Ikonická budova na rohu Národní a Spálené ulice, dnes Máj Národní, začala psát novou kapitolu své historie. Během dvouleté rekonstrukce se původní monofunkční obchodní dům Máj proměnil v Máj Národní, moderní centrum zábavy, her a zážitků. Na ploše přes 17 tisíc m2 vznikl jedinečný prostor v srdci Prahy s pestrou nabídkou obchodů, špičkovou gastronomií a unikátním zábavním parkem pro všechny generace. 

Máj Národní nabízí 9 pater plných nezapomenutelných zážitků a nekončící zábavy. V prvním podzemním patře ke k dispozici prodejna Tesco v nové podobě.

O patra zasvěcená zábavě, kultuře a vzdělávání se postarala společnost Infinite Expirience Prague. Ve 3. a 4. patře se nachází LEVELS. Na milovníky her každého věku tu čekají stovky arkádovek, nejmodernější závodní simulátory, minigolf, šipky či billiard. Kromě spousty zábavy a zážitků se návštěvníci mohou těšit také na gastronomické zážitky a unikátní drinky.

Lvíčkov, svět nekonečné zábavy pro malé raubíře a jejich rodiče v největším rodinném zábavním parku v centru Prahy, se nachází v 5. patře. Vzrušující cestu časem zpátky do historie od podzimu 2024 v 6. patře nabízí expozice Back in Time. Všechny fanoušky superhrdinů nadchne zážitkový obchod Heroes Park v 7. patře, kde si naplno užijí vzrušení, zábavu a dobrodružství se svými oblíbenými hrdiny.

Tyto úžasné zážitky si užily děti z Dětského domova v České Lípě za doprovodu paní ředitelky Ilony Hellerové. Každé z dětí obdrželo nabitou herní kartu a mohlo si užívat zábavu plnými doušky.

Holky a kluci si s nadšením a neúnavně užívali celý den u herních automatů a dalších aktivit jako jsou nejmodernější počítačové arkádové hry, závodní simulátory, minigolf, šipky nebo biliár. Velké oblibě se tentokrát těšil automat na lovení plyšáků. Šikovná návštěvnice z domova úspěšně chytala plyšové miláčky a postarala se i o ostatní, méně šikovné, kterým velmi ochotně ulovila chlupatou figurku na přání.

Děti navštívily také výstavu superhrdinů, a vše bylo podtrženo výborným občerstvením, které pro ně připravil jedinečný House of Fun Prague.


V celé své kráse si zde každý prohlédne Prahu jako na dlani z vyhlídkové terasy Fly Vista v 9. patře – z nejvyšší 360° panoramatické terasy v centru metropole, 40 metrů nad zemí.

Vlastníkem objektu bývalého obchodního domu Máj je od začátku roku 2019 developerská společnost AMADEUS Real Estate a.s., která na trhu působí více jak 30 let. Mezi její současné největší projekty patří vedle Máje Národní také AMESIDE v Plzni, kde připravuje výstavbu nové městské čtvrti. V Praze dále vlastní a provozuje např. kancelářské a obytné prostory ve Vlastině ulici (Praha 6) nebo rekonstruovala svůj objekt Paláce Bristol (původně z konce 19. století) v Dlouhé ulici. Dále zde připravuje další bytové projekty např. ve Stodůlkách. Vlastníky společnosti jsou a správní radu společnosti vedou bratři Václav a Martin Klánovi.

Historie
Odkazy v historických pramenech uvádějí, že na rohu dnešní Národní třídy a Spálené ulice byly při archeologickém průzkumu objeveny nevýrazné pozůstatky sídliště ze 13. stol. a základy domů, studny a fragmenty sladovny z 2. pol. 14. a 15. stol. V průběhu následujících let na tomto místě vyrostl rozsáhlý rohový dům, v roce 1848 přestavěný ve slohu anglické gotiky. Skvostnému paláci se začalo říkat Schlickův (Šlikův) palác, protože majitelem byl hrabě Ervin Schlick.

Ve Šlikově paláci mimo jiné sídlila Brandeisova mechanická dílna, která vyráběla geodetické přístroje, Úvěrní ústav majitelů domů v Praze a Česká obec sokolská.  Od roku 1899 bylo v přízemí umístěno nakladatelství a knihkupectví J. R. Vilímka. Později byl Šlikův palác majetkem Elektrických podniků.

V roce 1938 Šlikův palác ustoupil tramvajové trati – byl zbořen v rámci druhé etapy rozšíření průjezdu pro tramvaje ze Spálené do Národní třídy. Z plánů, které na tomto místě počítaly s výstavbou Paláce světla (měl jej postavit penzijní fond Elektrických podniků k propagaci využívání elektrické energie), sešlo mimo jiné i pod vlivem okupace v roce 1941. Nějaký čas byl pozemek pustý, nakonec na něm ve 40.  letech vznikl dřevěný provizorní pavilon, ve kterém byla např. restaurace. Pavilon byl zbořen v roce 1969 a pozemek se skryl za ohradu.

