Masopustní veselí je neodmyslitelně spjaté s dobrým jídlem. Frčí zabijačkové speciality, ale i sladké pokrmy jako koblížky. Málokdo už si však vzpomene, že na masopustní tabuli mají své místo špekové knedlíky. A z čerstvě vyuzeného špeku jsou nejlepší.

Recept: Špekový knedlík

65cdf48b6fd22blobid0.png

Ingredience:

  • 250 g vepřového uzeného bůčku
  • 150 g vařeného uzeného masa
  • 8 rohlíků nebo housek
  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 200 g hrubé mouky
  • Sůl
  • Špetka muškátového květu
  • Hrst sekané petrželky

Postup:

  1. Bůček nakrájejte na kostičky a orestujte. Pokud je hodně libový, použijte trochu oleje navíc. Je-li naopak hodně tučný, nenechávejte pro přípravu knedlíků všechen vypečený tuk, ale část ho vylijte, jinak by těsto hůř drželo.
  2. Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte do zlatohněda a křupava. Klidně si práci zjednodušte a pečivo opékejte spolu s bůčkem. Přidejte i nakrájené uzené maso.
  3. Vše přesuňte do jedné mísy a přelijte mlékem s rozkvedlanými vejci. Přidejte nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Promíchejte a nechte vsáknout. Nakonec zapracujte mouku.
  4. Vlhkýma rukama vytvarujte koule velké asi jako pomeranč. Knedlíky zavařujte do vroucí osolené vody. Po vložení vařečkou zlehka uvolněte ode dna, aby se nepřichytili, protože jsou těžké. Vařte 20 až 25 minut, než vyplavou na hladinu.

Tip šéfkuchaře:
„Špekovým knedlíkům sluší jako příloha poctivá omáčka. Naservírujte si k nim klidně svíčkovou s kouskem dobře prošpikovaného hovězího nebo srnčího. Podávat je můžete také jako hlavní jídlo třeba se zelím nebo se špenátem,“ uvádí Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička a spoluautor Velké knedlíkové kuchařky, v níž najdete recepty na 144 druhů knedlíků.

65cdf42405003obrazek.png