Mikulov již podruhé hostí Gourmet festival. Tisk
Čtvrtek, 26 Květen 2011 05:57

mikulov_poz-123998335925743

Na čem si pochutnávali zámečtí páni z rodu Dietrichsteinů? Jaké klenoty objevili mistři kuchaři v tradiční jihomoravské kuchyni? A jak se snoubí výtečná jídla s těmi nejlepšími víny? Právě na tyto otázky vám odpoví čtyřdenní Gourmet festival, jehož druhý ročník se uskuteční od 2. do 5. června 2011 v malebném jihomoravském Mikulově.

 

Jedinečné gastronomické dovednosti v Mikulově předvedou členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky, kteří mají za úkol připravit pokrmytradiční jihomoravské kuchyně, ovšem v jejich moderní podobě. Navíc všichni kuchaři musí vařit z klasických surovin, které jsou běžně k dostání u místních prodejců a dodavatelů. Kulinářské speciality nejlepších českých kuchařů budou návštěvníci festivalu ochutnávat ve čtyřech vyhlášených mikulovských restauracích - Hotel Marcinčák, Hotel MBZM, Hotel Eliška, Zámecká restaurace.

Fotografie z lońského ročníku festivalu - restaurace hotelu Marcinčák.

Naši nejlepší kuchaři připravili čtyři tříchodová menu a všechna chutnají výtečně. Osobně mě ohromil Pohořelický kapr na černo, a to přesto, že kaprům příliš neholduji,” svěřuje se hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák, který už všechna připravovaná menu ochutnal.

A jaké kulinářské speciality na hosty Gourmet festivalu v Mikulově čekají?

Kapitán Národního týmu kuchařů Jan Horký připravil předkrm v podobě marinovaných plátků z uzeného hovězího jazyka, za hlavní jídlo zvolil vepřovou panenku s křenovou omáčkou a jako dezert bude servírovat tartar z jahod s jogurtovou zmrzlinou.

Jeho kolega z národního týmu Martin Svatek představí kuřecí galantinu, kapra s černou omáčkou a tvarohovou koblihu s pečeným ovocem a zmrzlinou. Třetí menu od Miroslava Husáka nabízí parfait z husích jater,hovězí svíčkovou v anglické slanině a tvarohové řezy s povidlovou taštičkou. A poslední ukázka špičkové gastronomie Jaroslava Kozdělky sází na marinovaný králičí hřbet, konfitované kachní stehno s pečenými kachními prsíčky a hruškový sorbet s kynutým knedlíkem plněným čokoládou.

Ceny vstupenek na Gourmet festival se pohybují od 900 korun (jedno menu včetně vína) do 3 200 korun (všechna čtyři menu). V cenách je zahrnut vstup na další doprovodné programy, od ochutnávky slámových vín, doutníků či kávy až po vstupy do mikulovských památek.

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Květen 2011 06:20