Unikátní Hrzánská pasáž, nacházející se v samém srdci Prahy, dostala druhý život. Prostor zasvěcený umění, módě, designu, hudbě i lokálním projektům byl nedaleko Staroměstského náměstí slavnostně otevřen ve středu 25. září. Součástí pasáže v barokním Paláci Hrzánů z Harasova je devět nových projektů jako prostor věnovaný české módě SLÁVA!, C12 Gallery, Ó GALLERY, showroomy přírodní kosmetiky SMYSSLY, luxusních kabelek FOLBEUR, designérky nadčasových plavek a volnočasové módy Terezie Trusínové, kavárna Coffee room, Koncertní předsíň a prohlídky Prahou Numinos.

Hrzánská pasáž v samotném centru Prahy se nachází na adrese Celetná 12 a Kamzíková 8, obě ulice totiž Hrzánská pasáž spojuje. Je charakteristická klenutými stropy, oblouky a propracovanými detaily, které evokují bohatou historii šlechtického rodu, který palác obýval. Mnoho let byla pasáž nepřístupná, nyní znovu ožívá s novými nájemci, jimiž jsou lokální značky a projekty z oblastí módy, umění, designu, hudby a kosmetiky.

„Hrzánské pasáži po letech vracíme nový život a transformujeme ji z průměrné turistické atrakce na jedinečný prostor nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele. Chtěli jsme tomuto historickému místu vrátit jeho genius loci. Ostatně před více než sto lety tu vedli textilní velkoobchod rodiče Franze Kafky,“ říká Magdalena Nováčková, ředitelka hudební nadace Stadler-Trier, která barokní Palác Hrzánů z Harasova vlastní.

V pasáži se nachází nejmenší koncertní sál v Česku, návštěvníci zde najdou také multifunkční prostor SLÁVA! pro milovníky módy a šperku. Zájemci o umění ocení nabídku C12 Gallery nebo Ó Gallery. Dalšími podniky v Hrzánské pasáži jsou kavárna Coffee Room, showroom značky FOLBEUR, která se specializuje na návrhy a výrobu kožené galanterie, nebo minimalistický obchod přírodní kosmetiky SMYSSLY. Nový kolektiv obchodů zakončují projekt Numinos, umožňující prohlídky Prahy ve virtuální realitě, nebo nabídka luxusních plavek a volnočasové módy od návrhářky Terezie Trusinové.

„Společně chceme návštěvníkům nabídnou umění, design a českou módu a svým zaměřením a nabídkou si nekonkurovat, ale doplňovat se. Inspirovali jsme se v zahraničí, kde jsou celé ulice nebo čtvrti pojaté tímto způsobem. V jedné ulici najdete různé obchody a projekty, tím se místo stává atraktivní pro návštěvníky,” vysvětluje kolektiv projektů v Hrzánské pasáži.

Součástí Paláce Hrzánů z Harasova by měly být také ateliéry designérů. Samotná pasáž vznikla v období, kdy paláce v Praze byly často propojovány, aby byl přesun mezi jednotlivými částmi města pohodlnější a rychlejší. Celetná ulice, ležící na Královské cestě, byla jednou z hlavních tepen Starého Města, a Hrzánská pasáž tak měla důležitou roli při propojení této části Prahy s rušným trhem na Ovocném trhu.

O Paláci Hrzánů z Harasova:

Na místě dnešního Paláce Hrzánů z Harasova stával románský dům, který byl postupně přestavován. Majitelem paláce se roku 1701 stal hrabě Zikmund Valentin Hrzán z Harasova, který jej nechal přestavět ve stylu vrcholného baroka. Autorem přestavby byl zřejmě Giovanni Battista Alliprandi. Palác se skládá z třípatrové hlavní budovy a dvou bočních křídel, jež společně vytvářejí Hrzánskou pasáž. Od roku 1964 je objekt památkově chráněný. Podle pamětních desek tam v letech 1906 až 1912 provozovali textilní velkoobchod Hermann a Julie Kafkovi, rodiče spisovatele Franze Kafky. Za první republiky koupil palác velkoobchodník s luxusními látkami František Stadler a provozoval v něm svůj podnik až do 2. světové války.

KOHO V HRZÁNSKÉ PASÁŽI NAJDETE:

C12 GALLERY

Za projektem C12 Gallery stojí trojice milovníků umění, Ladislav Derner, Nikola Čablová a Helena Kočíková, kteří jsou propojeni s Central Gallery na Staroměstském náměstí. Galerijní prostor je věnován nejen současnému českému umění, ale také špičkovému českému designu. Design store nabízí sklo, vázy, knihy, šperky nebo porcelán.

COFFEE ROOM

Coffee Room je kavárna na Vinohradech, která ve spolupráci se SLÁVOU! otevírá svou pobočku právě v Hrzánské pasáži. V nabídce se objevuje výběrová káva z pražské pražírny Be Berry, lokální značky limonád a nealkoholických nápojů.

FOLBEUR

Pražské designové studio založila v roce 2018 Markéta Folberová. Její autorské kabelky a další produkty z kůže jsou známé pro své špičkové řemeslné zpracování, minimalistický design, praktičnost  a zářivé barvy. Značka se pyšní nadčasovými produkty, které lokálně vyrábí zkušení brašnáři výhradně z kůže italského původu s prověřenými vlastnostmi.

KONCERTNÍ PŘEDSÍŇ

je nejmenší koncertní síň v České republice. Tento unikátní projekt klade důraz na komorní atmosféru a blízkost mezi hudebníky a publikem.

Ó GALLERY

Prodejní galerie propojující umění, módu a design pod kurátorským vedením vizuální umělkyně Olo Křížové, šperkaře Hanuše Lamra a designéra Mihaie Visterniceana. Galerie se zaměřuje primárně na tvorbu těchto tří osobností, vedle toho nabízí i prostor dalším zajímavým tvůrcům.

SLÁVA!

Multifunkční prostor věnovaný české módě, šperku a módnímu doplňku. Na jednom místě tam najdeme sdílený concept store, eventový prostor, coworkingovou dílnu, galerii textilního umění a espresso bar. Základním principem architektonického řešení studia A8000 je variabilita. Za vznikem SLÁVY! stojí Tereza Váchová a Jarmila Kytlicová a nezisková organizace Skin On the Market.

SMYSSLY STORE

Značku přírodní kosmetiky SMYSSLY založily Cecílie Blanárová a její dcera Silvie Straková. Společně ukazují, že lokální kosmetika být nejen mimořádně kvalitní, ale i esteticky přitažlivá. Přináší na trh produkty, které podtrhují přirozenou krásu a věk nevnímají jako nepřítele.

TEREZIE TRUSINOVÁ

Prodejní galerie představuje ucelenou tvorbu Terezie Trusinové, návrhářky zaměřující se na tvorbu nadčasové kolekce plavek a volnočasové módy. Kolekce Terezie Trusinové spojují kvalitní řemeslo českých švadlen s jedinečným designem v italském stylu.