O vlasy se většinou staráme zvenku, avšak stejně důležitá je pro ně i péče zevnitř organizmu. Jak mít vlasy krásné, zdravé a plné života, obzvlášť v létě, kdy jsou extrémně namáhané? Vedle vhodné kosmetické péče jim pomůže hlavně správný pitný režim. Lidské tělo tvoří z velké části voda, která je pro jeho fungování naprosto nezbytná. Pokud mu chybí, zásobuje přednostně životně důležité orgány a vlasy jsou až poslední v řadě. Jenže ty také potřebují hydrataci. Doplňovat tělu tekutiny se rozhodně vyplatí – výhodné jsou přírodní minerálky, které doplňují nejen vodu, ale i pro vlasy tolik potřebné minerální látky.

Pro udržení zdraví vlasové pokožky a kvality vlasů je klíčová hydratace organizmu. Nedostatek vody v těle má negativní vliv na prokrvování pokožky hlavy, výživu vlasového kořínku a tvorbu mazu,“ vysvětluje Andrea Josková, jedna z nejúspěšnějších osobností české kadeřnické scény. „Zkušená kadeřnice odhalí nedostatečný pitný režim na první pohled i dotyk – podle stavu vlasové pokožky a vlasů. Je tedy jasné, že samotná kosmetická péče vlasy nezachrání, začít se musí u celkového životního stylu v čele s pitným režimem – pravidelným, průběžným doplňováním dostatečného množství vhodných tekutinzejména kvalitní vody,“ dodává.

Hydrataci, a to nejen v létě, ale po celý rok, potřebují všechny typy vlasů, nejvíce dehydratované, suché a poškozené. To mají společné, ale příčiny i důsledky jejich stavu se liší:

Dehydratované vlasy

  • chybí jim vlhkost uvnitř vlasového vlákna
  • příčinou je časté působení slunce, větru, suchého vzduchu nebo teplotních výkyvů
  • jsou matné, křehké, lámavé, u kořínků mastné a na konečcích suché

Suché vlasy

  • jsou přirozeně suché, neprodukují dostatek mazu
  • na vině bývají genetické dispozice, ale i vnější vlivy
  • drsné na dotyk, matné, zcela bez lesku na pohled, křehké a lámavé, suché po celé délce od kořínků až po konečky

Poškozené vlasy

  • jsou také suché a navíc mají narušenou strukturu vlasového vlákna
  • vlasy poškozují chemické (melírování, barvení, trvalá aj.) a tepelné úpravy (časté kulmování, žehlení apod. bez použití ochranných přípravků) nebo mechanické působení (nevhodné kartáčování, silné utírání ručníkem atd.)
  • jsou oslabené, křehké, na koncích ztenčené, lámou se

Důkladná hydratace celého organizmu udržuje vlhkost i uvnitř vlasů, vrací jim pružnost, předchází jejich křehkosti a lámání. Nejvhodnějším zdrojem tekutin je přitom čistá voda, ideálně přírodní, neupravená, bez přidaných chemických látek. Doporučení ke správnému pitnému režimu jsou shrnuta na www.aqualifeinstitute.cz/pitny-rezim/.

Kromě nedostatku vody může mít negativní dopad na kvalitu vlasů i nedostatek živin, vitamínů a minerálních látek. Přírodní minerálky dodávají vlasům a celému organizmu kvalitní tekutiny spolu s důležitými minerálními látkami, a to v podstatě v biokvalitě. Významnými prvky, které podporují růst, pevnost a pružnost vlasů a které působí proti jejich vypadávání nebo lámání, jsou bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, D a E, zinek, železo a hořčík. „Proto vlasům neprospívají extrémní diety typu nízkokalorická, nízkotučná, nízkoproteinová, vegetariánská, veganská. Pozor také na vysoký příjem cukru, který může způsobit v těle zánět, narušit celkovou rovnováhu organizmu a následně se podepsat i na kvalitě vlasů. Zkušená kadeřnice odhalí cukrovku nebo také onemocnění štítné žlázy, protože vlasy se v těchto případech chovají úplně jinak – řídnou, lámou se a padají, u hlavy tvoří jen štětinky, mají na sobě skvrny,“ upřesňuje Josková.

Vhodná vlasová kosmetika a pravidelná péče profesionála může stav vlasů vylepšit. Dehydratované vlasy potřebují hlavně ochranu před vnějšími vlivy, suché extra výživu a ochranu, poškozené neustálou obnovu a posílení vnitřní struktury. „Nabídka přípravků je obrovská, informací někdy až přespříliš. Pro výběr vlasové kosmetiky a optimální péči o vlasy je proto důležité vyhledat profesionála, který provede analýzu vlasů a pokožky hlavy nejen pohledem, ale zejména dotykem, zkouškou pružnosti vlasu, česáním, kartáčováním, případně s pomocí diagnostického přístroje. Zkušená kadeřnice dokáže identifikovat potřeby vlasů a navrhnout individuální péči na míru,“ dodává školitelka nových trendů pro kadeřníky.

Zanedbávání pitného režimu se velice rychle projeví na pleti i na vlasech. Nedostatečná hydratace má samozřejmě negativní vliv také na orgány, a to s mnohem dramatičtějšími důsledky, potrvá však déle, než to poznáme. Kromě dostatečného pitného režimu, přiměřeného příjmu kalorií, vyvážené a pestré stravy bohaté na vitamíny a minerální látky, pravidelné péče profesionála a používání vlasové kosmetiky na míru má na kvalitu vlasů vliv i spánek a psychická pohoda – tyto faktory zkrátka hrají významnou roli ve všech oblastech zdravého životního stylu. „Zdravé, pevné, silné a lesklé vlasy jsou výsledkem správné péče, výživy a hydratace, dostupné pro většinu z nás. A vlasy v nepohodě se nevyplatí ignorovat – jsou viditelným výstražným znamením, které může signalizovat závažnější problém,“ doporučuje ambasadorka kadeřnických profesionálů Josková.

Další informace k pitnému režimu, doporučení, rady a návody, kalkulačka příjmu tekutin, průzkumy i výzkumy jsou k dispozici na www.aqualifeinstitute.cz.