Na steak z bizoního masa zajděte do Hliněné Bašty. Tisk
Čtvrtek, 10 Únor 2011 23:00
Lákalo by vás ochutnat nové druhy masa nebo byste chtěli zkusit netradiční spojení zdánlivě nesourodých chutí? Cizokrajnými jídly v pohodovém prostředí vás, ale především i vaše chuťové buňky překvapí restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy!
Pokud si chcete vychutnat domácí atmosféru v kombinaci s originální kuchyní, podívejte se do restaurace, která je z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k rybníčku. Nejen mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz.

Pro milovníky opravdu neotřelých kombinací připravil šéfkuchař a zároveň majitel restaurace Hynek Vávra opravdové rarity jako biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, rybí kari s kuřecím masem a krevetami, podávané v kokosovém ořechu, nebo kuře jako pro krále ve smetaně s karotkou, hráškem, okurkou a sherry. Také zde, jako v jedné z mála restaurací u nás, najdete bizoní speciality, jako je carpaccio z bizona s bazalkovým pestem a parmazánem nebo rumpsteak z bizona v indiánské marinádě na grilu. Kromě standardní nabídky restaurace nabízí i rozsáhlé denní menu včetně dezertů. Z dezertů bych upozornil na Čokoládovou pohádku, jejíž název nejen pohádkově zní, ale i chutná. Dalším zážitkem je hruškový sorbet, který zastoupí dezert, ale i digestiv.

Při vstupu do restaurace se nedají minout dvě velká akvária s humry a langustami. Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem). Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky.

 


SP_A0100

 

Restaurace sází na domácí produkty a řadu produktů v nabídce, včetně pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto lze v denní nabídce najít také celou řadu sezónních pokrmů – na jaře zde například nechybí jídla z chřestu či jahodové speciality. Zdejší vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

IMG_0628-125085194992657

 

Zajímavá je také historie restaurace. Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu restaurace byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Odpadly tak náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost restaurace počítá na stovky let. K vytápění restaurace se využívá přírodních zdrojů - sluneční energie umocněná skleníkovým efektem je jímána do podlah a stěn. Tepelné čerpadlo využívá energii podzemních vod. Před ochlazováním severními větry je stavba chráněna hliněným valem.  Po dožití se stavba snadno semele na záhonek.

v22517_npic01

 

Restaurace Hliněná bašta připomíná více než tradiční českou hospodu výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Mezi hosty se líně rozvalují kočky a dekorace se nesou v romantickém duchu. Pro gurmánské odpoledne s následnou procházkou do průhonického parku, je restaurace Hliněná bašta tím pravým místem, kde začít víkend.