Vánoční pečení může být i originální PDF Tisk Email
Pátek, 01 Prosinec 2017 18:19

alt

Vánoce a sladkosti k sobě neodmyslitelně patří. Poslední dny roku jsou časem rodinných sešlostí, ke kterému patří spousta dobrého jídla a pití. Pokud si chcete letošní Vánoce osladit novými pochoutkami a uctít návštěvy, zkuste tyto originální recepty. Vaši hosté jim určitě neodolají. Nejenže skvěle vypadají, ale příjemně překvapí i svou chutí. Jen pozor, jsou vysoce návykové.

 

Karamelové kuličky s ořechy

Karamelové kuličky s ořechy.

Ingredience:

  • 300 g směsi ořechů
  • 397 g Salko karamel
  • 200 g sušenek
  • 100 g mletých mandlí

V mixéru rozmixujeme směs ořechů. Do ořechové směsi přidáme jednu plechovku Salka karamel a vše pečlivě promícháme. Dále si rozmixujeme sušenky a přimícháme je k těstu ze Salka a ořechů. Hotové těsto dáme vychladit do lednice. Vychladlé těsto tvarujeme do kuliček, které následně obalujeme v nastrouhaných mandlích.

Kakaové kuličky se sušenými malinami

Kakaové kuličky se sušenými malinami.

Ingredience:

  • 300 g směsi ořechů
  • 100 g rozinek
  • 100 g brusinek
  • 397 g Pikaa
  • 50 g kakaa
  • 200 g sušenek
  • 30 g sušených malin

Do mixéru dáme směs ořechů, rozinky, brusinky a vše rozmixujeme. Do této směsi přilijeme jednu celou plechovku Pikaa a promícháme. Dále si rozmixujeme sušenky a přidáme k těstu z Pikaa a ořechů. Hotové těsto dáme vychladit do lednice. Mezitím rozmixujeme sušené maliny. Z vychladlého těsta tvarujeme kuličky a obalujeme v sušených malinách.

Medovník

Medovník.

Ingredience:

  • 150 g Hery
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 lžíce medu
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 400 ml polotučného mléka Tatra
  • 1 pudinkový prášek (karamelový)
  • 250 g Tatra máslo 82 %
  • 397 g Salka karamel
  • rum
  • vlašské ořechy

Těsto: Ve vodní lázni si rozpustíme Heru. Přisypeme krystalový cukr a pečlivě promícháme. Přidáme med, pečlivě promícháme. Zašleháme vejce. Do hotové směsi přidáme mouku a jedlou sodu a opět pečlivě zamícháme. Na 20 minut dáme hotové těsto do lednice. Mělo by nám vzniknout lepkavé těsto, které dáme na vál posypaný dostatečným množstvím mouky a vyválíme.

Krém: Do hrnce nalijeme mléko. Do mléka nasypeme karamelový pudink a uvaříme do husté konzistence. Sundáme z plotny, přikryjeme potravinářskou folií a necháme úplně vychladnout. Mezitím vezmeme změklé máslo a Salko karamel a vyšleháme dohromady dohladka. Do vychladlého pudinku zašleháme směs z másla a karamelového Salka, čímž vznikne hladký krém.

Finále: Po vychladnutí vezmeme těsto a vyválíme ho na pečicím papíru. Z vyváleného těsta vykrájíme 5 stejně velkých kulatých placek a ty pečeme v troubě při 175 °C. Každou placku potřeme rumem a hotovým krémem a jednotlivé placky klademe na sebe. Celý dort poté potřeme krémem (i po stranách) a obsypeme ho mletými vlašskými ořechy. Vrch ozdobíme vlašskými ořechy a karamelovým Salkem. Takto hotový dort necháme 1 den uležet v chladu.

Vaječný koňak

Vaječný koňak.
Ingredience:

  • 8 žloutků
  • Tatra Grand neslazené kondenzované mléko
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 2 šálky Tatra mléka
  • 1 Tatra Salko
  • 1/4 l rumu

Všechny ingredience kromě Salka dáme do hrnce a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, udržujeme ji v teplotě do 60 °C. Když se udělá hustší pěna, hrnec odstavíme, přidáme Salko, zašleháme a za občasného míchání necháme vychladnout. Po opadnutí pěny přidáme asi 1/4 l rumu, podle chuti můžeme i více. Pokud zůstanou po pěně hrudky, likér při přelévání do lahve přecedíme. Podáváme dobře chlazené.

Aktualizováno Neděle, 03 Prosinec 2017 08:47
 

Reklama

Banner