Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence v Česku trpí více než 150 000 lidí a odhaduje se, že během následujících dvaceti let jejich počet stoupne na dvojnásobek. Tato skutečnost tak představuje globální problém s významnými zdravotními a společenskými důsledky, které jsou velkou výzvou pro zdravotní a sociální politiku jednotlivých států, včetně České republiky. Jedním z východiskem je větší podpora terénních služeb.

Podle Světové zdravotnické organizace je demence definována jako syndrom způsobený onemocněním mozku, většinou chronické a progresivní povahy, při kterém dochází k porušení vyšších mozkových funkcí, včetně paměti, myšlení, orientace, chápání, počítání, učení, jazyka a úsudku. Vědomí přitom nebývá ovlivněno. Snížení kognitivních (poznávacích) funkcí bývá obvykle doprovázeno zhoršením emoční kontroly, sociálního chování nebo motivace, které mohou v některých případech zhoršení kognitivních funkcí předcházet.

„Každým rokem se i v naší organizaci setkáváme s narůstajícím počtem pečujících, kteří se starají o blízkého s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence. Ve většině případů může pečujícím osobám pomoci kvalitní terénní služba. Tyto služby však často nemají volnou kapacitu. Je to způsobeno také tím, že nemají finanční prostředky na rozšíření svých aktivit. Nejsou tak schopny pokrýt kompletní poptávku pro péči v domácím prostředí,“ říká Jitka Zachariášová, ředitelka organizace A DOMA, z. s., která se věnuje podpoře pečujících osob, a dodává: „Naše organizace poskytuje nejen domácí péči a osobní asistenci, ale také významně pomáhá pečujícím. Právě náročnost péče o člověka s demencí klade na pečující vysoké nároky, kdy musí zajištovat svým blízkým koordinaci služeb, doprovody k lékařům, vyřizovat jim různé sociální dávky a další administrativně-technické záležitosti. Samotná péče je až vrcholek ledovce. Tím, že většina pečujících pracuje, stávají se tak sendvičovou generací, na kterou jsou kladeny vysoké nároky.“

Organizace A DOMA, z. s., provozuje také Středisko pro pečující, kde jeho pracovníci řeší spolu s pečujícími jednotlivé kroky při zajištění domácí péče o jejich blízkého.

„V našem Středisku pro pečující je pro klienty klíčová pomoc v oblasti sociálně-právní, to znamená konzultace, jak správně řešit zpočátku neřešitelné situace. Například vyřízení věcí v bance pro opečovávaného, nové smlouvy s dodavateli služeb – energií, telefonu apod. Pečující mají často pocit, že zřízením opatrovnictví budou svého blízkého dehonestovat, protože znají pouze formu opatrovnictví na základě omezení svéprávnosti. My proto s nimi procházíme právní jednání a vybíráme, které opatření by pro ně bylo vhodné,“ doplňuje Mgr. Petr Mach ze Střediska pro pečující organizace A DOMA, z. s.

Rizikové faktory pro rozvoj demence

  • Věk – v západní a střední Evropě se s každým nárůstem věku o 6,5 roku riziko demence zdvojnásobuje
  • Genetická predispozice – riziko vývoje geneticky podmíněné formy demence se zvyšuje, pokud se vyskytuje u více než jednoho člena rodiny
  • Downův syndrom – u jedinců středního věku s Downovým syndromem se můžeme setkat častěji s příznaky Alzheimerovy choroby
  • Zvýšená hladina cholesterolu
  • Vysoký krevní tlak
  • Cévní mozková příhoda
  • Cukrovka
  • Parkinsonova choroba – degenerace a odumírání buněk v mozku u pacientů s touto chorobou často vede k výrazné ztrátě paměti a dalších kognitivních funkcí a rozvoji demence
  • Vzdělání – předpokládá se, že nízká úroveň vzdělání vytváří zranitelnost vůči kognitivnímu úbytku. Výsledkem je menší kognitivní rezerva.
  • Poranění hlavy – může způsobit traumatické zranění mozku, což následně může vést ke vzniku demence a dalších závažných kognitivních problémů.
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Kouření
  • Sociální izolace
  • Nedostatek pohybu

O A DOMA – Nezisková organizace A DOMA, z. s., letos slaví 17 let od svého založení. Poskytuje služby osobní asistence seniorům či lidem se zdravotním a duševním znevýhodněním od 18 let věku. Kromě toho se od roku 2015 zaměřuje také na podporu těch, kteří pečují o své blízké – na neformálně pečující. Podporu jim nabízí v rámci služeb Střediska pro pečující a několika projektů.

www.a-doma.cz