Reklama
Populární vaření Beze ztrát z Receptáře prima nápadů vychází jako kuchařka |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 08 Březen 2023 21:09 |
Oblíbené hobby pořady televize Prima zahájí v neděli 6. března svou jarní sezonu premiérovými díly. Libovky Pepy Libického i Vychytávky Ládi Hrušky si do nových dílů připravily pro své diváky několik novinek. RECEPTÁŘEM PRIMA NÁPADŮ bude nově provázet moderátorská dvojice Oldřich Navrátil a Eva Borská, pořad osvěží i atraktivní rubriky a nové tváře. Nejdéle vysílaný český hobby pořad RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ vstoupí do nové sezony pod taktovkou moderátorské dvojice. Oldřicha Navrátila, který magazínem provází od podzimu 2018, doplní na postu moderátorky Eva Borská. Ta se v pořadu objevila poprvé na podzim 2020 v roli redaktorky, a diváci ji tak dobře znají. Bok po boku se nová dvojice objevila už loni při příležitosti výročí dvaceti let pořadu na obrazovkách televize Prima. Pořad nabídne i nové tváře, a to na redaktorských postech. „Parťáky od fochu“ přizve ve stejnojmenné rubrice dobře známá Markéta Mayerová, a z úst kovaných řemeslníků se tak divák dozví nejen spoustu zajímavostí, ale i praktických rad, které v se v domácnosti hodí každému. Zahradnice Radka Votavová bude diváky pravidelně zvát do „Nezkrotné zahrady“, která se stane rájem pro milovníky džungloidního stylu plného pohodlí, krásy, jídla i zdraví. Fenoménem současné doby, tedy efektivním pořizováním surovin a jejich bezezbytkového využití, provede v rubrice „Beze ztrát“ Luboš Rychvalský. Těšit se mohou diváci i na stálice pořadu – zahrádkářskou poradnu s Lídou Duškovou a Honzou Kopřivou, veterinární poradnu s Míšou Riedlovou, kutilskou rubriku Na Míru s Mírou Noskem nebo Tajemství domova přímo s moderátorkou Evou Borskou. Pro všechny diváky je pak v pořadu napříč celou jarní sezonou připravena soutěž o efektní a praktické osázení balkonu, terasy či předzahrádky. Libovky Pepy Libického se představí ve známém modelu, a každý jejich díl tak nabídne jeden větší kutilský projekt. Pokračovat bude přestavba letního sídla, kde se Pepa pustí do obkladů v koupelně i na stěnách v obytné části. Vyrábět se bude i designové schodiště. Mimo letní sídlo předvede Pepa také výrobu konferenčního stolku, stylového kontejneru pod pracovní stůl či montáž terasových dveří nebo renovaci altánku. V zahradě si postaví i bylinkovou spirálu. V rubrice Minutový manžel pak přinese celou řadu tipů a triků na drobné domácí opravy, které ocení opravdu každý. Od vyřešení problému se zavzdušněným topením, přes různé opravy lepením předmětů, až po zajímavé techniky, které zkrášlí byt či dům. Vychytávky Ládi Hrušky nabídnou opět divácky prověřené a oblíbené rubriky – Láďovu domácí lékárnu, Rodinné stříbro na talíři nebo Láďův recept na závěr. Diváci se samozřejmě dočkají i návodů z dílny, nejen té Láďovy, ale i od šikovných kutilů, kteří své výtvory do pořadu přihlásili. Z jejich řad vzejde na konci sezony opět Prima kutil, na kterého čekají nejrůznější vychytané ceny. Novinkou letošního jara je, že v soutěži Prima kutil se objeví i mnoho šikovných žen. Hobby pořady patří k divácky oblíbeným stálicím televize Prima. Nejúspěšnější epizody loňské sezony zaznamenaly všechny tři pořady v neděli 2. května. RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ přilákal v CS 15+ 467 000 diváků (share 19,91 %). Jen o pár tisíc diváků méně, konkrétně 460 000 (share 18,92 %), sledovalo v totožné cílové skupině Libovky Pepy Libického. Rekordní Vychytávky Ládi Hrušky si pak nenechalo ujít 427 000 diváků (share 16,93 %). Oldřich Navrátil, Luboš Rychvalský: BEZE ZTRÁT – Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rokKrémová bramborová polévka, paštika, banánový chlebíček, vaječná pomazánka, sedmikrásková tinktura nebo bylinkové máslo – každý měsíc v roce nabízí nepřeberné možnosti, jak využít zajímavé i zdánlivě běžné suroviny a přetvořit je v chutné pokrmy, léčivé přípravky či ekologické prostředky do domácnosti. Oldrich Navrátil a Luboš Rychvalský v rubrice Beze ztrát V poradu Receptář prima nápadů pravidelně ukazují, že plýtvat dary přírody je škoda, protože potraviny se dají zpracovat do posledního kořínku, slupky či natě. Vaření beze ztrát je inspirativní, chutné, zábavné a ohleduplné k potravinám. Tato kniha vám ukáže, jak jednoduše začít a užít si dobré jídlo s dobrým pocitem. Součástí jsou také QR kódy, které vás navedou na doprovodná videa, stejně jako několikastránkový prostor pro vaše poznámky. Pojďme se společně naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit! Recept na ukázku: Mrkvový salát s chipsy a pestem Už naše babičky věděly, že plýtvat jídlem, nebo ho dokonce vyhazovat, je velký hřích. Beze ztrát a opravdu velmi chutně jde krásně zpracovat i mrkev. Nebudeme ji loupat, protože pod slupkou se skrývá spousta minerálů, vitaminů a vlákniny, a tak ji jen vydrhneme kartáčkem. A ani vodu, ve které jsme mrkev vydrhli, nebudeme vylévat. Použít ji můžeme třeba na zalévání pokojových květin. Co budeme potřebovat: • svazek čerstvé mrkve s natí • několik stroužků česneku • piniové oříšky • vlašské ořechy • strouhaný parmazán • citron • listový salát • cherry rajčata • slunečnicová semínka • olivový olej • olej na smažení • sůl • pepř Postup: Z mrkve ořežeme zelenou nať, kterou pak důkladně opláchneme a ostrým nožem nahrubo nasekáme. Piniové oříšky i vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi. Necháme vychladnout. Nasekanou mrkvovou nať vložíme do mixéru, přidáme stroužky česneku, již vychladlé pražené piniové oříšky i vlašské ořechy, strouhaný parmazán, olivový olej, osolíme a opepříme. Rozmixujeme dohladka. Hotové pesto dochutíme citronovou šťávou a promícháme. Do salátové mísy vložíme natrhané listy salátu, přidáme mrkev nastrouhanou na kolečka (jednu si necháme stranou na chipsy), rajčata, slunečnicová semínka a zelené pesto. Vše promícháme, případně dochutíme solí či pepřem. Jednu mrkev nastrouháme škrabkou na zeleninu na plátky, které v míse smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem. Poté vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme na 15–20 minut do předehřáté trouby (180 °C). Salát naložíme na talíře, dozdobíme jakýmikoli praženými semínky a zkaramelizovanými mrkvovými chipsy. Oldřich Navrátil je známý český herec, který je od roku 2018 moderátorem pořadu Receptář prima nápadů. Rád vaří, miluje dobré jídlo a zakládá si na kvalitě surovin. Ty nejlepší suroviny si sám pěstuje na své zahradě u chaty na Vysočině. Nesnáší plýtvání, i proto s nadšením vaří spolu s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským v rubrice Receptáře prima nápadů nazvané Beze ztrát. Luboš Rychvalský je šéfkuchař a lektor vaření, který své vášni pro vaření propadl v Maroku. Exotickou gastronomii objevoval na stážích v Indonésii, Indii, Thajsku, Turecku, Tunisku, Libanonu, v Číně a ve Vietnamu. Otevřel první marockou kuskuserii v Praze a v letech 2001–2009 provozoval orientální restauraci Dahab. V současnosti pracuje jako osobní šéfkuchař. Oldřich Navrátil, Luboš Rychvalský: BEZE ZTRÁT – Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok, vydává nakladatelství Esence ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions, 112 stran, doporučená cena 329 Kč |
Aktualizováno Pátek, 10 Březen 2023 08:12 |