Po úspěšné výstavě Spřízněni volbou Michaela Rittsteina a Romana Franty pokračuje smíchovská galerie Portheimka s druhou výstavou z cyklu „Pedagog a jeho žáci“. Tentokrát představí díla studentů a absolventů ateliéru kresby AVU Jiřího Petrboka. Výstava s názvem Nová hmota potrvá od 26.7. do 22. 9. 2024 a koná se pod záštitou radního pro kulturu Prahy 5 Štěpána Rattaye.

Výstava Nová hmota je v pořadí druhou výstavou z cyklu „Pedagog a jeho žáci“, které se odehrávají v galerii Portheimka v dramaturgii The Chemistry Gallery. Představuje většinu studentů a absolventů ateliéru Kresby z pražské AVU, kdy v něm v l. 2011-2023 pedagogicky působili Jiří Petrbok (vedoucí ateliéru), Petr Vaňous a Martin Gerboc. Nová hmota je líhní rozmanitosti, názorové plurality i neustále obnovovaného smyslu pro aktuální výpověď. Celkem 51 autorek a autorů zpřítomňuje citlivost nejmladší dorůstající generace, která žije v komplikovaném světě, na nějž podle svých schopností reaguje. Kurátorem výstavy je Petr Vaňous. Vstup na výstavu je zdarma.

„Jsem rád, že můžeme v galerii Portheimka představit tvorbu studentů a absolventů ateliéru Kresby z pražské AVU, na které působil jako vedoucí významný umělec Jiří Petrbok. Originální, řemeslná a intelektuálně poučená díla z Akademie výtvarných umění nám představují citlivost mladé generace, která vznikla pod vedením výrazných osobností a pedagogů současného umění a nám tak oživují letohrádek podmanivým příběhem,“ dodává Štěpán Rattay radní pro kulturu (Piráti).

Unikátní cyklus výstav mapující českou výtvarnou scénu v malebném prostoru v centru Smíchova do konce roku ještě nabídne výstavu sochaře a malíře Jaroslava Róny a jeho žáků. Předtím se návštěvnici také mohou těšit na expozici ilustrátora a designéra Michala Bačaka & Design Creme de la Creme, která bude součástí Designbloku.

Nová hmota: studenti a absolventi ateliéru kresby AVU (Jiří Petrbok, Petr Vaňous, Martin Gerboc)
Galerie Portheimka
Štefánikova 68/12
Praha 5 – Smíchov
Více informací: Letohrádek Portheimka – Galerie Portheimka