Svatomartinské hody a svatomartinská vína PDF Tisk Email
Neděle, 11 Listopad 2018 07:39

alt

Na Náplavku dorazí svatý Martin a přiveze mladé víno a pečenou husu. Svatomartinské víno může být podle tradice poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin, návštěvníci Náplavky tak budou mezi prvními, kdo letošní ročník vín ochutná. A bude z čeho vybírat! „Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví.

alt

K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ,svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

alt

Tradice pití mladých vín pod jednotnou značkou svatomartinské v Česku sílí. Označení mohou nést pouze vína vyrobená výhradně v Česku z omezeného počtu odrůd vinné révy. Vinaři jen tohoto vína dodají na trh každý rok přes dva miliony lahví. „Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezony a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ shrnul Vladimír Šabata.

alt

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky.Pokud by si husu chtěli návštěvníci upéct doma, mohou si chlazenou farmářskou husu koupit přímo na sousedním farmářském trhu. Cena bude kolem 190 korun za kilo. Husy lze objednávat předem na www.farmarsketrziste.cz,“ řekl Jiří Sedláček.

Husí maso obsahuje minerální látky, bílkoviny a vitamíny, patří mezi tmavá a vysoce energetická masa. „Jemná chuť husího masa je dána tím, že převážná část potravy je tvořená trávou. Kromě toho se na kvalitě a vyzrálosti masa projevuje i délka odchovu, která trvá čtyři až šest měsíců. Husí sádlo má nejpříznivější poměr zdravých nenasycených mastných kyselin ze všech živočišných tuků,“ řekl Vladislav Kubec.

Vedle husích specialit nabídnou slavnosti i řadu dalších dobrot. „Stánkaři budou prodávat různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, husí i kachní paštiky nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece, v nabídce nebudou chybět ani bezmasé pokrmy. Pamatováno je i na pivaře, kterým uhasí žízeň pivo z Kounického minipivovaru,“ popsal Jiří Sedláček.

alt

Festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a konzumaci husy, připravený je bohatý doprovodný program. Ten bude probíhat přímo na Vltavě. „Jeviště vznikne na pontonu přímo na řece Vltavě a během celého dne se na něm vystřídá hned několik kapel. Jako první vystoupí cimbálová muzika Vonička, která už patří ke stálicím festivalu. Následovat bude série světových hitů v netradičním pojetí skupiny Brass Avenue, zahraje kapela Aqua jazz a sérii hudebních vystoupení zakončí pompézní ukrajinská skupina Atmasfera. Vrcholem celého festivalu bude vystoupení mistrů ohně,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Záštitu nad slavnostmi převzali Marian Jurečka, ministr zemědělství České republiky, a Jaroslav Šolc, radní městské části Praha 2.

alt

RECEPT NA TRADIČNÍ SVATOMARTINSKOU HUSU

Autorem receptu je farmář Vladislav Kubec a Svatomartinské slavnosti a pečená husa

Ingredience: 1 husa asi 4–5 kg (nejlépe na druhém peří, aby měla pěkná prsíčka), sůl (asi dvě lžičky, záleží na velikosti), kmín (asi jednu lžičku, lze i více).

Postup: Omytou a osušenou husu důkladně osolíme zvenku i zevnitř. Osolenou husu posypeme kmínem a položíme do připraveného pekáče hřbetem dolů (můžeme trochu podlít). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Teplotu v troubě nastavíme asi na 110–120 °C. Při této teplotě se husa peče kolem 5 hodin. Ke konci pečení sejmeme víko pekáče a zjistíme barvu kůže a křupavost. Pokud chceme zlatavější barvu, můžeme na posledních 10 minut sejmout víko pekáče, polít husu výpekem a dopéci při 180 °C.

Vyškvaření sádla: Pokud je husa na druhém peří, tak bude mít v břišní dutině po stranách bochánky kvalitního sádla. Toto sádlo vyjmeme a následně „vyškvaříme“ odděleně. Husí sádlo pokrájíme na menší kousky a dáme do kastrůlku na sporák. Sádlo se musí rozpouštět, nesmí se přepalovat. Sádlo je hotové, když v kastrůlku zůstanou pouze malé škvarečky. Vyškvařené sádlo slijeme do sklenice a dáme do chladu. Je výborné na topinky. Ze škvarečků je možné vytvořit pomazánku. Stačí rozmixovat a přidat špetku soli a trochu česneku.

Tip redakce: Připijte si skvělými svatomartinskými víny z Vinařství Ludwig.

alt

Ludwig SM Müller Thurgau se vyznačuje světleji zelenožlutou barvou, vůní a chutípo zeleném ovoci, je šťavnaté s·příjemnou kyselinou.
Ludwig SM Svatovavřinecké rosé je víno sytě růžové barvy, s·vůní a chutí po jahodové šťávě, s·vyváženým poměrem kyselin a zbytkového cukru.
Ludwig SM Svatovavřinecké je tmavě rubínové víno, ovocná vůně a chuť připomínající zralé višně, jemná kyselina doplněná jemnou tříslovinou.

 

Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise.

alt

Svatomartinská vína jsou suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, u nichž je povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 % obj. U červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 % obj. Bílé Svatomartinské víno je svěží, vyrovnané, ovocité víno s příjemnou vůní, má zelenkavě-žlutou až nazlátlou barvu a vyvážený obsah kyselin a cukrů. Svatomartinské růžové a klaret se vyznačují odstíny růžové až cibulové barvy. Jsou to rovněž svěží vína s ovocnými tóny, jemnou tříslovinkou a příjemnou kyselinou. Červené Svatomartinské víno se vyznačuje rubínovou až granátovou barvou a doprovází jej ovocitá či jemná květinová vůně, v chuti je hladce sametové a harmonické.

alt

Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. V posledních letech obliba Svatomartinských vín překročila hranice Česka a Svatomartinská vína tak měli možnost ochutnat také občané a návštěvníci Slovenska, ale třeba i vzdáleného Japonska. Také řada restaurací přijala obnovenou tradici Svatomartinského vína za svou a každoročně připravuje Svatomartinská menu. Stejně tak v obchodech a vinotékách se Svatomartinská vína poprvé objevují až 11. listopadu.

První mladé víno vyrobily Vinné sklepy Valtice a pojmenovaly jej „Moravíno nouveau“. Bylo to v době okolo roku 1993. Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, přihlásilo se 31 vinařství a na trh bylo uvedeno 125 000 lahví Svatomartinského. Každý další rok obliba Svatomartinského rostla, v roce 2017 tak na trh přišlo 2 200 000 lahví Svatomartinských vín od 105 vinařských firem.

Připijte si tedy i letos skvělými svatomartinskými víny! 

Aktualizováno Sobota, 24 Listopad 2018 22:14
 

Reklama

Banner