Až se budete chystat na dovolenou, nejspíše budete řešit, co všechno si přibalit do cestovní lékárničky. Abyste to měli co nejjednodušší, zeptali jsme se na osobní rady a tipy lékařky a zkušené cestovatelky MUDr. Jany Ježkové, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.

1. Lékárničku před cestou vždy zkontrolujte
„Vyhoďte prošlé nebo poškozené či rozdrcené léky a zpuchřelé obvazy. Máte-li v ní masti nebo krémy, zkontrolujte jejich stav. Dlouho otevřené vyhoďte. Buďte nekompromisní také vůči loňským opalovacím krémům, protože mohou dráždit kůži. Právě krémy a masti podléhají při nevhodném skladování největší degradaci. Nezapomínejte také, že všechny léky je třeba mít v blistrech nebo obalech, nikoliv vysypané v pytlíčku – ideálně s příbalovým letákem nebo alespoň s opsaným dávkováním,“ doporučuje MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.

2. Léky na bolest, horečku, průjem, bolest v krku, kašel i alergii…
Z léků je doporučováno vzít si s sebou na dovolenou analgetika typu paralen, ibalgin, dále černé uhlí, smectu, cucavé pastilky na bolest v krku, kapky do očí, do nosu, uší, fenistil gel, rehydratační roztok v prášku, něco na kašel a také alergii.

3. Antibiotika jen od lékaře na konkrétní problém pro konkrétní osobu
Cestovní lékárnička by rozhodně neměla obsahovat antibiotika, ta předepisuje jenom lékař. „Antibiotika bez porady s lékařem neužívejte. Výjimkou jsou pouze případy, kdy například cestujete do divočiny a jste s vaším lékařem dopředu domluvení, v jakých situacích, kdy a jak je začnete užívat. Na druhou stranu pokud někdo trpí opakovaně záněty močového měchýře, je dobré mít u sebe pohotovostní dávku antibiotika opět pouze po dohodě s lékařem, aby byla léčba zahájena co nejdříve,“ pokračuje lékařka.

4. „Vychytávky“, které dokáží hodně pomoci
Až se budete balit, mohou se vám hodit následující pomůcky: desinfekce, náplast, obvaz, nůžky, pinzeta na klíšťata, sterilní čtverce, rukavice, repelenty a opalovací krémy – na sezonu pořiďte vždy nové s dostatečným faktorem. „Dobrou vychytávkou jsou steristrips – lepící stehy – na drobné povrchové rány, které by se jinak musely sešít. Díky tomu je možné po vyšetření a desinfekci drobnou řeznou ránu slepit a ušetřit si šití a cestu k lékaři, což oceníte především v odlehlejších regionech.“

5. Děti na cestách? Přibalte následující
Péče o děti někdy vyžaduje speciální přípravky. Jedná se o velmi vysoký faktor u opalovacích krémů, panthenol nebo bepanthen na podrážděnou pokožku, sudocream nebo imazol krempasta na opruzeniny, „nepálivou“ desinfekci (betadine) a jinak běžné léky jako u dospělých, ale v dětské variantě.

6. Co do exotiky i divočiny?
Pokud se chystáte někam mimo civilizaci, nezapomeňte určitě termoizolační folii. Kromě normální desinfekce typu betadine nebo cutasept je vhodný i peroxid vodíku na čištění rány po případném poranění zvířetem. „Do divočiny balím také tejpy, kterými se dá zafixovat leccos, třeba lehce podvrtnutý kotník. Navíc dokážou v nouzi i slepit boty,“ přidává osobní tip MUDr. Jana Ježková. Do exotických destinací zkontrolujte očkování a ujistěte se, zda jsou nutná antimalarika.

7. Kam patří lékárnička? Na suché tmavé ideálně chladné místo
Nenechávejte ji ani v autě za sklem, ani doma v koupelně na okně, kde hrozí vysoké teploty, které mohou přípravky poškodit.

8. Léky balte do středu
Až si budete balit batoh, myslete také na uspořádání cestovní lékárničky nejen kvůli lepšímu přehledu a rychlosti použití, ale také kvůli nadměrnému vedru (především při cestování do divočiny). Léky sbalte doprostřed, izolujte je obvazovým materiálem.

9. Tipy pro lidi s chronickým onemocněním
U pacientů s chronickým onemocněním je doporučováno mít seznam všech diagnóz v latině nebo angličtině a také seznam všech léků (účinné látky, ne jen komerční název přípravku) včetně dávkování, dále pohotovostní postup a potřebné léky pro případ náhlého zhoršení stavu.

„Důležité je mít dostatečnou zásobu léků, a to nejen na počet dnů dovolené. Léky mějte vždy u sebe v příručním zavazadle, nikdy ne v zavazadlovém prostoru, kde se můžou ztratit nebo poškodit. Nezapomeňte, že například inzulin nesmí v letadle do odbaveného zavazadla, protože by zmrznul,“ dodává MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.