Když je na snídani už pozdě, ale na oběd je ještě brzy - fenomén: Brunch PDF Tisk Email
Sobota, 06 Listopad 2010 15:48

Brunch už dávno není v našich končinách neznámé slovo. Mnoho z nás již podlehlo jeho kouzlu a stále častěji si jej dopřává. Věděli jste ale, jak vznikl, jaká je jeho historie a z čeho by se měl skládat? Pokud ne, jsou následující informace určeny právě vám.


 

Jak a kde brunch vznikl?

 

Brunch je označení pro spojení snídaně s obědem, které vzniklo sloučením anglických slov breakfast a lunch. Brunch ovšem není pouze trendem posledních let, jak se může na první pohled zdát. Zmínky o něm se objevují již na konci devatenáctého století v Anglii. Před nedělní návštěvou kostela nemohli tamní obyvatelé kvůli náboženským zvyklostem snídat. Svaté příjímání se zde koná nalačno. Z toho důvodu hned po bohoslužbě zamířili do hospůdek a tam pozdní snídani rovnou spojili s obědem.

 

Kde se s ním dnes můžeme setkat?

 

Z Velké Británie se v průběhu dvacátého století tato pozdní snídaně rozšířila do celého západního světa. Na řadě míst se zachovalo původní označení brunch, ale existuje i několik výjimek. Například ve Francii se používá termín „le grand petit déjeuner“, které doslova znamená velká snídaně. Gabelfrühstück neboli „snídaně na vidličku“, je zase název používaný v německy mluvících zemích.

 

Kdy se brunch podává?

 

Brunch se podává zpravidla mezi desátou dopolední a druhou hodinou odpolední. Přesné rozmezí se liší podle krajových zvyklostí. Pokud by se brunch podával před desátou hodinou, jednalo by se o snídani. Pokud naopak po druhé hodině odpolední, byl by to už pozdní oběd.

 

Kde ho můžeme ochutnat?

 

S brunchem se můžete nejčastěji setkat v lepších hotelech a restauracích ve velkých městech. U nás najdete největší nabídku v Praze. Je pravidelně pořádán zpravidla každou neděli a při významných dnech, například svátcích. Není ale výjimkou zažít například pracovní brunch i v průběhu týdne.

 

Z čeho se brunch skládá?

 

Brunch můžeme rozdělit na studenou a teplou kuchyni. V rámci studeného bufetu můžete ochutnat nejrůznější druhy salámů, sýrů, paštik či pomazánek. Milovníci teplé kuchyně se mohou těšit na řízečky, steaky a pečená masa s velkým výběrem příloh a omáček. Chybět nesmí ani typicky snídaňové menu – čerstvé pečivo, vajíčka či marmeláda, spolu s bohatou nabídkou moučníků. K pití jsou k dispozici zpravidla teplé i studené nealkoholické nápoje.

 

Kolik brunch stojí?

 

Cena za kompletní menu se pohybuje zpravidla od čtyř set do tisíce korun za osobu. Jedná se tedy o ceny zpravidla vyšší než v tradičních restauracích. Na druhou stranu má host k dispozici pestrý bufet a může tak ochutnat řadu netradičních lahůdek. To vše navíc v krásném prostředí luxusních restaurací. Pro děti bývá často v ceně dětského menu zahrnut i speciální program a rodiče si tak mohou chvíli odpočinout. Tato možnost se označuje jako V. I. K. – Very Important Kids (velmi důležité děti).

 

Jak si můžu brunch vytvořit doma?

 

Základem dobrého brunche jsou kvalitní suroviny. Čerstvý chléb a zelenina, kvalitní uzeniny, sladké pečivo, ovoce a zelenina. Nebo něco úplně jiného? V případě brunche, obzvláště toho nedělního u vás doma, se fantazii meze nekladou. Vyzkoušet můžete například lahodnou paštiku Vodňany s brusinkami a nakládanými houbičkami. Vaše chuťové buňky jistě potěší i anglický rostbíf Maso Planá se smetanovou pepřovou omáčkou. Pokud mají vaši nejbližší slabost pro sladké, jistě je velmi potěšíte Překládaným koláčem značky Penam.


Aktualizováno Úterý, 16 Listopad 2010 05:41
 

Reklama

Banner