Adrenalin, napětí, zvraty až do poslední chvíle a šustění peněz, které dodává hře výjimečnou atmosféru. I díky tomu strhávají Dostihy a sázky lidi ke hře po celé generace. Fenoménu českých deskovek se dosud prodalo téměř 4 000 000 kusů a stabilní prodeje kolem 25 000 kusů ročně si drží i v době, kdy je na trhu nepřeberné množství her. Dostihy a sázky prošly za čtyři desetiletí řadou změn a inovací. Dočkaly se i několika speciálů. Při příležitosti 40. výročí se vrací ke kořenům.

Dostihy a sazky 5

V limitované edici vychází ve stejném provedení, v jakém roku 1984 poprvé spatřily světlo světa.

Čtyři paradoxy hry, kterou máte nejspíš doma či na chalupě i vy

Milovník koní i dostihů, ne však her

Autorem Dostihů a sázek je Ladislav Mareš, který nepatřil mezi fanoušky her. Dostal se k nim ryze pragmaticky. Když se snažil zajistit další zakázky pro jabloneckou tiskárnu JAVOZ, kterou tehdy vedl, rozhodl se zmapovat trh a zjistil, že prakticky neexistuje žádná společenská hra pro dospělé. Volba dostihového tématu pro něj byla celkem jasná. Koně a dostihy vždy miloval. Navíc chtěl, aby lidé při hře zažívali opravdové nadšení a adrenalin. A protože za socialismu byly dostihy jednou z mála oblastí, ve které se dalo legálně obchodovat, a dokonce sázet, bylo o základu herního principu rozhodnuto. Díky úspěchu Dostihů a sázek si Ladislav Mareš splnil svůj velký sen a pořídil si vlastní stáje. Při jízdě na koni si před lety způsobil úraz a do sedla se už nevrátil, na ranči je ale stále šťastný.

Hrám přitom zůstává nadále věrný. V roce 1993 založil vlastní firmu, která je dnes významným českým výrobcem deskových her, puzzle, karet a dalšího hračkářského sortimentu pod značkou Dino. Současný katalog této značky čítá na 600 položek a v čele firmy stojí zástupci třetí generace rodiny Marešových. Jsou jimi Kristýna Miškovská, vnučka Ladislava Mareše, a její manžel Václav. Jednou z prvních věcí, na které se po převzetí vedení firmy podíleli, byla právě retro edice Dostihů a sázek ke 40. výročí hry.

Negativní reklama, také reklama

Úspěchu hry Dostihy a sázky překvapivě pomohl článek, který v roce 1985 zveřejnil deník Rudé právo. Redaktor v něm do té doby v podstatě neznámou hru pomluvil pro její kapitalistické praktiky. Vyjádřil i obavu, jak může narušit morálku socialistické mládeže. Právě díky článku se hra stala prakticky přes noc absolutním hitem. Sám Ladislav Mareš často zmiňoval, že před tiskárnou v noci stály nákladní vozy, aby prodejci získali alespoň nějaké výtisky. Vyrábělo se jich v té době zhruba 700 kusů denně, což zdaleka nestačilo.

Pod značkou JAVOZ bylo vyrobeno více než milion kusů. Dalších více než 2,75 milionu kusů vzniklo v produkci Dino. Dostihy a sázky se stále vyrábí a prodávají v počtu zhruba 25 000 kusů ročně. „Mimochodem, pokud jde o zmíněný článek, máma s dědou si na něj dobře pamatovali, originál se jim ale nedařilo najít. Já jsem o tom mluvila v jednom rozhovoru pro média a zřejmě na jeho základě mi ho jedna milá paní zaslala,“ vypráví Kristýna Miškovská.

Nejlevnější hvězda

Jména, která se mnoha hráčům vepsala do paměti, jsou dobře známá i pamětníkům dostihového sportu. Jde o jména skutečných dostihových koní, z nichž celá řada absolvovala Velkou pardubickou. Právě brožura z roku 1972 s názvem Co chcete vědět o Velké pardubické byla totiž Ladislavu Marešovi inspirací, když jména dvaadvaceti koní do Dostihů a sázek vymýšlel.

Držel se jí ale jen zvolna. A už vůbec se skutečný úspěch koní nepromítl do jejich hodnoty ve hře, naopak. Zatímco v herním plánu je Fantom (spolu s Gavorou) vůbec nejlevnějším koněm, ve skutečnosti je právě on historicky prvním vítězem Velké pardubické. Stalo se tak v roce 1874 a vedl ho žokej Sayers. Oproti tomu Napoli, který je v Dostizích a sázkách nejcennějším koněm, se Velké pardubické nikdy nezúčastnil. Na její start se údajně postavili až někteří z jeho potomků.

Zajímavostí je, že v historii Velké pardubické jsou hned dva Neklanové. Jeden závodil ve 30. letech (ten byl plavý), druhý o 40 let později (to byl ryzák). Právě jako ryzák je Neklan vyobrazený i v původním vydání Dostihů a sázek.

Ke své opravdové barvě se v Dostizích a sázkách naopak až s odstupem dopracovala ryzka Lady Anne. V prvotní verzi byla jednou ze tří nádherných běloušů, kteří reprezentovali hnědou stáj. Ani ona nepatří ve hře k velkým tahákům, na závodišti v Pardubicích však zářila. Velkou pardubickou vyhrála hned třikrát.

