Vyplatí se pořídit si okenní vysavač? Otestovali jsme ho za vás!

Rozhodli jsme se otestovat domácího pomocníka, který slibuje, že mytí oken usnadní a zrychlí: vysavač na okna neboli akustěrku. Zvolili jsme přístroj WV 7 Signature Line od značky Kärcher. A „testovací okna“ byla po prudkých letních lijácích opravdu pořádně zacákaná!

Příprava: pořádně vysavač nabijte a použijte certifikovaný roztok

Okenní vysavač se dodává s lahví s postřikovačem, lahvičkou koncentrátu na čištění oken, potahem z mikrovlákna a potahem Outdoor z mikrovlákna s mimořádně abrazivními vlákny, určeným na venkovní okna a škrabkou na nečistoty. Počítejte s tím, že první nabití bude trvat asi dvě a půl hodiny, pak ale baterie vydrží na umytí přibližně stovky oken. My jsme se při umytí oken jejímu vybití ani nepřiblížili. Příprava rozmývacího roztoku je snadná – do lahve postřikovače jsme nalili koncentrát, rozředili vodou a přišroubovali na ni nástavec s rozprašovačem a utěrkou. Výrobce upozorňuje, že není vhodné používat běžné čisticí prostředky. Některé obsahují alkohol, který může poškodit silikonovou stěrku. Vhodný není ani obyčejný jar na nádobí, protože zanechává na oknech fleky.

Další krok: nastříkat a rozmýt

Postřikovačem tzv. rozmývákem jsme nastříkali okno a pomocí rozmývací hlavice nečistoty rozpustili. Díky postřikovači se dá dobře regulovat množství vody, takže je jí tak akorát a zbytečně nestéká na rám a parapet. Začali jsme venkovní stranou oken, proto jsme použili potah Outdoor. Obzvláště problematické místo (zaschlý a sluncem ztvrdlý holubí „pozdrav“) jsme odstranili pomocí škrabky.

Finále: setřít a kochat se

Karcher_Okenni_vysavac_WV_7_Signature_Line_3190Kc

Postřikovač už svou úlohu splnil, teď přijde na řadu vysavač! Nástroj je lehký, dobře se ovládá a stěrka perfektně přilne k oknu. Když po něm sjíždíte, stahovaná voda se rovnou odsává do sběrné nádobky, takže za stěrkou zůstává čistá, suchá a lesklá plocha. Špinavé vody se vůbec nedotknete, nic nestéká a nezůstávají žádné šmouhy. Konstrukce stěrky umožňuje sjet až těsně k dolnímu okraji okna, takže není potřeba dělat spodní „vodorovný tah“ kvůli zbytkům vody. To je opravdu příjemné, protože právě tak nejčastěji vznikají nežádoucí skvrny. Když jsme se pustili do vnitřních oken, výměna venkovního potahu postřikovače za vnitřní byla díky jednoduchému upevnění na suché zipy přímo blesková. Nakonec zbývalo jen vylít špinavou vodu z nádržky vysavače.

Praktické tipy

Pokud přece jen zůstane někde nějaká šmouha, stačí znovu postříkat mycím roztokem a setřít. Osvědčilo se nám dobře „namokřené“ okno, protože pak stěrka pracovala plynule a nikde se nezadrhla. Tah směrem dolů by měl být plynulý.

Celkové hodnocení

Okenní vysavač je jednoznačně velmi užitečný pomocník. Práce s ním je jednoduchá a intuitivní, nejde o přístroj, který se snaží být chytřejší než vy. Ocenili jsme, že úklid lze provést čistýma rukama a nepotřebujete k němu žádné další pomůcky jako je kbelík nebo hadřík. Okna byla dokonale vyleštěná, čehož lze dosáhnout i tradičním způsobem, ale zabere vám to dvojnásobek času. Práci s vysavačem usnadňují drobné „vychytávky“ jako LED diody, umístěné na rukojeti, které indikují stav nabití baterie. Jako bod k dobru lze označit skutečnost, že okenní vysavač můžete použít nejen na okna, ale na všechny hladké povrchy v domácnosti jako jsou dlaždice v kuchyni nebo koupelně, zrcadla nebo sprchové kabiny.