XVII. ROČNÍK NÁRODNÍ SOUTĚŽE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ – GASTROHRADEC 2012 Tisk
Pondělí, 30 Duben 2012 10:38
Gastro Hradec Králové 2012 mělo letos velmi sympatický závěr. Cenu primátora Hradce Králové převzal za Klub seniorů jeho předseda Jiří Eichner. Toto ocenění je něco jako cena diváků, není ovlivněna hodnocením poroty a je udělována podle toho, jak se výrobek líbil laické veřejnosti. A musím přiznat, že i mně se práce seniorů líbila. Ta štika na míse vypadala jako štika a desert se nemohl splést s předkrmem. Možná, že to zní trochu kacířsky, ale patřím také ke staré gardě, a tak jsem si jen zavzpomínal na svoje soutěžní práce před padesáti lety.

Letošní porota byla velmi přísná. Dá se říci, že naši přední odborníci nešetřili nikoho. Řadu z nich jsem potkával na zahraničních soutěžích a vím, že ty jejich zlaté medaile jsou tvrdě zasloužené a že velmi dobře vědí, kolik týdnů práce je za soutěžním výrobkem a jaká konkurence letos čeká na olympiádě pro ty, pro které bylo Gastro zkouškou na jejich účast v Erfurtu. Dá se říci, že hodnocení, nasazené podle olympijských kritérií, si vezmou účastníci za své a že se projeví na jejich dalších úspěších. Při zakládání prvních ročníků Gastro Hradce jsme měli jako hlavní cíl ukázat, co je kolem nás v Evropě nového a počítali jsme s tím, že naše soutěž by měla být inspirací a předáváním zkušeností pro ty, kteří se chtějí uplatnit i v zahraničních soutěžích. Možná, že se mnou někdo nebude souhlasit, ale úroveň letošního ročníku se mi zdála velmi dobrá. Sice tomu neodpovídalo hodnocení poroty v hlavních soutěžích; byli až moc přísní a s body škudlili, ale to nebylo na závadu celkové úrovni soutěže. Ta se mi z profesionálního hlediska i z hlediska organizátorů velmi líbila.

Ne, že by ale všechno bylo tak potěšující. Cítil jsem značné zklamání nad účastí předních českých a moravských hotelů, a provozoven v hlavních soutěžích kuchařů a cukrářů. Kde jsou Holidaye Inn, Continentaly, Puppy, Internationaly, Grandy, Imperiály a jiní a kde jsou přední české restaurace, o kterých se dočítáme v tisku a ty, které vévodily v dřívějších ročnících. Na letošním Gastru, to mimo pár vyjímek vypadalo jakoby tyhle vlajkové lodě minulých let neměly na to, aby vyslali své zástupce do boje o kuchařské a cukrářské medaile. Jsem si vědom, že řada studentů, kteří se letos zúčastnili, praktikuje pod vedením našich bývalých medailistů, ale letos to nebylo moc vidět. Nechce se mi věřit, že všechno je jenom o penězích, že za tím vězí jen chamtivost manažerů a majitelů podniků, kteří nemají peníze na to, podpořit své koně do soutěže o prestižní ocenění. Někteří medailisté z Gastro Hradce byli a jsou v odborných porotách, pracují na významných postech předních hotelů, mají své vlastní restaurace a provozovny a mnohokrát reprezentovali své podniky a republiku v zahraničí. Mezi jejich první medaile patří ty z Hradce Králové. Chtěl bych se obrátit hlavně na ně, aby pomohli udržet úroveň této soutěže i do budoucna a pomohli těm mladším a novým, aby mohli ve své profesi zkusit i takové štěstí qa odvahu, jako je stát před svými kolegy na stupních vítězů a reprezentovat svůj podnik, jméno kde se vyučili, kde pracují a kdo je k tomu nejvyššímu stupínku dovedl.

Naproti tomu se chci poklonit úsilí a úspěchům vedení odborných škol, učilišť. Chci vyslovit velké uznání, a to nejen za organizátory, ale i za porotu a hlavního sponzora VITANU a hlavně za návštěvníky Gastro Hradce -  práci učitelů odborných předmětů, ředitelů a pedagogických pracovníků, kteří poslali své studenty do Hradce Králové. Tento ročník byl velkým úspěchem škol a těch nejmladších. Jejich pozoruhodné práce, nápady a skoro umělecké výtvory profesionální úrovně, byly ozdobou soutěže. Tahle doba, ekonomické problémy a nedostatek prostředků nedolehly jenom na podniky a soukromníky, ale i na učiliště a školy. Je potěšující, že přesto je to nepoložilo natolik, aby svým svěřencům neukázali, co znamená přijít, vidět a zvítězit. Ještě jednou děkujeme za všechny, které jste svou účastí potěšili. Byli jste ozdobou letošního Gastra v Hradci Králové.

Totéž by se dalo říci o vystoupení carvingového týmu a účastníků této kategorie. Rok od roku sledujeme zvyšující se úroveň a nápaditost soutěžících. Toto oživení  je přímou ukázkou a jednou z nejvíce divácky oblíbených a také bodově velmi dobře hodnocených částí soutěže. Pamatuji se na první setkání s tímto výrobkem několik let před prvním Gastro Hradcem. Byla to kytice květů ze zeleniny, vyrobená italským kuchařem na soutěži v Basileji. Tehdy jsme si s panem Přibylem a Burdou říkali, že jednou se takové věci budou dělat i u nás . Záviděli jsme jim ty výrobky z ovoce a zeleniny, ledu, čokolády a foukaného cukru a žasli nad tím, co se z nich dá vyrobit. A to nemluvím o nových surovinách, které jsme viděli poprvé. Dneska, a už vlastně po mnoho ročníků zpět, naši profesní umělci s těmito výrobky vyhrávají medaile i v zahraničí. Jen si vzpomeňte na držitelku poslední zlaté olympijské medaile z Erfurtu, Janu Dostálovou, která v Hradci Králové pár měsíců předtím získala za tentýž výrobek zlatou medaili z Gastra. Věřím, že i letošní zlatá z Hradce Králové dostane brzo kolegyni z Erfurtu.  A takových je už velká řada.

Ještě jednou bych chtěl apelovat na naše přední gastronomické podniky, na naše přední kuchařské a cukrářské profesionály, aby aktivně podporovali nadšení v našich oborech a prosazovali účast svých pracovníků na podobných akcích, protože jen tak můžeme zajistit další kvalitativní růst domácí základny soutěžících pro úspěchy české gastronomie doma i v zahraničí.

Na závěr bych chtěl poděkovat prezidentu Miroslavu Kubecovi  a celému představenstvu a vedení AKC ČR za dosavadní podporu a pomoc. Členům odborných komisí patří poděkování za obětavý přístup a odborný nadhled. Velké poděkování bychom rádi vyslovili všem soutěžícím, vedení škol a studentům odborných škol, a také těm, kteří zajišťovali přípravu a průběh soutěže. Pro příští ročník se budeme snažit zajistit ještě zajímavější doprovodný program pro všechny budoucí účastníky Mistrovství republiky a XVIII. ročníku národní soutěže GASTRO HRADEC v Hradci Králové, které bude opět ve čtvrtek 18. dubna 2013.   Všechny Vás srdečně zveme a budeme se těšit na nové vítěze.

 

F.Croitor

Aktualizováno Středa, 02 Květen 2012 10:48