Galerie Toyen otevře své brány výstavě „Kulový blesk“, která představí aktuální tvorbu akademického malíře Jaroslava Valečky. Výstava potrvá od 3. do 31. října 2024 a vernisáž se uskuteční 2. října od 16 hodin. Kurátorkou výstavy je Renta Mužíková.

Představujeme autora
Jaroslav Valečka je český malíř, jehož tvorba je ceněna nejen v Čechách, ale i na mezinárodní scéně. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením prof. Jiřího Sopka a absolvoval stáže na prestižních institucích, jako jsou Vestlandes Kunstakademi v Norsku (1994), Staatliche Kunstakademie v Karlsruhe (1995) a Royal Academy v Rotterdamu (1996). Je významným představitelem stuckismu, uměleckého směru, který se vyznačuje důrazem na figurativní malbu, návratem k tradičním technikám a kritikou moderních trendů. Valečkova tvorba spojuje technickou zručnost s osobními tématy a emocemi, čímž se vymezuje vůči současnému umění.

„KULOVÝ BLESK“ očima kurátorky Reny Mužíkové
Autor dlouhá léta sbírá kuriózní, bizarní a často hororové příběhy, převážně z oblasti Sudet, odkud pochází. Jeho charakteristický rukopis a osobitá barevnost dodávají těmto příběhům na mysterióznosti a tajemství. „Vtip a nadsázka, ale i melancholická romantika, se prolínají v nové kolekci obrazových příběhů, které na výstavě „Kulový blesk“ přinášejí to nejlepší z Valečkovy tvorby“, říká Mužíková.

Ostatní tvorba
Díla Jaroslava se často zaměřují na klíčová témata, jako je krajina, zejména ta zimní a syrová, vesnické slavnosti jako masopust či upalování Morany, a naturalistické portréty. Sám autor k tomu říká: „Všechny obrazy pocházejí z kraje mého dětství, Lužických hor, krásné krajiny zle zasažené válkou a komunismem. Fascinují mě lidské osudy, které se zde odrážejí.“, dodává Valečka.

Jaroslav Valečka: Krajina a Stuckismus
Jaroslav Valečka: Vypravěč Krajiny a Hlavní Postava Stuckismu
Jaroslav Valečka se ve své tvorbě soustředí na klíčová témata, jako jsou krajina, zejména zimní a syrové, vesnické slavnosti a naturalistické portréty. Sám říká, že „všechny obrazy pocházejí z kraje mého dětství, Lužických hor, krásné krajiny zle zasažené válkou a komunismem“, a fascinuje ho lidské osudy, které se zde odrážejí.

Jako významný představitel stuckismu vnímá krajinu jako místo s hlubokou atmosférou, kde se prolíná existence člověka. Valečkova díla jsou ceněna a vystavována na prestižních aukcích, včetně Sotheby’s, a jsou součástí sbírek významných institucí, jako je Národní galerie v Praze.

V roce 2015 se zúčastnil výstavy Stuckism Remodernising the Mainstream na University of Kent, kde byla představena skupina 40 umělců z různých zemí. O pět let později byla jeho práce zmíněna v důležité publikaci Edwarda Lucien-Smithe, která potvrzuje jeho postavení mezi předními představiteli stuckismu.

Pozvánka na závěr
Neváhejte a navštivte výstavu, která vám přiblíží Valečkovo umění a jeho schopnost vyprávět příběhy skrze obrazy.

https://www.valecka.eu/