Letošní, v pořadí dvaadvacátý ročník slavnostní promoce čtyřnohých absolventů akademie Helppes proběhl v sobotu 21. září 2024 pod širým nebem v motolském výcvikovém areálu psů. Lidem s různými druhy postižení předali známé osobnosti celkem jednadvacet nově vycvičených psích pomocníků, kteří se stanou jejich asistenty i parťáky v každodenním životě. 

Na nejvýznamnější akci roku organizace Helppes se jako vždy sešli lidé s postižením, dárci, dobrovolní pomocníci, příznivci i fanoušci organizace a také celá řada známých osobností, které organizaci dlouhodobě podporují. Zlatým hřebem programu bylo předání jednadvaceti psích pomocníků jejich novým páníčkům. Psí superhrdiny symbolicky předávali známé osobnosti, k nimž letos patřili Eva Burešová, Anička Fialová, Lenka Filipová, Kristýna Frejová, Heidi Janků, Andrea Kalousová, Magda Malá, Bára Nesvadbová, Berenika Suchánková, Leona Šenková, Katka Žbirková, Honza Burian, Martin France, Jakub Kohák, David Kraus, Peter Pecha, Nikolas Put, Martin Schreiner a skupina Airsrew.

Helppes

Hudební a vtipná vystoupení známých osobností zajistila účastníkům den plný radosti a zábavy a příběhy klientů a jejich psích pomocníků zase chvíle dojetí z nefalšované psí lásky. Příjemnou atmosféru podpořila také sehraná moderátorská trojice Patricie Pagáčová, Jan Čenský a Mirek Konvalina.

Asistenční pes je pro osoby s postižením nejenom velkým pomocníkem při každodenních činnostech, ale často také nejvěrnějším přítelem, díky kterému získají větší šanci prožít samostatný život. Svého asistenčního superhrdinu si letos převzala z rukou Evy Burešové i devítiletá Nela, která trpí omezením hybnosti a většinu času tráví na vozíku. Odvážná a sympatická holčička předvedla na pódiu, jak skvěle jsou se svou čtyřnohou parťačkou Ellie sehraní a co všechno její nová pomocnice zvládne.

Řada asistenčních psů byla vycvičena pro lidi trpící posttraumatickými stresovými poruchami, pro které může být i zvládání běžných činností jako nakupování nebo návštěva lékaře velmi traumatickým zážitkem. K absolventům, speciálně vycvičeným pro tento druh postižení, patří fena labradorského retrievera Beata, která bude pomáhat studentce Anně. Dalším absolventem je labradorský retriever Barry vycvičený pro Elliota Evana, který od malička trpí nízkou tolerancí pro zátěž a výraznými úzkostmi.

Za dobu svého fungování dokázala organizace Helppes vycvičit a předat 327 psích pomocníků, kteří se stali partnery lidí s nejrůznějšími typy zdravotního postižení. Svou činností Helppes pomáhá těmto lidem prožít plnohodnotnější a radostnější život. Přejeme také všem  čerstvým absolventům akademie Helppes i jejich novým páníčkům, aby se jim na společné cestě dařilo.