Na Voyo míří nový seriál Mozaika. Diváci jej budou moci sledovat dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek, a to od 11. června. Šestnáctidílný seriál režisérek Jasminy Blaževič a Lenky Wimmerové podle scénáře Alice Nellis připravila pro Voyo uznávaná produkční společnost Lucky Man Production v čele s producenty Dariou Špačkovou a Davidem Ondříčkem. Kreativní producentkou TV Nova je Iva K. Jestřábová.

Mozaika je příběhem velké, na první pohled zcela vzorové rodiny, kterou otřese náhlý rozchod rodičů (Taťjana Medvecká a Karel Heřmánek). Ti se rozhodnou najít sami sebe, ovšem každý zvlášť. Ještě předtím ovšem musí najít nové a oddělené bydlení, a tak dočasně cestují po rodinách svých čtyř dětí (David Máj, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Eva Podzimková).

„Asi každý zažil ve své rodině situace, kdy se něco zásadního stane a jednotliví členové začnou žhavit telefony, domlouvat se, řešit, způsobovat nedorozumění a ta následně žehlit nebo ještě více prohlubovat. U Jirsových je situace o to dramatičtější, že jsou v ní hned čtyři sourozenci a nečekaný rozvod rodičů je zastihne zrovna ve chvíli, kdy si každý z nich řeší své vlastní trable. Je to příběh, kde opravdu každý má své malé nebo větší tajemství, které se během příběhu vyjeví. Hlavními tématy ale zůstávají sounáležitost a láska, protože té je v téhle rodině i přes veškeré její problémy víc než dost,“ představuje Mozaiku kreativní producentka TV Nova Iva K. Jestřábová.

Mozaika, zdroj: TV Nova

Mozaika vznikla podle scénáře Alice Nellis. Ta k ní říká: „Je to příběh o rodině, o tom, že mít se rádi není vždycky lehké, ale v těch opravdu těžkých situacích to je to, co nejvíc pomáhá. Je to příběh o vztazích, které nemusí být vždycky jednoduché, což může být někdy drama a jindy zase komedie. Ale hlavně je to o tom, co všichni známe – že v životě se všechny žánry většinou mísí – a kdykoliv se můžeme zasmát, tak to pomůže.“

Oba hlavní protagonisté (Karel Heřmánek a Taťjána Medvecká) jsou učitelé v důchodu. Ona je duší svobodomyslná umělkyně a on zase mykolog s láskou k cestování. Nejdřív adoptovali jednoho syna, potom druhého. A když už to vypadalo, te je rodina kompletní, narodila se jim nečekaně dvojčata. „Helena je aktivní, otevřená bytost, která miluje svou rodinu a chce žít v pravdě. Aspoň na stará kolena. A právě tahle někdy možná až zbrklá upřímnost mi na ní byla sympatická,“ říká ke své roli Taťjána Medvecká.

Richard (David Máj) je nejstarší a adoptovaný syn. Je nejzodpovědnější, má úspěšnou autodílnu a s manželkou Bělou (Martha Issová) se marně pokoušejí o dítě. David (Marek Adamczyk) má kapelu a je tak trochu zastydlý rocker. Pracuje v bistru a bratrově autodílně a je notoricky nezodpovědný. Lucie (Kristýna Ryška) s ním má tři děti – patnáctiletou Anču (Sophie Šporclová), sedmiletého Tondu a tříletou Adélku – a pracuje jako kosmetička. Manželství jim skřípe a David není Lucce věrný. Oba jsou unavení životem a rodičovstvím, přičemž z nich samotných už jim moc nezbylo, a tak hledají cestu ven. Michal (Jan Nedbal) žije už tři roky s Vojtou (Tomáš Drápaela) a společně se starají o velký statek. Navíc ještě pracuje na veterině. Chtěl by si Vojtu vzít, s čímž ale hned narazí. Společně pak bojují jak s předsudky svých rodin, tak s těmi vlastními. Poslední z rodiny je Madla. Ta je s Michalem (Jan Nedbal) dvojče. Madla je nejpotrhlejší a nejméně usazená ze všech dětí rodiny Jirsových. Pracuje jako učitelka výtvarné výchovy na místní zušce. Roky chodí s Igorem, ale jejich vztah se nikam neposouvá.

„Alice Nellis má mimořádnou autorskou schopnost načítat lidské reakce v mnoha vrstvách a ty pak vepisuje do svých scénářů. Ona vidí, co jiní nevidí a slyší, co jiní neslyší, chodit bosé nohy po plyši, a to pak vtěluje do svých scénářů a my se snažily na to navázat jako režisérky,“ říká k Mozaice režisérka Lenka Wimmerová a Jasmina Blaževič ji doplňuje: „Nešetřily jsme citem, v tom to je ženské. Šly jsme na doraz. Chtěly jsme, aby divák cítil to, co cítí postavy.“

Mozaika // režie: Jasmina Blaževič, Lenka Wimmerová // scénář: Alice Nellis // producent Lucky Man Production: Daria Špačková, David Ondříček // kreativní producent TV Nova: Iva K. Jestřábová // dramaturgie: Martina Kinská // výkonný producent Lucky Man Pictures: Martina Stránská // vedoucí produkce: Aleš Solar // výkonný producent TV Nova: Jiří Hauzner // vedoucí produkce TV Nova: Markéta Hauznerová // kamera: Filip Marek, Pavel Berkovič, Kryštof Melka // zvuk: Pavel Brejcha // architekt: Lucie Fejková // kostýmní výtvarnice: Vladimíra Fomínová // masky:Klára Hubalová // střih: Petr Staněk, Zdeněk Marek // zvuk: Radim Hladík // hrají: Karel Heřmánek, Taťjana Medvecká, David Máj, Martha Issová, Kristýna Ryška, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Tomáš Drápela, Eva Podzimková, Zuzana Mauréry, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Sophia Šporclová, František Randýsek a další