Na střeše pražského Obchodního centra Šestka bude opět k vidění velký kus automobilové historie. V neděli 31. srpna se zde uskuteční 9. ročník populární akce Classic Drive, na který se sjede až 400 veteránských automobilů. „Těšíme se, že mezi nimi bude také unikátní Jawa 750, která se v roce 1934 zúčastnila závodu 1000 mil československých,“ říká nadšeně organizátor Jiří Dohnal. Vstupné je dobrovolné.

Každoročně je to fantastická podívaná, která baví nejen fanoušky automobilismu, ale zejména celé rodiny s dětmi. To když se na střechu Šestky, ze které je nejlepší výhled na ruzyňské Letiště Václava Havla, sjedou stovky autoveteránů. „Letos jich očekáváme 350 až 400,“ říká Jiří Dohnal, ředitel populární akce Classic Drive.

Každý z vozů je přitom něčím výjimečný nebo zajímavý. „Máme poměrně vysoké nároky. Chceme, aby auto dosahovalo určitého stáří a zároveň bylo něčím atraktivní, výjimečné. Pokud to tak není, musíme ho odmítnout,“ vysvětluje.

Finální seznam vozů ještě pořadatelé ladí s jejich majiteli, největším tahákem letošního ročníku ale zřejmě bude unikátní Jawa 750, se kterou se legendární motocyklový závodník Antonín Vitvar zúčastnil v roce 1934 závodu 1000 mil československých. „Tento vůz pečlivě zrekonstruoval pan Jaroslav Větvička, velmi vážený automobilový historik. Jeho účast ještě dolaďujeme, ale věřím tomu, že se nám vše podaří dotáhnout ke zdárnému konci a návštěvníci opravdu uvidí tento nesmírně vzácný vůz, který na světě existuje už pouze ve dvou exemplářích,“ doufá Dohnal.

K dalším atraktivním vozům, na které se mohou návštěvníci akce těšit, patří například Ferrari 612 Scaglietti, Chevrolet Stylemaster z roku 1947, celá řada variant modelů Chevrolet Corvette, stařičký Austin 10 ze 30. let nebo velmi zajímavá japonská vozidla v čele s Nissanem Skyline z roku 1999.

„Nově se mohou návštěvníci těšit na zajímavé rozhovory s majiteli aut nebo na přednášku o kvalitě paliv přímo od zástupců společnosti Orlen Unipetrol,“ dodává Dohnal.

Pro letošní Classic Drive mají pořadatelé přislíbenou více než polovinu rozlehlého parkoviště na střeše obchodního centra. Věří, že stejně jako při minulém ročníku dorazí nejméně sedm tisíc návštěvníků. S ohledem na omezený počet parkovacích míst pro návštěvníky pořadatelé doporučují využít pro příjezd městskou hromadnou dopravu. Před vstup do OC zajíždí linka autobusu 191, v docházkové vzdálenosti je zastávka K letišti (linka 59), případně i nově prodloužená tramvaj na Dědinu (linky 26 a 22).

„Těšíme se na další ročník akce Classic Drive v našem centru, protože je úžasné sledovat, jak široké spektrum návštěvníků tato událost baví. Nepřijíždějí k nám jen fanoušci automobilismu, ale na auta se chodí podívat celé rodiny s dětmi, které přicházejí do našeho centra za nákupy i za zábavou,“ říká Lenka Šátková, marketingová manažerka OC Šestka.

9. ročník Classic Drive se uskuteční 31. srpna od 12 do 18 hodin. Více informací o Obchodním centru Šestka a jeho aktivitách najdete na www.oc-sestka.cz.