Večer ve čtvrtek 29. srpna se nesel v duchu charity, zejména se zaměřil na projekt Počítače dětem. Akce se již tradičně konala v restauraci na Střeleckém ostrově. Zúčastnili se jí nejen podporovatelé projektu Počítače dětem, ale také partneři soutěže krásy Miss České republiky, její bývalé soutěžící a vítězky, ale také finalistky letošního ročníku. Na akci zavítal také Radomil Doležal, ředitel agentury CzechTrade, zástupci Ukrajinského velvyslanectví nebo například Martina Králová z Vrchního státního zastupitelství.

Nadační fond IT people se rozhodl využít návrat většiny partnerů a podporovatelů právě společensko-kulturní událostí v podobě benefičního večera. Prázdniny tak byly zakončeny představením a shrnutím aktivit projektu Počítače dětem, který je nadačním fondem spravován. Mezi hosty se objevily i významné osobnosti z řad státní správy i z řad úspěšných podnikatelů z business světa.

Program byl bohatý a netýkal se pouze charity. O doprovodný program se postaraly finalistky Miss České republiky, které v rámci módní přehlídky představily modely od návrhářky Boby Petrášové, vystupující pod uměleckým jménem BOBA. Večer oživilo také vystoupení pěveckého dua: Jakub Vostřák a Rozálie Trešlová, studentů Mezinárodní konzervatoře, kteří se věnují populární a muzikálové hudbě. Zájemci z řad hostů si mohli, v rámci degustace, vychutnat dvanáct vzorků vína z vinařství Pavlovín.

Miss České republiky a její charitativní přesah
Soutěž Miss České republiky přichází letos s novým konceptem titulu Miss Naděje. V rámci večera představila Tereza Langrová, držitelka titulu Miss Naděje 2023, náležitosti, které musí letošní finalistky splnit, aby mohly o tento titul usilovat. „Nově musí každá z nich organizovat svůj vlastní charitativní projekt. Některé ze soutěžících využily spojení s projektem Počítače dětem a předávají techniku do dětských domovů a stacionářů, se kterými spolupracují i v rámci dalších aktivit. Jiné projekty se zaměřují na finanční podporu dětí, sportovní aktivity a zdravý životní styl, nebo na seniory a lidi se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním.“ Cestu těchto dívek můžete sledovat na www.miss-ceske-republiky.cz.

Klienti centra paprsek byli obdarováni
Díky charitativnímu projektu jedné z finalistek, Adéle Herčíkové, mohou klientu centra Paprsek nově využívat další dva tablety a dva notebooky darované charitativním projektem Počítače dětem. Z rukou zakladatele projektu Roberta Novotného a manažerky projektu Kamily Fáryové si techniku převzala vedoucí centra, paní Renata Lepová. „Centrum Paprsek není pouze denní stacionář, ve kterém se věnují zejména dětem a dospělým s vážnými vývojovými problémy, s mentálním a kombinovaným postižením a poruchami autistického spektra. Také zde poskytují odlehčovací služby rodinám s dětmi, které mají mentální postižení a starají se také o děti, které jsou v náhradních rodinách.“ Uvedl zakladatel projektu, Robert Novotný. Manažerka Kamila Fáryová dodává: „Jejich další službou jsou malé dětské domovy. Právě zde je holčička, která bude nastupovat do první třídy, a chlapec, který začne navštěvovat třetí třídu. Oba jsou ze sociálně slabších poměrů, proto budou ke svému vzdělávání rádi využívat notebooky v centru Paprsek.“

Oceněni byli i podporovatelé Počítače dětem
Tím předávání během tohoto večera neskončilo. Podporovatelům projektu Počítače dětem byly předány medaile a certifikáty. Tím bylo uděleno poděkování za jejich podporu a štědrost, která přispívá k tomu, aby se projekt Počítače dětem mohl rozvíjet a naplňovat své poslání. „Díky partnerům a firmám, které darovaly techniku, nebo přispěli finančním darem, můžeme i nadále společně pomáhat dětem z rodin v těžkých životních situacích a poskytovat jim nezbytné nástroje pro jejich vzdělávání,“ řekl k oceňování Robert Novotný. Za darování velkého množství techniky byly letos oceněny firmy Brose, zastoupená panem Ladislavem Hojgrem, a Sportisimo, zastoupená paní Kateřinou Baumrukovou.

V případě zapojení se do projektu Počítače dětem, ať už jako dárce, dobrovolník či potřebná rodina/organizace, kontaktujte tým Počítače dětem na www.pocitacedetem.cz

Na webových stránkách www.pocitacedetem.cz se můžete dozvědět bližší informace o získávání, renovování a darování počítačové techniky. V případě, že to GDPR dovolí, můžete sledovat i příběhy těch, kteří se do projektu zapojili – ať už v roli dárců, dobrovolníků či potřebných.

Zdroj foto: Miss České republiky, Počítače dětem, Ondřej Čapka