Ve čtvrtek 6. června 2024 proběhne na Autodromu ve Vysokém Mýtě 3. ročník Mistrovství České republiky řidičů zdravotnických záchranných služeb. Zúčastní se ho celkem šestadvacet vybraných řidičů z České republiky a čtyři zástupci ze Slovenska. Mimo klasifikace jednotlivců bude také tradičně vyhlášena soutěž týmů, v tomto případě krajských záchranných služeb. V rámci mezinárodního klání se bude bojovat o pohár prezidenta Autoklubu ČR.

Všichni řidiči se utkají v disciplínách jízda na přesnost, automobilový slalom, jízda na motokáře, výměna kola a znalost z pravidel provozu. Jízdu na přesnost absolvují se sanitkami, se kterými jezdí na výjezdy a musí zvládnout slalom vpřed a vzad, přesné parkování do garáže a podélné stání, kde se měří vzdálenost od překážky. To vše s vypnutými parkovacími senzory a couvacími kamerami.

Automobilový slalom je rychlostní závod podle stejných pravidel, za kterých se koná oficiální domácí šampionát nebo mezinárodní závody. Aby byla zaručena co největší rovnost, budou všichni jezdci startovat na identických vozidlech, zapůjčených společností Opel Česká republika. Konkrétně půjde o malé a živé Opely Corsa s motorem 1,2 T a automatickou převodovkou.

Jízda na motokárách je do programu MČR řidičů ZZS zařazena poprvé, a to především s ohledem na příležitost pořadatelského Autodromu Vysoké Mýto. Všichni řidiči tak budou mít zařazenu ještě jednu další „závodní“ disciplínu. Výměna kola bývá místem pro vzájemné povzbuzování, letos bude probíhat na vozidle Škoda Yeti RV domácí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Organizátorem akce je Autoklub ČR ve spolupráci s Autoklubem Karosa Vysoké Mýto, samotný průběh akce mají na starost zkušení organizátoři Barum Czech Rally Zlín. Vše je totiž připravováno jako klasický motoristický závod s úplným zabezpečením, včetně profesionální časomíry, výsledkové servisu, traťových komisařů a dalšího zázemí.

Tato akce se v Pardubickém kraji pořádá poprvé, první dva ročníky proběhly v Otrokovicích na Zlínsku. Ředitelem závodu je letos MUDr. Igor Paar, ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Ve středu proběhnou přejímky a odborný seminář pro pracovníky odpovědné na jednotlivých záchranných službách za autoprovoz, ve čtvrtek je pak na programu samotný závod. Začíná se v 8.30, poslední jezdec by měl do cíle dorazit v 15.30 a vyhlášení nejlepších je plánováno na 17 hodin. Areál bude po celý den otevřený pro veřejnost i fanoušky účastníků.