Odkud přišly uherské salámy? PDF Tisk Email
Pátek, 15 Červenec 2011 21:00

uherak 550g 380g

I naše chutě podléhají módním vlnám. Existují však potraviny, které si v jídelníčku drží své místo napříč staletími, byť s drobnými inovacemi. Salám uherského typu k těmto labužnickým pokladům rozhodně patří.

Ačkoli si ho dnes můžeme na rozdíl od dob před pádem železné opony dopřát, co hrdlo ráčí, stále si nese svou gloriolu svátečního salámu, jehož jedinečná chuť tkví v ušlechtilé plísni na povrchu.

Uherské salámy jsou tepelně neopracované výrobky, které získávají svou specifickou a nezaměnitelnou chuť mimo jiné i díky ušlechtilé bílé plísni na povrchu. Jejich výroba má velice dlouhou tradici. A nebýt náhody, možná bychom nikdy tuto delikatesu neochutnali.

„Uherák“ dílem náhody

Historka o vzniku uherského salámu sahá až do středověku, kdy Evropu decimovaly velké morové epidemie. Lidé narychlo opouštěli svá obydlí a zanechali je tak, jak byla. Povídá se, že i jistý řezník, rovněž prchající před nákazou, odešel ze svého řeznictví uprostřed rozdělané práce a nechal zde čerstvě naražený salám. Když epidemie opadla, lidé se pomalu vraceli zpět do svých zpustlých domovů, kde ale neměli co jíst.

Domácí zvířata většinou uhynula, úroda nebyla žádná. Morovou epidemii tak vystřídal hladomor. Lidé konzumovali vše, co se dalo. A tak přišel k chuti i opuštěný salám zapomenutý v řeznictví. Šišky salámu, které za tu dobu pokryla bílá plíseň, překvapivě zachutnaly a nová lahůdka byla na světě. Začaly se tedy cíleně vyrábět salámy tepelně neopracované, zato dostatečně „uzrálé“.

Výroba salámů uherského typu má dlouholetou tradici i v Čechách. Za první republiky je do své výroby zařadila i společnost Kostelecké uzeniny. Salámy byly v té době vyráběny z masa prasat, která byla speciálně pro tento účel dovážena z Rumunska. Ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století byl v Kostelci vyráběn trvanlivý salám s názvem JOB. S nástupem komunismu však byla tradice výroby tepelně neopracovaných výrobků u nás na čas přerušena. Po pádu železné opony v roce 1989 ovšem Kostelecké uzeniny a.s. jejich výrobu znovu úspěšně obnovily.

„Dnes máme dostatek vlastních kvalitních zdrojů masa, proto naše společnost nabízí svým zákazníkům kromě již tradičních výrobků s názvem Křemešník a Kostelecký Uherák, také prémiové lahůdky Hermín, Hermín Premium nebo Čeřínek,“ říká Petr Janda, marketingový manažer společnosti Kostelecké uzeniny.

 

Reklama

Banner