Může to být jen obyčejné odpoledne doma, kdy se s dětmi věnujete pečení, nebo večer strávený v klidu obývacího pokoje. Ale právě tehdy, kdy to nejméně očekáváte, se může stát něco, co vás přiměje jednat – okamžitě. Správně poskytnutá první pomoc může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, zvláště, když jde o vaše nejbližší. Buďte právě vy ten rozdíl! Díky PENNY si teď může kurz první pomoci udělat zdarma úplně každý.

Statistiky jasně ukazují, že s nutností poskytnout první pomoc se nejčastěji setkáváme ne v práci nebo na ulici, ale nejčastěji tam, kde se cítíme nejbezpečněji – a to doma, anebo při trávení volného času s blízkými. Podle veřejně dostupných studií přibližně ve 40 % případů, kdy vzniká nutnost poskytnout první pomoc, se jedná o rodinného příslušníka nebo známého. Mezi tyto nehody patří nejen úrazy nebo pády, ale i nehody při trávení volného času, popáleniny, ale také závažné interní stavy, jako mrtvice, infarkt nebo zástava oběhu.

PENNY

Všichni, kdo chtějí být připraveni, a nebýt zaskočeni situací, která může nastat v každodenním životě, mohou díky PENNY od 29. srpna do konce září absolvovat bezplatný online kurz první pomoci.

„Každý rodič chce pro své děti to nejlepší. To zahrnuje i ochranu jejich zdraví a života. S kurzem PENNY První pomoc získáte znalosti, které mohou být klíčové v kritických momentech,“ dodává Tomáš Kubík, vedoucí komunikace PENNY.

PENNY pro osvětovou kampaň opětovně spojilo síly s autorem online kurzu a záchranářem Markem Dvořákem, jehož online kurz první pomoci mohli absolvovat v loňském roce zaměstnanci na všech pobočkách.

„Z praxe víme, že včasné poskytnutí první pomoci před příjezdem zdravotnické záchranné služby je pro přežití pacientů klíčové. Okamžitá první pomoc v určitých případech snižuje následky závažných stavů, má vliv na včasný návrat pacientů do běžného života, a zároveň šetří vysoké náklady na lékařskou péči, která je poskytována při řešení kritických stavů. V krizi se počítá každá minuta. Online kurz je koncipovaný tak, aby se díky němu mohl každý naučit klíčové dovednosti, které mohou bez nadsázky rozhodnout o přežití nebo míře trvalých následků pacienta,“uvádí Marek Dvořák, záchranář a autor kurzu, který je zároveň nejsledovanějším lékařem na sociálních sítích, prostřednictvím kterých se snaží společnost edukovat a vyprávět reálné příběhy z jeho praxe. 

Bez ohledu na to, zda jste maminka, tatínek, prarodič, nebo kdokoliv jiný, kdo tráví čas s blízkými, díky absolvování kurzu, získáte jistotu, že budete vědět, jak jednat v případě nouze. Díky PENNY má nyní tuto šanci úplně každý. Proto, neváhejte a využijte tuto jedinečnou možnost a absolvujte kurz první pomoci zdarma.  

Proč je znalost první pomoci tak důležitá?

  • Lidské srdce přestane bít do čtyř minut po zástavě dechu.[2]
  • K trvalému poškození mozku dochází do čtyř až šesti minut po zástavě dechu.
  • Pouze 46 % lidí v nouzi dostane základní první pomoc před příjezdem odborné pomoci.[3]
  • Ročně by bez srdeční masáže nepřežilo asi 5000 Čechů.[4]
  • Zdravotnická záchranná služba v Česku ročně vyjede k více než 1 milionu případů.[5]

Více informací k projektu naleznete na stránkách: První pomoc s PENNY


9d5c41115a412-obrazek.jpg