Již poosmé se Centrální park Lužiny zaplnil milovníky pejsků s jejich čtyřnohými svěřenci na Psím dnu s Prahou 13. Kromě soutěží, bohaté tomboly se návštěvníci dozvěděli, jak bezpečně cestovat s pejskem, co dělat, když vím o týraném zvířeti, samozřejmě mohli podpořit přítomné útulky, což je hlavní důvod pořádání této úspěšné akce.

I když po zahájení mírně poprchávalo, postupně se počasí umoudřilo, a nejen pro pejsky byla naprosto ideální teplota. V průběhu dne se na jednotlivé soutěže, edukace, ukázku celní zprávy nebo městské policie a zábavu přišlo podívat spousta návštěvníků s nepopsatelnou škálou různých ras i voříšků. Je úžasné, že když se na jednom místě potkají stovky pejsků, tak výjimečně dojde k psí šarvátce. Všichni pejskové se na akci chovali vzorně až na jednoho, který při zápalu soutěže zaútočil na čivavu. Jeho panička ovšem včas zakročila. Čivava se jen lekla a vyvázla bez zranění. Ihned jí zkontroloval veterinář a dostala od pořadatelů cenu útěchy. 

 Starosta Prahy 13 David Vodrážka každoročně Psí den zahajuje a předává ceny vítězům soutěží: „Je to již 8. ročník úžasné akce Psího dne na Praze 13, která osvětově říká lidem, jak se mají chovat ke svým zvířátkům, a to si myslím, že je velmi důležité a užitečné,“ sdělil David Vodrážka

Tradicí Psího dne je účast známých osobností, tentokrát přišli podpořit pomoc útulkům Olga MenzelováAnna Kadeřávková, která i soutěžila se svými pejsky, Anežka RusevováVáclav Kopta s manželkou Simonou VrbickouTMBK a také Sára Milfajtová, která i zazpívala.

Největší pozornost je vždy u skoku do výšky a dostihů. Většina pejsků považuje soutěže za zábavu, ale jejich majitelé vše dramaticky prožívají.  Pokud jejich miláčci uspějí radují se dvakrát. Jednou z úspěchu a podruhé z úžasných cen, které partneři Psího dne pro ně připravili. Letošní rekord za dozoru komisaře České knihy rekordů získala fenka pudla Bonnie s páníčkem Miroslavem Pokorným. Povedlo se jí překonat výšku 103 cm.

Snimek obrazovky 2024 05 19 162916

 Velké změny v domácnosti má Olga Menzelová její havanský psík Bekyna porodila pět černých kuliček. I když už mají nyní jen tři, je to pořádná zabíračka: „Bekyna je skvělá máma. Když dostane něco dobrého, běží nejprve za štěňátky a svůj pamlsek jim věnuje. Tím nás všechny dojímá k slzám. Porodila jich pět a ještě nám zbývají tři, ale všechna už jsou zadaná. Jediná starost je k nim vstát jednou během noci a pustit je na zahrádku,“ sdělila Olga.

Anežka Ruseová a její erdel teriér Orlando
Olga Menzelová s havanským psíkem Beky

Nadšená pejskařka a na Psím dnu s Prahou 13 soutěžící s pejsky Anna Kadeřávková vlastní s partnerem dva pejsky. Caesar je Toy pudl a Chumley / čti Čamlí/ je jezevčík. A jak se se k sobě chovají? Pár slov o nich a jak se má pomáhat nám řekla Anička: „Na začátku docela válčili, několikrát se porvali, ale dnes už je klid a teď se mají rádi a jsou to bráškové. 🙂 Pejskům pomáhám moc ráda, sleduji děni v různých pomocných organizacích nebo útulcích, často přispívám na konkrétní případy zachráněných pejsků, kteří potřebují operaci atd… Určitě bych lidem doporučovala také sledovat kde se třeba pořádají sbírky věcí. Rádi také zajdeme venčit útulkový pejsky, pořádně je vyběhat, když jsou pořád zavření v kotcích,“ to jsou slova Aničky Kadeřávkové.

U Koptů je od začátku března veselo, jaký je důvod popisuje Václav Kopta: „Příchodem štěňátka labradorky Barunky do naší domácnosti se změnilo prakticky úplně všechno a musím říct, že k lepšímu.  Bára nás nutí dřív vstávat, méně se křičí, skoro nikdo se nehádá, pořád šišláme a usmíváme se a máme větší radost ze života.  Všechna tahle kouzla Vám splní jediný člen rodiny, a to je štěně, vřele doporučuji,“ dodává Václav  

Vítězové dostali krásné dárky

U herečky Anežky Ruseové je tradicí, že musí mít erdel teriéra: „Orlando je náš třetí erdel terier a s oblibou říkám že je ten nezlobivější, kterého jsme kdy měli, že je to ďáblovo kvítko a neposeda a musím mu věnovat hodně pozornosti. Já jsem ale vděčná za to, že je. Každý jeho kousek, který udělá je ten nejzábavnější. Má hodně rád plyšáky, tak jestli někdo nějaké máte tak, prosím, k Orlandovi. Eerdel teriér je specifické plemeno, temperamentní a asi jsme si docela podobní,“ říká s úsměvem Anežka

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří byli součástí 8. ročníků Psího dne, díky kterým na akci opět panovala skvělá atmosféra. Bylo krásné sledovat, jak se to na akci hemží a všichni se vesele baví. Velké díky patří také těm, kteří na akci podpořili útulky a vybralo se 45.500 Kč a za to, že na Psímu dni mohla jít další osvěta do světa. Těším se na vás opět příští rok na 9. ročníků.“ řekla Karolína Hájková, hlavní organizátorka

Akce udělala radost nejen pejskařům, kteří si mohli zasoutěžit se svým mazlíčkem, nakoupit mu nové vybavení a dozvědět se mnoho užitečných rad, ale především pejskům z útulků, kteří tu nalezli nového páníčka a díky finanční podpoře mají naději na šťastnější život.