
1. Pro milovníky adrenalinu
Loni byla v České Kamenici otevřena nová via ferrata. Jak její název Uchem Jehly napovídá, vede právě na tento čedičový vrch. Připravil ji horolezec Karel Bělina, měří zhruba 50 metrů a je vhodná pro mírně pokročilé, úplné začátečníky i děti. Je volně přístupná, ale potřebujete mít vhodné vybavení. To si můžete zapůjčit v Lesním bistru na městském koupališti.

V nedalekém Rabštejnské údolí se na více než 5 000 m² nachází paintballová arena, kterou tvoří vnitřní hřiště, dvě patra, dvoje schodiště a tank.

2. Pro rodiny s kočárkem
Výlet Rabštejnským údolím si užijí i rodiny s dětmi a milovníci historie. Po místní asfaltové cestě jezdí auta jen minimálně, a tak se tu budete příjemně cítit na kole, koloběžce nebo in-line bruslích. Hezky se tu projdete i s kočárkem. Zhruba v polovině údolí se navíc nachází dětské dopravní hřiště se značkami a semafory. Až na konec by pak měli dojít turisté se zálibou v historii. S průvodcem tu totiž mohou navštívit podzemní továrnu na letecké součástky, která vznikla za 2. světové války, a také Muzeum koncentračního tábora. Obě prohlídky je třeba si předem rezervovat.

3. Na letní osvěžení
V České Kamenici si přijdou na své i milovníci vodních radovánek. Mají tu totiž skvěle udržované letní městské koupaliště s vodní plochou o délce 50 metrů. Odpočívat můžete na trávě, občerstvení pořídíte v novém moderním lesním bistru. Koupaliště je v provozu od začátku června do konce srpna, vždy od 10 do 19 hodin. Při příznivém počasí bývá otevírací doba prodloužena až do 21 hodin. Praktickou novinkou jsou cykloboxy pro bezpečné uschování bicyklů.

Další praktické informace i tipy na výlety najdete na www.ceska-kamenice.cz.