Sami to znáte. Dlouho se dovolené nemůžete dočkat, a když se konečně blíží, nic nestíháte. V práci se kupí úkoly, doma resty i věci, které měly být dávno v pračce nebo v kufru. Volno byste po tomhle maratonu nejradši prospali. Užitečnou vzpruhou vám mohou být vitamíny, které podpoří vaše zdraví, krásu, ale také dobrou náladu.

Vitamíny si naše tělo pochopitelně žádá v průběhu celého roku. V souvislosti s létem si ale o něco více pozornosti zaslouží například vitamíny skupiny B. Ty na organismus blahodárně působí v mnoha směrech. Posuďte sami.

Povzbudit správnou činnost nervové soustavy a psychiky vám pomůže hned několik vitamínů z této skupiny, konkrétně thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin a B12.

Boj s pocitem únavy a vyčerpání, o který nestojíme nikdy, natož na dovolené, mají v popisu práce riboflavin, niacin a B6.

Riboflavin, niacin a biotin se vám budou hodit i v péči o pokožku, před kterou léto staví výzvy v podobě chlorované vody, slunce i klimatizací vysušeného vzduchu.

Béčko na talíři i v domácí lékárničce

Přirozeným zdrojem vitamínů skupiny B je pestrá a vyvážená strava. V ní by neměly chybět mléko, sýry, vejce a maso, a to včetně ryb a mořských plodů. Z potravin rostlinného původu nezapomínejte v souvislosti s vitamínem B na ořechy, luštěniny, banán, avokádo nebo třeba borůvky a meloun, které vás navíc v parných dnech příjemně osvěží.

Sáhnout můžete rovněž po přípravku s obsahem vitamínů B. Svým složením vyniká tekutý doplněk stravy Salus Floradix Vitamín-B-komplex od německé firmy, která přináší koncentrovanou sílu přírody už více než sto let. Dbá při tom na vhodné kombinace vitamínů a dalších látek, které se podporují v příznivém působení na organismus. V případě B-komplexu se jedná o šestici vitamínů skupiny B, konkrétně o B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, B6, biotin a B12, které se snoubí s vybranými bylinami. Patří mezi ně řebříček lékařský, olivovník evropský a růže šípková. K příjemné chuti přispívá směs koncentrátů ovocných šťáv – například z hrušky, meruňky, pomeranče nebo maracuji. Salus Floradix Vitamín-B-Komplex ocení také vegetariáni, vegani a konzumovat ho mohou děti už od věku tří let. Z pohodlí domova ho pořídíte například zde

Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Tipy pro klidnou dovolenou

Vitamíny jsou užitečným životabudičem, hezkou dovolenou však máte ve svých rukách jen vy. Máme pro vás inspiraci v podobě návyků, které se v praxi osvědčily nám.

    1. Kroťte svá očekávání

Možná máte tendence před dovolenou perfektně vyčistit stůl. Ale ruku na srdce, je to opravdu nutné? Většinou se ukáže, že spousta záležitostí může počkat a s dalšími pomohou kolegové. Hodit se vám bude přehledný seznam s úkoly a prioritami. Už při jeho psaní si ujasníte, co je skutečně nezbytné. Zároveň díky němu ve spěchu neztratíte směr a budete se věnovat jen zásadním úkolům, nikoliv těm méně podstatným. Očekávání je dobré držet na uzdě i na dovolené, aby se z ní nestal sprint za památkami a zážitky. Vyberte si, co opravdu toužíte vidět – ale nechte si také dost prostoru pro odpočinek, chvíle příjemného nicnedělání a program, který se zkrátka vyvine podle situace.

    2. Vyspěte se jako doma

Ať už jedete do kempu nebo luxusního hotelu, mohou vás rušit zvuky či světlo, s nimiž se ve vlastní ložnici nesetkáváte. Vybavte se tedy raději špunty do uší i maskou na oči. Pokud víte, že vám hotelové polštáře nevyhovují a máte jen trochu prostoru v zavazadle navíc, přibalte si alespoň malý polštář, na který jste z domova zvyklí. Možnost přispat si je jednou z předností dovolené, a tak si ji nenechte vzít.  Na druhou stranu, prospěšný pro vaše tělo a mysl nebude ani opačný extrém. Vstáváte-li normálně kolem sedmé – a najednou budete vyspávat až do oběda, dost možná se do nového dne probudíte celí rozlámaní a rozladění, než plní energie.

    3. Energii doplňujte postupně

Vychutnejte si dovolenou, a to doslova. Máte jedinečnou příležitost nastartovat pravidelný stravovací režim, který ve shonu všedních dní často bere za své. Dopřávejte si tedy malé zdravé svačinky v podobě osvěžujícího čerstvého ovoce a zeleniny, ale i dobroty z místní kuchyně. Ryby v jídelníčku mnoha lidí stále chybí, takže pokud jedete k moři, neváhejte je okusit. I na dovolené mějte vždy po ruce dostatek vody. Běžnou neperlivou vodu doplňte ještě mírně nebo středně mineralizovaným nápojem.