Už od 9. července se uživatelé platformy prima+ mohou těšit na novou osmidílnou dokumentární sérii Ve službě: Za mřížemi. Tento unikátní projekt sleduje pracovní i soukromý život devíti zaměstnanců vězeňské služby v sedmi českých věznicích – od těch alternativních po ty nejdrsnější. Na prima+ diváci uvidí každý týden jednu epizodu.

Drogy, rvačky, propašované mobilní telefony, opakující se přesčasy – to je jen zlomek toho, s čím se dozorci, strážní nebo vychovatelé musejí každý den vypořádávat.

V českých věznicích je téměř 20 000 trestanců. Je to čtvrtá nejvyšší míra uvěznění v Evropě. Vůbec poprvé teď mohou diváci nahlédnout do míst, kam se kamery běžně nedostanou. Jde o unikátní návštěvu světa za mřížemi z pohledu odsouzených i těch, kteří na ně dohlížejí.

Diváci budou například sledovat příběh Martina, který ve věznici pracuje jako vychovatel. Jako civilní zaměstnanec se stará o veškeré potřeby vězňů. Dalším je Radim, ten si v 39 letech koupil motorku, udělal si zbrojní průkaz a nastoupil k vězeňské službě. Hodně cestuje, je to jeho koníček. Jelikož pracoval v sociálních službách, snaží se odsouzeným porozumět. Zajímavá je i profese Petry. Ta je jedinou fyzioterapeutkou pro vězně (Pankrác) v České republice. Petra je od rány, a i když vypadá jako křehká blondýnka, boxuje a dělá lezeckou záchranářku. Diváci samozřejmě uvidí daleko více příběhů, jako je příběh nováčka, který absolvuje akademii vězeňské služby, ambiciózního strážného Lukáše, který se chce stát psovodem nebo třeba vyšetřovatelku Petru z Oddělení prevence a stížností, která neúnavně pátrá po způsobech, jakými se vězni snaží dostávat do vězení drogy a řeší další přestupky.

„Jsem ráda, že opět přicházíme s naprosto zajímavým a opravdu unikátním projektem. Kolegové, kteří pořad natáčeli, se opravdu dostali tam, kam žádný jiný štáb doposud nemohl. Diváci tak uvidí řadu situací, ze kterých se jim bude tajit dech,“ říká výrobní ředitelka skupiny Prima Lucia Kršáková.

„Těch šest měsíců natáčení bylo opravdu hodně intenzivních a musím říct, že mě fascinuje, jak náročnou a důležitou práci zaměstnanci vězeňské služby odvádějí. Zároveň mě mrzí, že ji veřejnost často nedoceňuje, i když ti lidé kvůli nám dennodenně podstupují nebezpečí. České věznice trpí nedostatkem peněz, a hlavně lidí, přitom ta práce je i akční a podnětná. Uvidíte sami, protože náš štáb zachytil opravdu syrovou realitu toho, co se ve službě za mřížemi odehrává,“ říká autorka projektu Martina Eretová.

Ve službě: Za mřížemi už od 9. července na prima+.

Režie: Martina Eretová, Lukáš Franta