Po období stavebního provizoria (cca 1938–1972) byl na rohu Národní třídy čp.  63/26 v letech 1972–1975 postaven obchodní dům podle vítězného soutěžního návrhu architektů Johna Eislera, Miroslava Masáka a Martina Rajniše. Počin architektů z libereckého ateliéru Sial realizovaný švédskými firmami SIAB a ABV Stockholm ve své době vyvolal velkou pozornost západních odborných médií. Dnes je považován za významný doklad architektury navazující na meziválečný funkcionalismus a předznamenávající styl high-tech.

Jak uvádějí odborné zdroje, k neofunkcionalismu se obchodní dům hlásí důrazem na tenkost obvodového pláště prolamovaného pásovými okny i velkými skleněnými plochami či volnou dispozicí vnitřního prostoru. Pro jeho high-tech styl se stalo charakteristické zvýraznění některých technologických prvků, například zábradlí či přiznaného barevně zvýrazněného potrubí vzduchotechniky i plně prosklená eskalátorová hala.

V době otevření v dubnu 1975 bylo v obchodním domě 10 700 m2 prodejních ploch, 3 930 m2 skladových ploch a bylo v něm zaměstnáno 923 prodavaček a prodavačů. Tehdy šlo o druhý největší obchodní dům v Praze, dostal proto název 02, ovšem z původního velkého plánovaného nápisu PRIOR 02 se zrodil nápis 30 VÍTĚZNÝCH LET a na střechu budovy byla umístěna nepřehlédnutelná rudá hvězda. Následně byl obchodní dům přejmenován na Máj a toto označení je s ním dodnes nejčastěji spojováno, přestože budova změnila název ještě několikrát.

V roce 1992 koupila většinový podíl v obchodním domě Máj americká firma K-Mart. O čtyři roky později získala všechny české a slovenské prodejny řetězce K-Mart britská maloobchodní společnost Tesco a Máj přejmenovala na Tesko My. V únoru 2006 vedení OD Tesco My mluvilo do médií o rekonstrukci OD My, ale na radnici Prahy 1 podalo žádost o demoliční výměr na Obchodní dům Máj. Tento krok vyvolal bouřlivou reakci veřejnosti. Společnost Tesco od demolice nakonec ustoupila a realizovala rekonstrukci malého rozsahu.

(Zdroj: Ing. Milan Brož – Příběh rohu Národní třídy a Spálené ulice / Ing. Pavel Kalouš – Obnova obchodního domu Máj)

Máj Národní nabídne mnohá NEJ!

  • Počet moderních arkádových her: 125
  • Zábavné prvky pod jednou střechou: 193 (125x arkádovky, 6x šipky, 3x billiard, 2x shuffleboard, 3x prize games, 1x racing bug, 3x karaoke, 2x F1 simulátor, 8x GT simulátor, 1x minigolf, 24x PC, soft play hřiště, toddler area, dětský kolotoč, lezecká stěna, vzduchové bludiště, zipline, míčkový bazén, Mini City, skluzavky a tobogány, trampolíny, ninja prolézací dráha, dětský bagr s míčky, 8x interaktivní místnosti s příběhem o historii Prahy, merch obchod s 14x komiksovými postavami).
  • Indoor minigolf o 18 jamkách
  • Bar přes dvě patra o celkové výšce 7,593 m
  • Počet vystavených (různých) lahví na baru: 904
  • Bar v interiéru o délce 36 m
  • Křišťálové lustry pod jednou střechou v počtu 251 kusů
  • Heroes Park o rozloze 768 m2
  • Back in Time o rozloze 873 m2
  • Vana jako champagne bucket 1,8 x 0,9 x 0,89 m
  • Křišťálová kostra nad barem 4,8 m
  • Motýli na fasádě 12,4 m x 15,16 m

House of Fun Prague je jedinečné zábavní centrum v srdci Prahy, které nabízí nekonečné možnosti zábavy pro všechny generace. U nás najdete přes 150 arkádových her, což je největší sbírka v celé České republice pod jednou střechou. Kromě toho si můžete užít minigolf, šipky, billiard, herní zónu a F1 simulátory, kde zažijete závody jako profesionálové. Pro milovníky nočního života nabízí diskotéku s energickou atmosférou a rytmy nejlepších DJ setů. Osvěžit se můžete v našich originálních barech a zakončit den na naší střešní restauraci s barem, odkud si vychutnáte panoramatický výhled na Prahu. Dopřejte si šampaňské z největšího ice bucketu na světě nebo si užijte romantickou večeři s výhledem na Pražský hrad. Přijďte a objevte, co znamená opravdová nekonečná zábava!

House of Fun Prague | Zábavní centrum v Praze pro každého