Slavia pojišťovna Sport Team zprostředkoval v Praze médiím i amatérským členům svého týmu setkání s lyžařskými legendami Stanislavem Řezáčem a Tord Asle Gjerdalenem (NOR). Oba úspěšní sportovci jsou letos ambasadory unikátního cyklistického závodu napříč republikou Král 50. rovnoběžky ale také ve Fitness Aquapalace Praha v praxi ukázali trénink na speciálním trenažeru určeném pro přípravu běžců na lyžích.

Letní příprava elitních běžců na lyžích před nadcházející sezónou už je v plném proudu. „Samozřejmě zahrnuje kolečkové lyže, běh i posilovnu. Postupuji podle osvědčených tréninkových plánů z posledních let, kdy jsem přípravu přizpůsobil i věku. Roky vám seberou výbušnost, ale přidávají na vytrvalosti,“ říká Stanislav Řezáč. Veterán běžeckého lyžování nedá dopustit ani na kolo. „Na začátku kariéry jsem se dokonce rozhodoval mezi lyžováním a závody na horských kolech. V přípravě jezdím na kole pravidelně, v posledních letech také se svým dospívajícím synem Alešem, který se kolu věnoval závodně. Ale stejně jako já se nakonec rozhodl pro běžecké lyžování.“

Na kolo jako spojence v letní přípravě nedá dopustit ani další legenda – norský závodník Tord Asle Gjerdalen. Čtyřnásobný medailista ze světových šampionátů v lyžování a mnohonásobný vítěz závodů dálkových laufů Ski Classics, část uplynulé sezóny Ski Classics nastupoval za Slavia pojišťovna Prestasjonsboost Team a stále zlepšoval formu. „Na začátku sezóny můj původní tým přišel o sponzora, takže jsem místo přípravy řešil finanční záležitosti, a to na formě nikomu nepřidá. Velmi si vážím nabídky Slavia pojišťovny, která přišla zhruba v polovině sezóny. Dala mi klid na přípravu i přímo do závodů. Už se sice nepodařilo všechno dohnat, ale věřím, že to je jen otázka času. Rozhodně s kariérou nekončím a připravuji se na další sezónu.“

Řezáč i Gjerdalen jsou vedle dálkové cyklistky Kateřiny Rusé (Kat Secteur) ambasadory letos již 5. ročníku Krále 50. rovnoběžky, cyklistického závodu pro širokou veřejnost napříč Českou republikou. Přesně stanovené průjezdné body mezi Chebem a Opavou (nebo obráceně) je nutné zdokumentovat. Sportovci i nadšenci do pohybu mohou vyrazit na trať v libovolném termínu, dokonce se střídat ve dvojici kdy jeden šlape a druhý řídí doprovodné vozidlo nebo se k jednotlivým úsekům vracet podle svých časových možností v rozmezí několika dnů, týdnů i měsíců. Závod má i 2. etapu z Chebu do Trevíru (přes Scheslitz – Arnstein – Aschaffengurg – Oesterich-Winkel – Bausendorf). Výzva platí pro každého, zajímavé ceny vedle čestného titulu Krále 50. rovnoběžky jsou připraveny pro všechny účastníky – nechybí vstup do Aquapalace, sportovní vybavení nebo poukázky na sportovní zboží.

„Cílem všech našich akcí pro veřejnost – nejen Krále 50. rovnoběžky ale i Krále Jizerských hor a dalších – je, aby se lidé hýbali a odnesli si zážitky na celý život. Lékaři varují, že národ tloustne a bude tím pádem ještě přibývat zdravotních obtíží. Děláme všechno pro to, abychom tento nepříznivý trend pomohli obrátit k lepšímu,“ uvádí podnikatel Pavel Sehnal, majitel Slavia pojišťovny a sportující kapitán Slavia pojišťovna Sport Teamu.

V zimě Slavia pojišťovna, která letos slaví 155. let na trhu, podpořila úpravu běžeckých tratí na českých horách. Pro letní přípravu mohou profesionálové i amatéři využít unikátní fitness trenažér ve Fitness Aquapalace Čestlice. V praxi ho na setkání v Praze ukázali i Řezáč s Gjerdalenem.

Více o Slavia pojišťovna Sport Teamu: Dobrovolná organizace pro ty, kdo se věnují aktivnímu pohybu ve volném čase i na profesionální úrovni, zajímají se o ochranu účastníků silničního provozu (zejména chodců a cyklistů), podporu sportu a sportovních aktivit a v neposlední řadě o zlepšování úrovně prevence závažných onemocnění a civilizačních chorob. SPST pořádá sportovní, společenské a osvětové akce. Aktuálně např. další ročník akce Král50. rovnoběžky) pro členy i širokou veřejnost, podporuje vybrané sportovní aktivity a sportovce a spolupracuje s dalšími zájmovými osobami a spolky.