Před 125 lety, 1. července 1899, založili inženýr Carl Miele a obchodník Reinhard Zinkann společnost Miele & Cie. s jejich prvním produktem: odstředivkou mléka. To, co začalo s jedenácti zaměstnanci v bývalém mlýně na obilí v malé vesnici Herzebrock, vyústilo v celosvětově úspěšnou high-tech společnost s více než 22 000 zaměstnanci ve 49 zemích a obratem 4,96 miliardy eur. Snad více než jakákoli jiná společnost symbolizuje Miele kvalitu a dlouhou životnost, a proto se stala jednou z nejuznávanějších značek v historii německé ekonomiky.

Cesta za 125 lety úsilí o kvalitu a inovace

O rok později se k odstředivce přidává máselnice, v roce 1901 následuje první pračka Miele – větší dřevěná káď s rotačním bubnem, původně poháněná pákou. V roce 1907 se Miele přesouvá se svou centrálou a výrobními závody na své současné místo v Gütersloh v Německu, kde je k dispozici mnohem větší pracovní síla a vlastní železniční vlečka usnadňuje společnosti dodávky rychle rostoucího množství potřebného dřeva. Objednávky se jen hrnuly a rozvoji mladé společnosti už nic nebránilo.

Závazek zakladatelů k sociální odpovědnosti je patrný už od počátků, například zavedením jednoho z prvních firemních zdravotních pojištění v Německu v roce 1909. Miele udává trend i v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, počínaje příslovečnou spolehlivostí a dlouhou životností svých spotřebičů. Dnes se firma zaměřuje na energetickou účinnost a recyklovatelnost přístrojů a na využívání (a výrobu) obnovitelné energie na pracovištích společnosti. Tyto snahy jsou oceněny například Německou cenou za udržitelnost v letech 2014 a 2024.

Od zemědělství k domácnostem

Po stránce produktů se Miele zpočátku vyvíjí jako dodavatel široké škály zemědělské techniky. Patří sem zařízení na přípravu krmiva pro zvířata, žebříky, ruční vozíky, jízdní kola, mopedy, a dokonce i automobily. Na konci 20. let 20. století bielefeldská továrna začíná vyrábět první vysavače a v roce 1929 opouští výrobní linku i první elektrická myčka nádobí v Evropě. Od té doby se společnost postupně zaměřuje na vysoce kvalitní přístroje pro kuchyně, péči o prádlo nebo o podlahy. V roce 1924 se přidává technologie pro praní prádla, následuje komerční myčka nádobí a čisticí, dezinfekční a sterilizační zařízení pro zdravotnická zařízení a laboratoře.

V roce 1960 Miele ukončuje výrobu jízdních kol a mopedů v Bielefeldu a místo toho se soustředí na myčky nádobí, které se v domácích kuchyních stávají stále populárnějšími. Na konci 80. let 20. století je prodána divize zemědělské techniky, následovaná kuchyňským nábytkem v roce 2005. Milník v posílení strategicky důležitého podnikání s vestavnými kuchyňskými přístroji je akvizice výrobce kuchyňských spotřebičů Imperial v roce 1989 s továrnami v Bünde a Arnsbergu. V 90. letech zde vznikají světové novinky, jako první vestavná parní trouba. Imperial již v roce 1973 uvedl na trh první keramickou varnou desku na světě, ve spolupráci s odborníkem na skleněnou keramiku Schott.

Průkopníci v péči o prádlo, mytí nádobí a chytrých domácích spotřebičích

V roce 1987 Miele nastavuje nové standardy v pohodlí při plnění myčky nádobí s patentovanou zásuvkou na příbory Miele, následovanou péčí o prádlo v roce 2001 s patentovaným bubnem Miele s voštinovou strukturou. V roce 1998 Miele připravuje cestu pro inteligentní domácnost s funkcí InfoControl, která používá pager k signalizaci konce programu pračky nebo sušičky. O deset let později následuje první automatické ovládání digestoře prostřednictvím varné desky. Dnes je společnost průkopníkem v oblasti inteligentní domácnosti i ekologického praní a mytí nádobí.

Rozvoj globálních prodejních struktur a výrobní sítě

Současně pokračuje růst celosvětových prodejních struktur a tovární sítě. V roce 125. výročí je Miele zastoupeno ve 49 zemích vlastními prodejními společnostmi a více než 200 značkovými obchody. Z aktuálních 15 výrobních závodů se osm nachází v Německu a po jednom v Rakousku, Číně, České republice, Rumunsku a Polsku. K tomu se přidávají dvě pracoviště italského specialisty na lékařskou techniku Steelco Group, který je součástí skupiny Miele od roku 2017. Aby dále rozšířila své slibné podnikání v Severní Americe, staví Miele v současné době svůj 16. závod v americkém státě Alabama. Zde bude na konci roku 2024 zahájena výroba velkokapacitních trub a sporáků speciálně navržených pro tento region.

Výkonná rada skupiny Miele se skládá ze dvou zástupců rodin Miele a Zinkann a čtyř nezávislých výkonných ředitelů odpovědných vždy za konkrétní oddělení.

Dvě věci se u Miele za 125 let nezměnily. Za prvé je to příslib značky “Immer besser – Vždy lepší”, který se objevil už na prvních produktech, druhým momentem je skutečnost, že společnost je stále vlastněna rodinami Miele a Zinkann.

www.miele.cz