Ze startovního pole dvaadvaceti koní, kteří už 40 let závodí v rámci Dostihů a sázek, je pozoruhodná i klisna Lukava. V původním herním plánu je vyobrazena jako tmavší kobylka, která má k závodní figuře daleko. Velké pardubické se ale krásná bělka jménem Lukava zúčastnila hned šestkrát, jednou přitom skončila na vynikajícím druhém místě.

Dostihy bez sázek

Samotná hra se během čtyřiceti let dočkala mnoha změn a inovací. Týkaly se grafického zpracování i jednotlivých komponentů. Oficiální pravidla přitom zůstávají neměnná. Ukazuje se ale, že co domácnost nebo okruh přátel, to jiné zvyky. Poměrně dost lidí fázi sázek dokonce úplně vynechává a po splnění všech podmínek se pouští jen do dostihů. Právě motiv sázek ale může vývoj hry v mžiku zcela obrátit a dodává hře úplně jinou dimenzi.

40 let dostihů a sázek

Ve čtyřicetileté historii hry vznikly desítky mutací. Jejich provedení odráželo například kupní sílu zákazníků. K vylepšení přispěl rovněž vývoj výrobních technologií.

Již dvacet let se Dostihy a sázky vyrábí v závodě O.K. Oriens Karton v Mnichově Hradišti.

Současnou podobu má hra zhruba deset let. Oproti původnímu hernímu plánu je ten dnešní o něco menší, má modernější design a praktičtější obal. Hře náleží certifikát „Bezpečná a kvalitní hračka“, který garantuje bezpečnost i kvalitu výrobku.

V roce 2010 uvedla značka Dino na trh Dostihy a sázky Junior, které jsou určené pro děti od 5 let. Princip zůstává stejný, jen pravidla jsou jednodušší a doplněná o prvky, které jsou pro malé hráče zábavnější. Děti se ve hře starají o koně a pořizují různé vybavení a doplňky. Této verze Dostihů a sázek se prodá zhruba 15 000 kusů ročně, takže jde o velmi oblíbenou hru.

V roce 2013 vyšla jubilejní edice Cestovních Dostihů a sázek.  Při příležitosti 25. výročí existence značky Dino byla vyrobena limitovaná edice moderněji pojatých Dostihů a sázek s názvem Rychlá Dráha.

Pro úplnost ještě dodejme, že Dostihy a sázky vznikly také v několika zahraničních mutacích. Zamířily do Anglie, Litvy, Estonska, Lotyšska či Maďarska. Největší úspěch však hra slaví v Česku a na Slovensku.

Legendární kufřík opět na scéně

Při příležitosti 40. výročí vychází Dostihy a sázky v původním provedení. Jde o limitovanou retro edici, která čítá 3 000 kusů.


V kufříku s výrazným motivem sedla, jezdeckých bot i spousty peněz najdou hráči poklad v podobě velkého herního plánu, který si složí ze čtyř samostatných dílů. Znovu ožívají nádherné ilustrace, v nichž růžovou stáj zdobí trojice izabel, neboli koní s výraznou žlutou srstí, a hnědou stáj tvoří trojice bílých grošáků. Vrací se také design dostihových peněz a dalších komponentů. Součástí je rovněž retro návod ke hře. Oproti původnímu hernímu plánu zdobí ten v retro edici jeden milý bonus. Je jím podpis Ladislava Mareše.

Příprava retro edice trvala zhruba půl roku a byla poměrně náročná. Nedochovala se totiž forma na původní herní plán ani grafická data, a tak se musela vyrobit nová. Historický plán, peníze i karty se skenovaly v té nejvyšší možné kvalitě a následovala řada retuší a úprav tak, aby retro edice co nejvíce odpovídala původnímu provedení. Raritou jsou také karty s ostrými (nezaoblenými) rohy, které se tisknou na bezofsetový papír. Ani jedno se dnes již běžně nepoužívá. Poměrně složité bylo přiblížit se původní paletě barev, protože digitální tisk je v tomto výrazně jiný než původní ofset. Další velkou výzvou byla volba materiálu. Zcela atypický tvarem i materiálem je kufřík. Součástí retro edice jsou také původní dřevěné figurky, které v moderních Dostizích a sázkách nenajdete. 

Pokud si chcete udělat radost, obnovit své vzpomínky na dětství nebo se o ně podělit se svými potomky, můžete retro edici Dostihů a sázek pořídit již nyní tam, kde se prodávají deskové hry – tedy především v knihkupectvích, hračkářstvích, hypermarketech, ve specializovaných prodejnách s deskovými hrami a samozřejmě na e-shopech. Retro Dostihy a sázky stojí 999 Kč. Více informací najdete na mojedino.cz.

Dino Toys   – Česká rodinná firma Dino Toys již více než 30 let přináší zábavu pro děti i dospělé. Je největším tuzemským vydavatelem deskových her, puzzle, karet i hraček, které znáte pod značkou Dino. Patří k nim legendární deskovky jako Dostihy a sázkyČlověče nezlob se! nebo Z pohádky do pohádky, ale i hry reflektující nejnovější trendy. Společným rysem všech produktů je důraz na kvalitu provedení, která odpovídá přísným evropským normám a standardům, i na vysokou úroveň a originalitu obsahu. Firma je například držitelem ocenění „Bezpečná a kvalitní česká hračka”. Hry a hračky, které zpříjemní společně strávený čas s rodinou a přáteli – a zároveň podpoří rozvoj motorických i myšlenkových dovedností, vyrábí ve středních a severních Čechách. Dlouhodobě investuje do vývoje nových her a s radostí podporuje české autory a ilustrátory. Každý rok tak vydává hned několik autorských her. Více informací najdete na www.mojedino.cz.