Značka Krušovice se cíleně zabývá kombinováním piva a pokrmů. Navštivte pražskou restauraci Šalanda a ochutnejte. PDF Tisk Email
Sobota, 04 Prosinec 2010 11:47

Značka Krušovice se cíleně zabývá kombinováním piva a pokrmů. Pivní sommeliérství je oborem budoucnosti.

Krušovická restaurace Šalanda se snaží držet nových trendů v gastronomii a pivovarnictví.

undefined

Královský pivovar Krušovice, součást společnosti Heineken Česká republika a důležitý hráč na českém pivním trhu, představil v květnu letošního roku vylepšené pivní portfolio, které je založeno na návratu k tradičním recepturám. Cílem bylo vrátit se ke kořenům a navázat na tradici krušovického piva a samotného pivovaru, který byl od nepaměti vnímán jako výrobce poctivého českého piva. Díky nezměrnému úsilí krušovických sládků a další pivovarských profesí se podařilo chuťový profil a kvalitu krušovického piva radikálně posunout k lepšímu.

 

Jedním z prostředků, jak představit současnou skladbu portfolia a jeho všestranné využití, také snaha ukázat možné využití krušovického piva v kuchyni. Pivo je nejen důstojným doplňkem a partnerem gastronomie, ale je také mnohostranně použitelnou surovinou pro vlastní vaření.


Je zajímavé, že i když je pivo v České republice nápojem z nejtradičnějších, pivní somelierství u nás zatím dlouhou tradici nemá, a není mnoho odborníků, kteří by se jím cíleně zabývali. Proto tým značky Krušovice oslovil odborníky s prosbou o sestavení vzorového krušovického menu, které by bylo inspirací pro snoubení pokrmů s těmi správnými pivy. Recepty připravil šéfkuchař Roman Jašek, piva z krušovického portfolia zvolil a kombinoval „pivní sommelier“ Krušovic Ondřej Koucký. Ondřej Koucký byl součástí týmu, který připravil letošní změny portfolia Královského pivovaru Krušovice a jejich chuť má tedy v malíčku, pro kombinaci krušovického piva s jídlem je tedy osobou nejpovolanější.

undefined

Foto/ Pivní menu obsahuje recepty, které přijdou k chuti během chladných zimních večerů, a které je možné připravit v každé kuchyni.

Pivním sommelierem Královského pivovaru Krušovice Ondřej Koucký

Vystudoval obor pivovarnictví a sladovnictví na Vysoké škole chemickotechnologické. Pivo a jeho degustace není jenom jeho profesí, ale také velkým koníčkem, stejně jako gastronomie. Kamkoli přijede, ochutnává místní pivo – na svém kontě už tedy má poměrně rozsáhlou chuťovou „sbírku“. V práci pro Krušovice odpovídá zejména za receptury jednotlivých piv a systémy řízení kvality. Byl součástí týmu, který odpovídal za změny krušovického portfolia a jeho návrat k tradičním chutím.
Šéfkuchař Roman Jašek

undefined

Absolvoval Střední odborné učiliště potravinářské a služeb, do praxe se vrhl ihned po maturitě. Po krátkém působení v Praze se přesunul do zahraničí (zejména do Švýcarska). V roce 2005 se mu ale zastesklo po domově. Od té doby působí v Pivovarské restauraci v Brně a specializuje se na tradiční recepty, kromě jiného s pivní tématikou. Gastronomie není jen jeho profesí, ale také vášní, ve které se neustále zdokonaluje.

Příklad z pivního menu:

Střapatý candát v pivním těstíčku s bylinkovou bramborovou kaší
Na pět porcí budeme potřebovat:

750 g filetu z candáta
Olej na smažení
Dvě špetky česneku
5 vajec
150 ml poctivé Desítky
125 g hladké mouky
Čerstvá bazalka a plocholistá petrželová nať
Bramborové pyré
Tymián, citron, pažitka, sůl, zelený pepř
Listový salát podle chuti

Filet z candáta ponecháme s kůží, kterou velmi opatrně nařežeme, abychom maso neporušili. Osolíme, lehce opepříme zeleným pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do předem připravené směsi žloutků, mouky a piva. Filety vkládáme do těstíčka, potom smažíme v rozpáleném oleji. Rybu servírujeme s bramborovým pyré, do kterého předtím vmícháme nasekané bylinky a s listovým salátem.

Pivní sommelier doporučuje:

Typicky jemná chuť tradiční české ryby dokreslená pivním těstíčkem by měla být doprovázena pivem poměrně jemným a osvěžujícím, kde chuti dominuje vyvážené tělo a příjemná ne příliš ulpívající hořkost. Tyto požadavky na chuť nejlépe splňuje Mušketýr.
Aktualizováno Středa, 08 Prosinec 2010 09:19
 

Reklama

Banner