Že vám lepek neškodí? A víte to jistě? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 17 Květen 2018 15:02
alt
Každý den útočí na vaše zdraví, tiše a neustále ničí váš organismus a do těla si ho paradoxně vpra-vujete vědomě a dobrovolně. O čem je řeč? O lepku! Nenápadném viníku celiakie, nemoci, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá. Devět z deseti nemocných netuší, že je sužuje toto rafi-nované autoimunitní onemocnění. Ověřte si díky kampani Květen – měsíc bez lepku a na webu www.zitbezlepku.cz , že nepatříte mezi ně!

alt

V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit,” říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.


alt
Proč by měl být lepek škodlivý, když ho pravidelně jíte ve formě pečiva, těstovin, knedlíků či moučníků a přitom nepociťujete žádné komplikace? Možná se jen stačí více zamyslet – netrápí vás dlouhodobě střevní komplikace, např. průjem, nadýmání, nebo bolesti hlavy či ekzém, nejste bez příčiny unavení nebo často nezřízeně jíte, a přesto nepřibíráte na váze? Trápí vás lámavost nehtů, komplikace s otěhotněním, aj.? Tyto a mnohé další příznaky různého druhu mohou jen velmi nenápadně naznačovat, že s vaším organismem není něco v pořádku.

Nemoc-chameleon, jak se celiakii přezdívá, nám často uniká mezi prsty i proto, že se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů. Nepodceňujte sebemenší příznaky, kterých může být až na 200, a naslouchejte svému tělu. Co vše může způsobovat lepek, jak ovlivňuje naše životy, jaké mohou být příznaky a jaká je cesta k plnohodnotnému a spokojenému životu bez lepku, odhaluje kampaň „Květen – měsíc bez lepku”.
alt

V čem ale přesně celiakie a nesnášenlivost lepku spočívá? Lepek, tedy bílkovina, kterou najdeme např. v pšenici, žitu či ječmeni, takto nemocnému člověku poškozuje tenké střevo a to pak nedokáže správně vstřebávat všechny potřebné živiny. Organismu proto chybí spousta důležitých látek a nemůže fungovat zdaleka tak, jako tělo zdravého člověka, na což se mohou nabalovat další vážné zdravotní komplikace. U dětí se pak celiakie projevuje opožděným růstem a celkově horším prospíváním. Celiakie je způsobena nesnášenlivostí lepku a dokáže způsobit nemalé problémy, a to nejen v dětství, ale i kdykoli během dospělosti – propuknout totiž může prakticky kdykoli.

Diagnostika celiakie je jednoduchá, při podezření je nutné pokračovat v konzumaci stravy s obsahem lepku a podstoupit odběr krve s vyšetřením serologických markerů celiakie. Poklud jsou pozitivní, je nutné odebrat vzorek sliznice tenkého střeva – u dětí pomocí kapsle, kterou polykají, u dospělých v průběhu gastroskopie. Odběr krve může indikovat kterýkoliv lékař, při pozitivitě markerů (podezření na celiakii) je pacient odeslán ke gastroenterologovi, který diagnózu dokončí,” dodává doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

Možná i vám teď běží hlavou, že váš organismus přece jenom vykazuje některé odchylky, které vám sice už začaly připadat normální, u zdravého člověka se ale v takové míře rozhodně nevyskytují. Žádný strach – nemusíte ihned běžet k lékaři! Pro začátek vám pomůže webový portál www.zitbezlepku.cz kampaně Květen – měsíc bez lepku. Zkusit si zde můžete vlastní orientační test, který vám napoví, do jaké míry jste ohroženi lepkem, ale hlavně se můžete přihlásit i k bezplatné telefonické konzultaci s odborníkem na výživu, jenž vám zodpoví všechny vaše otázky.

Celiakie a další formy nesnášenlivosti lepku se dají léčit jediným způsobem – bezlepkovou dietou. Bezlepková dieta jako jediná zaručí, že se povrch tenkého střeva dokáže uzdravit a všechny nepříjemné projevy nemoci zcela zmizí. S dietou se však musí pokračovat doživotně, což v dnešní době, kdy chutné bezlepkové výrobky a suroviny naleznete v každém větším supermarketu, není tak zásadní komplikace, jak by se mohlo zprvu zdát.

Nebojte se a podívejte se lepku do očí – za vaše zdraví to rozhodně stojí!

Vzdělávací projekt „Květen – měsíc bez lepku”, webový portál www.zitbezlepku.cz a další aktivity spojené s osvětou přináší italský výrobce prémiových bezlepkových potravin Schär ve spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu.

Aktualizováno Neděle, 20 Květen 2018 05:43
 

Reklama

Banner