
Rýže je jednou z nejdůležitějších plodin na světě. Vedle pšenice a žita je třetí nejvýznamnější plodinou naší Země. Živí až polovinu populace. Rýží se živí především Asiaté už od 5. století před Kristem, kdy jsou o ní prvotní záznamy. Díky svým nutričním hodnotám a dobré stravitelnosti se však rýže dostala na stoly po celém světě.
O rýži Rýže je jednoletá plodina, která potřebuje velmi speciální podmínky pro svůj růst. Její pěstování v mokřinách a speciálně zavodněných políčkách důmyslně vymysleli již staří Thajci a Číňané. Naše geografické podmínky rýži nesvědčí – potřebuje ke svému růstu potřebuje hodně vláhy. Rýže je vhodná při onemocněních trávicího traktu i při redukčních dietách. Neobsahuje totiž ani lepek, ani cholesterol! Nenadýmá, je lehce stravitelná, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin a má pozitivní účinek na vysoký krevní tlak. Rýže podporuje vylučování vody z těla a v některých případech je vhodná i ke zmírnění projevů kožního onemocnění – lupénky.

Druhy rýže Podle velikosti a tvaru rostliny se rýže dělí na kulatozrnnou, střednězrnnou, dlouhozrnnou. Podle krajiny a způsobu pěstování existuje až osm tisíc druhů rýže. BÍLÁ je asi nejčastěji dostupná i v našich obchodech. Může být dlouhozrnná i kulatozrnná a střednězrnná. PARABOILED je loupaná, lehce nažloutlá rýže, upravená speciální technologií. Díky ní zrnka na povrchu ztvrdnou a po uvaření se nelepí. JASMÍNOVÁ rýže má jemnou květinovou vůni a po uvaření se lepí. Proto se používá do nákypů nebo k různým druhům masa. BASMATI, neboli “královna rýží“ je nejoblíbenějším druhem na celém světě. Její jedinečná vůně a chuť připomíná oříšky. NATURAL rýže je nahnědlá, obsahuje hojně nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamín B. ARBORIO je oblíbená u Italů, kteří z ní připravují jejich delikátní rizota. Rýže je perličkovitá s kulatými zrny a hodně lepí. DIVOKÁ (PLANÁ, INDIÁNSKÁ) není původní rýží, ale jsou to vlastně semena severoamerické vodní trávy. Tmavá dlouhá zrna obsahují vysoké množství vitaminu B a mohou se pro efekt míchat s dalšími druhy rýže.

Příprava rýže Rýže se připravuje velice jednoduše. Nejčastěji se vaří. Příprava v páře nebo smažení je však také běžná a oblíbená. Rýže by se měla vařit vždy na skus – al dente, aby se z ní zbytečně nezvyšoval její glykemický index. V případě střevních potíží se naopak doporučuje rýžový šlem – tedy voda z rozvařené rýže.
Ideální pomůckou ke správnému uvaření rýže jsou rýžovary. Obdobné hrnce na vaření rýže používali již staří Číňané. SENCOR nyní nabízí novinku na trhu za 999 Kč, a to ve dvou barvách. Rýžovar SRM 189 s objemem 1,8 l – tedy s kapacitou 1,5 kg syrové rýže je vyroben z nerezové oceli. Správné vaření rýže zajišťuje technologie rovnoměrného rozvodu tepla po celém hrnci. Díky parnímu koši lže v rýžovaru připravit i zeleninu a další potraviny, a to zdravě - v páře. Po dovaření udrží hrnec rýži teplou až 6 hodin.
www.sencor.cz |